Skład:
-seler, 500-600g
-mały por
-350g groszku (świeżego lub mrożonego)
-cebula ok 200g
-3 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
-kawałek startego imbiru ok 20-30g
-ok 30g koncentratu pomidorowego
-20g masła
-świeżo wyciśnięty sok z cytryny
-przyprawy: pieprz, sól, szczypta cukru
Przygotowanie:
Selera i cebulę obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do garnka. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego na nieduże kawałki pora, masło oraz wlewamy szklankę bulionu i dusimy na małym ogniu pod przykrywką. Gdy warzywa są miękkie miksujemy je, zalewamy resztą bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy kilka minut.
W osobnym garnku gotujemy groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładamy do zupy.
Całość przyprawiamy startym imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Wartości odżywcze całej zupy czyli 4 porcje:
kcal: 480
B: 25g
W: 55g
T: 18g
Opcjonalne wzbogacenie - mięsne kuleczki
Skład:
-dowolne mięso, dobrze aby było ciut bardziej tłuste. Ja dałem schab
-jajko
-przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielimy, dodajemy jajko i przyprawy. Formujemy niewielkie kuleczki i smażymy.
Wartości odżywcze zależne od wybranego mięsa i ilości.
SMACZNEGO
Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia
ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html
Mój dziennik:
http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html