SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Kotleciki, pulpety z fileta z indyka w sosie pomidorowym - prosto i smacznie

Wysłana -


Dostałem sporo pytań na pw o kotleciki, które kilka razy wrzucałem do "zdjęć naszej szamy" , więc wrzucam przepis

Jest to bardzo proste danie, pewnie nie raz ktoś coś podobnego zrobił ;) W smaku petarda i można kombinować z dodatkami w zależności od naszej diety np. dodając do nich ryż lub ryż i drobno poszatkowaną kapustę (zasugerował to jeden z kolegów , który pisał do mnie na priv)

W opisie poniżej najprostsza wersja - z reguły wolę dodać suszoną cebulę, ale akurat tym razem mi się skończyła więc poszło trochę zwykłej

1. Dla mnie sprawa najważniejsza to dobrej jakości mięso. Dlatego kupuję je w mięsnym, gdzie na moich oczach zostaje zmielone i mam ten komfort, że 'wiem co jem' . Jest to filet z indyka, nie paczkowane 'mielone z indyka' czy np. szynka wieprzowa mielona - ale na pewno z nich też uda się to zrobić. Także zdecydowanie smaczniejsze (jak dla mnie) wychodzą własnie z indykiem , a nie np. kurczakiem.
Wrzucam całość do michy:


2. Dodaję swoje ulubione przyprawy, a są to na pewno: sól, pieprz, chilli, papryka łagodna, kurkuma, koper suszony, czosnek , zioła prowansalskie, cebula suszona lub zwykła jak w tym przypadku


3. By się wszystko lepiej kleiło wrzucam także 1-2 jajka w zależności od ilości mięcha i wstawiam wymieszaną całość do lodówki na kilka godzin


4. Po wyjęciu formuję kotleciki i następnie wrzucam je na rozgrzaną patelnię na której jest trochę np. masła klarowanego i na dość mocnym ogniu krótko obsmażam z każdej strony


5. Przerzucam do większego garnka, dodaję passaty z ziołami (bazylia , oregano itp) , do tego jak mam więcej mięsa to także puszkę pomidorów krojonych i wszystko na niewielkim ogniu duszę do momentu aż jestem pewny , że nie są w środku surowe z reguły około 15-20 min







SMACZNEGO





Makro:


Z 1kg mięsa z reguły mam około 5 porcji, więc na 1 porcję wychodzi: B-45g / T-9g / W-6g
Nie wliczam tutaj dodatków typu makaron, ryż , ziemniaki, kasza itp itd - praktycznie wszystko do tego pasuje i to kolejny plus takiego dania
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
proste a dobre
Wysłana -
Elegancko, czekałem na to, na pewno jak będzie czas to się zrobi ;)
Wysłana -
pulpety w każdej postaci lubię
Kuba ostatnie zdjęcie jak wyjęte z książki kucharskiej
Wysłana -
Super. Często robie, ale z mielonego udżca indyczego.
Wysłana -
fajne

na dodatek, opis, foty, film ... pełna profeska
Wysłana -
albo grubo albo wcale jak to się mówi
Wysłana -
szanuje
Wysłana -
Często wpada, ale dopiero teraz dorobiłem się fotki :)
Dodatkowo dodaję jeszcze pieczarki i jest super :)





Zmieniony przez - Eldier w dniu 2017-11-09 16:10:09
Wysłana -
super się prezentują
Wysłana -
no u mnie standardowo wlatują dość często, ale ostatnio LC więc robię mix np. indyka + karkówki mielonej i jest PETARADA!
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź