Kiedyś podłapałem podobny przepis w gazecie, tylko trochę go zmodyfikowałem. Robię to czasem na obiad.
Składniki (porcja dla 1 osoby, na zdjeciach jest więcej):
- 150g piersi z kurczaka
- 1 por
- 1 marchewka
- pół papryki
- 1 jajko
- 1 woreczek ryżu
- szczypiorek
- imbir, przyprawa chińska
- sos sojowy, oliwa, chili tao-tao,
- przecier pomidorowy, ketchup
- mąka kukurydziana
1. Pierś kroimy w kostkę i polewamy sosem sojowym, po 5-10 minutach obtaczamy w mące kukurydzianej i smarzymy na oliwie, doprawiając imbirem i przyprawą chińską.
2. Warzywa kroimy jak na zdjęciach i też wrzucamy na drugą patelkę z odrobiną oliwy, mozna podlać wodą, żeby lepiej zmiękły. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego, trochę więcej ketchupu, odrobinę chili tao-tao i się z tego robi sosik. Na koniec łączymy to wszystko z kurczakiem.
3. Jajko wbijamy do miski i dodajemy szczypiorku. Gotujemy woreczek ryżu minutę krócej niż zwyklę i wrzucamy na patelkę (ja wrzucam na tą patelkę po warzywach), dodajemy szczypiorek z jajkiem mieszając, żeby nam się jajko fajnie połączyło z ryżem. Dodajemy odrobinę sosu sojowego i impiru.
No i to by było na tyle. Czas przygotowania około 40 minut.
Wartosci odżywczę podaję dla porcji jaką robię zwykle dla siebie:
150g kurczaka
ryż
jajko
oliwa z 30g, ale zawsze coś zostanie na patelce
por, pół papryki, marchewka
30g przecieru, 40g ketchupu
mąka kukurydziana z 30g
B:53 T:30 W:127 kcal:992
czekać chwilę bo mam parę fotek