Decydując się na lody, warto sprawdzić ich skład i decydować się na te, które opierają się o takie produkty jak śmietana, mleko, jajka oraz ewentualnie cukier i dodatki typu kakao czy owoce.
Niestety większość lodów, jakie możemy nabyć zawiera w swoim składzie również utwardzane tłuszcze roślinne, mąkę pszenną, gumę guar, karagen, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko i jajka w proszku, konserwanty, zagęstniki.
Wiele dodatków, jakie znajdziemy w sklepowych lodach, to jedynie wymysł producentów, mający służyć obniżeniu kosztów produktu oraz sprawienia, że konsument z pewnością po dane lody wróci.
Dobrym pomysłem jest przygotowywanie lodów samodzielnie w domu.
Już proste w wykonaniu sorbety owocowe, czy też lody na bazie jogurtu i bananów z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Poniżej przedstawiam prosty sposób na samodzielne przygotowanie domowych lodów.
Pomysł nr 1
Mrożone truskawki
mrożony banan (pokrojony w plastry)
miarka odżywki białkowej (najlepiej waniliowa, bananowa, truskawkowa, biała czekolada)
duża łyżka jogurtu greckiego (lub mleczko kokosowe)
Mrożone owoce wyciągamy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby łatwiej było je zblendować. Dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy do uzyskania jednolitej struktury.
Pomysł nr 2
Banany (trzy sztuki) kroimy na plastry i wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Następnie blendujemy banany z przestudzoną kawą (50ml) i jogurtem. Na początku banany będą twarde i trudne do zmiksowania, ale z czasem będą miękły i powstanie "plastyczna" masa. Tak przygotowaną masę możemy nakładać do miseczek, dowolnie przyozdabiać bakaliami i owocami.
Pomysł nr 3
Mrożone banany pokrojone w plasterki
Masło orzechowe
łyżka jogurtu greckiego/lub mleczko kokosowe
cynamon
Blendujemy dokładnie. Podajemy samodzielnie lub z dodatkami.