SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Kruche ciasto do tarty

Wysłana -
Macie jakieś fajny pomysł na spód by zrobić np sernik w formie do tarty ? W jakiej temperaturze max mogę pięć w takiej ceramicznej białej formie ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Zerknij do przepisu koleżanki, czy jest kruche to nie wiem
http://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia/Ciasto_low_fat_wiśniowe_LOVE-a1499.html 
Wysłana -
mi mega smakuje kruche ciasto na mace jaglanej, jesr genialne.

130g maki jaglanej
50g jajka
10g masla
10g oleju kokosowego
(to jest min dawka tluszczu do tej ilosci maki)

calosc zagniatasz, do lodowki na 15 min, po czym wykladasz ciastem forme na tarte, nakluwasz widelcem i do piekarnika na 15 min w 180 stopniach. wychodzi genialne
Wysłana -
anubis84
Zerknij do przepisu koleżanki, czy jest kruche to nie wiem
http://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia/Ciasto_low_fat_wiśniowe_LOVE-a1499.html


nie, to nie jest kruche
Wysłana -
czellista
mi mega smakuje kruche ciasto na mace jaglanej, jesr genialne.

130g maki jaglanej
50g jajka
10g masla
10g oleju kokosowego
(to jest min dawka tluszczu do tej ilosci maki)

calosc zagniatasz, do lodowki na 15 min, po czym wykladasz ciastem forme na tarte, nakluwasz widelcem i do piekarnika na 15 min w 180 stopniach. wychodzi genialne

O dzięki Ci, z nieba mi spada, bo poszukuję czegoś sensownego w wersji bezglut.
Wysłana -
oczywiscie najlepiej spod smakuje na zimno, po kilku h w lodowce, ew 1-2h w zamrazarce, jak ktos nie ma czasu czekac hehe.
Wysłana -
W końcu zamierzam robić jutro, tylko mąka jaglana mi wyszła, będę musiała zemleć kaszę w młynku.
Co dać na górę?
Na jaką formę to jest ilość?
Pytanie zasadnicze: nie ma żadnego słodzidła do smaku?



Zmieniony przez - AKB w dniu 2018-03-17 23:07:39
Wysłana -
nie pamietam srednicy mojej formy, ale bedzie okolo 20-22cm.
co dac na gore? mozesz sprobowac takie watstwy http://www.sfd.pl/Tarta_budyniowo_szarlotkowa-t1163322.html
nie ma slodzika w spodzie, poniewaz ja zawsze robie tarte na slodko = warstwy tarty sa na tyle slodkie, ze nie ma potrzeby dodawac slodzika do spodu


Zmieniony przez - czellista w dniu 3/18/2018 6:07:09 AM
Wysłana -
Wykonana, góra tylko jabłka z cynamonem, pachnie ładnie, ale warstwa jaglana dość sucha wyszła, jak skubnęłam. Może za długo pieczona?
Wysłana -
najpierw niech calosc przelezy sie kilka godzin w lodowce poza tym, jesli to dla Ciebie nie stanowi wiekszego problemu, to proponuje zwiekszyc ilosc tluszczu dodawanego do ciasta. tam wyzej, jak tez zaznaczylem, byla podana minimalna ilosc, zeby w ogole chcialo z tego wyjsc ciasto kruche
Wysłana -
Ok, dzięki, na pewno przepis zostaje, bo moje ograniczenia dietetyczne ostatnio to pszenica, żyto i kukurydza, soł...
Córka zjadła i orzekła, że bardzo dobre. W sumie to generalnie całkiem niezłe jest, może niepotrzebnie dodałam trochę mąki ziemniaczanej na etapie zagniatania, bo miałam wrażenie, że mi się nie chce skleić, pewnie dlatego bardziej kruszący spód jest. Jabłka chyba powinny być inne do szarlotki niż Golden Delicious, następnym razem nie będę piec dwa razy, tzn. nie będę chyba podpiekać na sucho bez niczego, tylko od razu nałożę jabłka uprażone i zapiekę raz.


Zmieniony przez - AKB w dniu 2018-03-18 16:31:12
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź