SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

L-karnityna

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 19879

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Co to jest L-karnityna?
L-karnityna jest substancją, witaminopodobną, ważną substancją odżywczą i składnikiem codziennego pożywienia. L-karnityna odgrywa ważną rolę w metabolizmie ( przemianie ) kwasów tłuszczowych. Jest często nazywana witaminą BT lub witaminą energii.

Historia L-karnityny
L-karnityna została odkryta w 1905 roku jako składnik mięśni. Nazwa 'karnityna' pochodzi od łacińskiego słowa 'carnis' oznaczającego 'mięso'.
W 1955 roku zidentyfikowano rolę L-karnityny - jako czynnika biorącego udział w transporcie kwasów tłuszczowych. W 1973 roku odkryto pierwszy przypadek wrodzonego niedoboru L-karnityny.
Pod koniec lat siedemdziesiątych opracowano pierwszą przemysłową syntezę L-karnityny. Umożliwiło to wprowadzenie L-karnityny jako odżywki, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Od momentu odkrycia L-karnityny ukazało się ponad 10 000 prac naukowych. Każdego roku publikowanych jest na świecie od 300-600 nowych publikacji dotyczących L-karnityny.

L-karnityna w odżywianiu
L-karnityna znajduje się przede wszystkim w mięsie i produktach mlecznych. Produkty roślinne zawierają jedynie niewielkie ilości L-karnityny. W przypadku diety o dużej zawartości mięsa do organizmu człowieka dostaje się nawet do 2 g L-karnityny dziennie.
Dieta wegetariańska prowadzi do obniżenia zawartości L-karnityny w organizmie. Niedobór taki może być zneutralizowany przez dodatkową suplementację ( dostarczanie) L-karnityny w preparatach lub odżywkach. W przypadku długotrwałej diety ubogiej w L-karnitynę, a także u osób poddanych dializom, poziom jej we krwi i osoczu ulega znacznemu obniżeniu. Efektem tego są objawy niedoboru L-karnityny.

L-karnityna w żywności
RODZAJ / ZAWARTOŚĆ [mg/kg]

Dziczyzna, baranina - 100-2200;
Wołowina - 400-800;
Wieprzowina - 200-300;
Drób - 60-300;
Ryby - 60-200;
Wędliny - 10-200;
Mleko, ser, nabiał - 10-100;
Grzyby - 10-50;
Warzywa, owoce, orzechy, pieczywo - 0-10;

L-karnityna w organizmie człowieka
Organizm człowieka zawiera około 20-25 gramów L-karnityny. Najwięcej L-karnityny zawiera serce, wątroba oraz komórki układu odpornościowego. Te organy wykazują zatem największą wrażliwość na wahania ilości L-karnityny w pożywieniu. Mleko karmiących matek zawiera bardzo dużo L-karnityny, która jest dostarczana noworodkom nie posiadającym zdolności samodzielnego jej wytwarzania.

Rola L-karnityny w metabolizmie
L-karnityna jest niezbędna każdemu organizmowi w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondrii komórek. Zostają one tam przekształcone w energię niezbędną każdemu organizmowi do realizacji swoich funkcji życiowych. Jako niezbędny czynnik wyzwolenia energii przez organizm, L-karnityna jest szczególnie potrzebna sportowcom, osobom pracującym fizycznie i znajdującym się w stanie wysokiego obciążenia fizycznego, umysłowego i psychicznego. Również karmiące matki, osoby starsze, a także chore lub będące w procesie rehabilitacji powinny korzystać z dodatkowej suplementacji L-karnityną.

Zapotrzebowanie i synteza L-karnityny w organizmie
Organizm człowieka potrafi samodzielnie wytwarzać L-karnitynę. W procesie syntezy własnej organizm wykorzystuje aminokwasy lizynę i metioninę, witaminy C, B3, B6 i B12, a także kwas foliowy i żelazo. Niedobór choćby jednego z wymienionych składników powoduje zmniejszenie wytwarzania L-karnityny w organizmie.
Własna synteza zaspokaja zapotrzebowanie organizmu jedynie w niewielkim stopniu. Organizm człowieka zaspokaja swoje zapotrzebowanie na L-karnitynę głównie poprzez pożywienie. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na L-karnitynę własna synteza nie jest w stanie zaspokoić potrzeb organizmu, co przy jednoczesnej niedostatecznej ilości L-karnityny w pożywieniu, prowadzić może do niedoborów L-karnityny. Przypadki obniżenia sprawności wytwarzania L-karnityny przez organizmy występują u kobiet, wegetarian, sportowców, cukrzyków, osób poddanych dializom a także odchudzających się, dla których szczególnie ważne jest stosowanie diety bogatej w L-karnitynę a także suplementacja preparatami zawierającymi L-karnitynę syntetyczną.

Niedobór L-karnityny i jego oznaki
Pierwsze oznaki niedoboru L-karnityny są często niezauważane. Są to najczęściej obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej organizmu, szybkie męczenie się, oznaki wyczerpania przy niewielkim wysiłku, obniżona sprawność metabolizmu tłuszczów i podwyższona zawartość tłuszczów ( lipidów ) we krwi. Suplementacja preparatami zawierającymi L-karnitynę powoduje szybki zanik powyższych objawów.

Bezpieczeństwo stosowania
L-karnityna nie jest lekarstwem, lecz naturalnym składnikiem organizmu oraz pożywienia. Od kilkudziesięciu lat stosowana jest wraz z innymi witaminami, jako suplement przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia.

Ciąża i okres karmienia
Zapotrzebowanie na L-karnitynę w okresie ciąży i karmienia znacznie wzrasta. Znaczny spadek stężenia L-karnityny w organizmie jest obserwowany od 12 tygodnia ciąży.
Podczas karmienia piersią znaczne ilości L-karnityny są przekazywane dziecku w mleku matki. Kobiety karmiące powinny uzupełniać powstałe niedobory przy pomocy diety bogatej w L-karnitynę.

Noworodki
L-karnityna obecna jest w mleku matki wysokim stężeniu. Noworodki są całkowicie zależne od L-karnityny dostarczanej w mleku, ponieważ ich organizm nie jest zdolny do jej samodzielnej produkcji. L-karnityna dodawana jest do wszystkich preparatów mlekozastępczych opartych na soji ( np. Humana 0 ).

Dzieci
Synteza własna L-karnityny jest w pełni ukształtowana dopiero w wieku 15 lat. W przypadku, gdy dziecko jest wegetarianinem, dieta powinna być bezwzględnie uzupełniania L-karnityną w celu zapewnienia odpowiedniego jej poziomu w organizmie.

Odchudzanie
L-karnityna odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu tłuszczów w organizmie. Poprzez lepsze wykorzystanie energii zawartej w pożywieniu pomaga osobom odchudzającym się zredukować ilość kalorii. L-karnityna zwiększa witalność i zdolności energetyczne organizmu co pozwala lepiej dostosowywać się do zmiany diety i zmniejszenia ilości kalorii w pożywieniu.

Sport
L-karnityna odgrywa ważną rolę w sporcie, zarówno amatorskim, jak i wyczynowym, działając jako czynnik 'treningopodobny'. L-karnityna odgrywa ważną rolę zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku, podczas którego organizm jest zależny od wykorzystania energii pochodzącej z wysokoenergetycznych substancji tłuszczowych. Sportowcy wyczynowi mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę, która optymalizuje procesy energetyczne i przyspiesza okres regeneracji powysiłkowej.

L-karnityna a zdrowie
L-karnityna jest kluczową substancją dla organizmu i powinna znajdować się w dostatecznej ilości w pożywieniu. W przypadku, gdy organizm narażony jest na stres, np. w chorobie, w okresie rekonwalescencji, w okresie obciążenia fizycznego i umysłowego, preparaty zawierające L-karnitynę powinny być systematycznie stosowane jako uzupełnienie diety. Stężenie L-karnityny obniża się z wiekiem, tak więc osoby powyżej 40 roku życia powinny regularnie stosować suplementację L-karnityną w celu utrzymania witalności organizmu i spowolnienia procesu starzenia.

Produkcja L-karnityny
Znak L-Carnipure obecny na produktach oznacza gwarancję obecności L-karnityny w produkcie w ilościach podanych przez producenta oraz całkowitą nieobecność toksycznej D-karnityny. L-Carnipure produkowana jest wyłącznie w procesie chemiczno - biologicznym bez użycia środków pochodzenia zwierzęcego a także bez stosowania procesów inżynierii genetycznej. Dzięki unikalnemu procesowi L-Carnipure jest identyczna z naturalną L-karnityną i całkowicie wolna od D-karnityny, która jest toksyczna dla organizmów ludzkich. L-Carnipure produkowana jest przez szwajcarską firmę Lonza AG.

Źródło:
www.carnitine.com

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 1341 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 43847
zakrześ było..no ale za chęci łap soga tylko łodbij

Na początku treningów... zrób sobie badanie krwi i kału.. wtedy przekonasz sie czy trening masz we krwi czy w dupie...
_# SFD F!GHT CLUB #_

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
ok

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 28 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 197
MAm jedno pytanie ile dziennie powinienem przyjmowac mg L-karnityny ? przy 80 kg wagi? CHodzi o TRening jak i spalanie tkanki tluszczowej...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
przynajmniej 2g około godziny - półtora przed treningiem aerobowym. jest to dawka minimalna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 403
czy istnieje mozliwosc przedawkowania karnityny i jesli tak, to jakie sa tego objawy?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ile wody?????

Następny temat

Soja Vit Olimpu dla młodych piesków ?

Wiecej