Składniki:
-6 batatów średniej wielkości,
-rosół,
-marchewki z rosołu,
-4piersi z kurczaka,
-200ml śmietany 30%,
-przyprawy-tymianek,sól,pieprz czarny,pieprz cayenne,cynamon.
Przygotowanie:
Piersi przyprawiamy solą , pieprzem, i gałązkami świeżego tymianku, wrzucamy do naczynia żaroodpornego,przykrywamy folią.
Bataty zawijamy w folię aluminiową, każdy osobno.
Wszystko ląduje w piekarniku na ok 40minut(200stopni),kurczaka na koniec można odkryć aby mięso się zarumieniło.
Bataty rozwijamy z folii(uwaga gorące!), obieramy ze skórki, wrzucamy do rosołu i razem z marchewką miksujemy blenderem, wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę cynamonu,pieprzu cayenne,soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Polecam dodać też tymianek, którym przyprawialiśmy kurczaka. Mieszamy wszystko aby przyprawy i śmietana polączyły się z resztą składników.
Piersi kroimy na mniejsze kawałki i przed podaniem wrzucamy do zupy.
Smacznego!
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html