SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs na sałatkę SFD !!!!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 14188

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94490 Napisanych postów 364420 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669081
Jak widać konkursy w dziale ciszą się sporym zainteresowaniem
https://www.sfd.pl/PRZEPISY_KONKURSOWE-t1014709.html

dlatego

Kolejny konkurs w dziale Kuchnia SFD
Teraz czas na sałatki!!

Sałatki mają być odzywcze oraz pasujące do założeń działu.
Wymagane jest podanie przepisu oraz minimum 1 zdjęcia finalnego waszej sałatki z karteczką SFD.
Mile widziane również wartości odżywcze (nie jest to warunek)
Prosimy również o zakładanie osobno tematu w dziale z przepisem.
Dla zwycięzcy konkursu bon o wartości 150 złoty do wykorzystania w sklepie SFD .
Dla 4 wyróżnionych osób będą dodatkowo koszulki.
Konkurs trwa do końca kwietnia !!

W tym wątku wrzucamy tylko przepisy!!

Wszelkie pytania do konkursu proszę zadawać w tym temacie https://www.sfd.pl/Pytania_do_konkursów-t994268.html


Zapraszamy do udziału.



Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2014-04-02 13:01:59

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 12439 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 85713
Surówka z kopru włoskiego

skład:



Wykonanie:

Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, koper włoski przekroić na 4 części i drobno posiekać, szczypiorek i seler naciowy drobno posiekać można dodać koperek z łodyg, migdały pokroić na drobne kawałki dorzucić do warzyw.
Z 4 łyżek oliwy, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki syropu z agawy lub miodu zrobić sos i polać sałatkę.
Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

na 100gr b 2,6 w 5,0 t 7,6

Efekt to duża micha surówki - u mnie na 2 dni dla 2 bardzo głodnych osób :)






i w wersji obiadowej








Zmieniony przez - markoto w dniu 2014-04-02 16:35:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rkarpinski Natural SFD Team
Ekspert
Szacuny 1596 Napisanych postów 56736 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 264393
Sałatka "Końska"

Mam nadzieję, że szanowne Jury wybaczy brak karteczki ale robiłem ją jak nie było mowy o konkursie jeszcze

Składniki:

- kulka mozarelli
- łosoś wędzony na gorąco biedronka
- papryczki zielone z serkiem biedronka

Mozarellę kroimy w drobniutką kosteczkę, łososia również.
Papryczki odsączamy porządnie na ręczniku papierowym i kroimy w dowolne kawałki. Mieszamy, jemy.

Ta kompozycja składników powoduje tzw OBS - Orgazm Bez Stosunku
Idealne spasowanie!





Zmieniony przez - rkarpinski w dniu 2014-04-04 13:17:31

Doświadczenia wszystkich kulturystów są podobne
Ludzie się na nich gapią, wytykają palcami
Są jak wybryki natury ale nie mają cyrkowego namiotu aby się w nim skryć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Hawajski powiew

Sałatka

Skład:
-600g piersi z kurczaka
-cały ananas
-pędy bambusa: ok 100g
-kukurydza konserwowa: ok 150g
-miód: 30-40g
-czosnek: 6-7 ząbków
-przyprawy: sól, ostra papryka

Przygotowanie:
Ananasa kroimy wzdłuż na pół i drążymy środek (ja użyłem miąższu tylko z jednej połówki, ok 300g). Pierś kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, solimy i posypujemy papryką. Kiedy się już lekko podsmaży wlewamy miód z wyciśniętym do niego czosnkiem i smażymy aż do przyrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka do miski, dodajemy kukurydzę, pędy bambusa i pokrojony w kostkę miąższ ananasa. Opcjonalnie można doprawić odrobiną majonezu lub jogurtem naturalnym.

Wartości odżywcze:
kcal: 930
B: 135g
W: 75g
T: 10g

Sos czosnkowy

Skład:
-jogurt naturalny: ok 50g
-ząbek czosnku
-szczypiorek
-sól

Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy do jogurtu, wsypujemy drobno posiekany szczypiorek, solimy, mieszamy i gotowe.

SMACZNEGO















Zmieniony przez - KruQ w dniu 2014-04-06 17:14:56

Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
SAŁATKA SŁOIKOWA

Sałatkę doskonale nadaje się do zabrania do pracy, szkoły, grilla lub na piknik za miastem. Ilość i rodzaj składników zależy od osobistych preferncji W mojej jest:
1.mix sałat
2.czosnek niedźwiedzi
3. kukurydza
4. pomidor pokrojony w kostkę
5. tuńczyk w sosie własnym
6. jajko na twardo, posiekane
7. zielony ogórek
8. ugotowany ryż brązowy
Sos -polskie pesto
zachwycamy się włoskim sosem pesto a tymczasem z naszych polksich składników można zrobić pesto tak samo dobre a może nawet i lepsze.
Sos doskonale nadaje sie do sałatek wyśmienicie smakuje z makaronami zarówno na ciepło jak i zimno.

1/4 szkl oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku - w związku z tym, ze teraz jest sezon na czosnek niedźwiedzi i rosnie go mnóstwo zamiast czosnku z ząbkach wykorzystuję liście niedźwiedziego.
sól i pieprz do smaku
1/4 pęczku natki pietruszki
kilka orzechów włoskich

Wykonanie:
Na dno słoika układamy miks sałat, następnie wg. własnej wyobraźni lub widzi misie układamy kolejne składniki.
wykonanie sosu - wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i kilka sekund miksujemy.Doprawiamy do smaku. Gotowy sos wylewamy na ostatnią warstwę naszej sałatki. Sałatkę można wykonać 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO !!!













Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-04-06 19:30:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Uwędziłam kilka kurczaków - niebo w gębie
Zamiast wędzonego kurczaka, bo nie każdy ma dostęp, można dać obgotowana w przyprawach podwójną pierś kurczaka.

Sałatka z kurczakiem wędzonym i drobną fasolką

Składniki:
- 1/2 kurczaka wędzonego (opcjonalnie podwójna pierś z kuraka )
- fasola drobna biała 150 g ( kupuje w Netto)
- jogurt bałkański 200 g
- 1 pomarańcza lub kilka mandarynek ( ok 100g)
- 1 cebula
- 1/2 sałaty lodowej
- seler naciowy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól, pieprz


Jak zrobić

1. najważniejsze żeby przygotować wcześniej fasolkę - namoczyć na noc, kilka razy zmienić wodę, później ugotować do miękkości, 15 minut pod koniec dodając 1/2 łyżeczki soli
2. kurczaka oddzielić od kości i skóry, pokroić na kawałki ( w wersji z piersią - ugotować ok 15 minut w wodzie z przyprawami lub w rosołku, wystudzić i pokroić )
3. Sałatę, seler, cebulę pokroić wrzucić do miski razem z fasolką i kurczakiem.
4. Jogurt wymieszać z curry, sola i pieprzem do smaku, wlać do sałatki, dokładnie wymieszać, na koniec wrzucić pokrojoną pomarańczę. Odstawić do schłodzenia.


BTW
kcal 1250
B-123
W-90
T-43

sałatka starcza dla 4 bardzo głodnych osób :)


Polecam i życzę smacznego :)









Zmieniony przez - etrala w dniu 2014-04-10 20:57:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Sałatka z pstrąga w sosie koperkowym
Danie dobre przy dietach nieskowęglowodanowych

Sałatka

Skład:
- 2 pstrągi wędzone (samego mięsa ok 320g)
- 4 jajka
- 4 średnie pomidory: ok 450g

Przygotowanie:
Pstrągi obieramy, wyjmujemy ości (jest ich niewiele i odchodzą praktycznie wszystkie z kręgosłupem) i rozdrabniamy mięso palcami na średniej wielkości kawałki. Jajka i pomidory kroimy w łódeczki i przekrawamy je na pół. Mieszamy wszystko. Nie dodajemy żadnych przypraw.

Wartości odżywcze samej sałatki:
kcal: 852
B: 104g
W: 12g
T: 40g

Sos koperkowy

Skład:
- 15g masła
- 200g jogurtu naturalnego
- 20g cebuli
- 100g białego wina wytrawnego
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i rumienimy na maśle. Dolewamy wino i chwilę dusimy na wolnym ogniu. Potem dolewamy jogurt i nadal dusimy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz dość intensywnie solimy i pieprzymy.

Wartości odżywcze sosu:
kcal: 190
B: 8,5g
W: 14g
T: 11g

SMACZNEGO



Sałatka - skład


Sos koperkowy - skład


Przygotowanie sosu


Gotowe danie




Zmieniony przez - KruQ w dniu 2014-04-11 16:30:23

Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

...
Napisał(a)
Usunięty przez lodzianin1 za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 100 Napisanych postów 6615 Wiek 38 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 139516
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1140 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 49135
Sałatka z granatowym akcentem

Jest to jedna z tych "konkretnych" sałatek

Składniki
1. Młode ziemniaki 500g
2. pieczona/gotowana pierś z kurczaka 300g
3. świeży ogórek
4. Oscypek 60g /ser o wyrazistym smaku
5. Boczek 150g
6. Granat ok. 70g
7. Natka pietruszki
8. Zioła prowansalskie do kuraka
9.Sos: musztarda, oliwa, sok z cytryny, pieprz, sól


Przygotowanie

Sos
Do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. Wlewamy 3 razy więcej oliwy, zakręcamy słoiczek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

1.Ziemniaki umyć zostawiając skórkę, pokroić na mniejsze części ugotować w osolonej wodzie, pilnując aby się nie rozgotowały.
2.Boczek podsmażyć na patelni, posiekać natkę pietruszki -dorzucić do ciepłych ziemniaków.
3. Zostawić do ostygnięcia.
4. Kurczaka posypać ziołami prowansalskimi, najlepiej zostawić na noc żeby się przegryzł. Zgrilować albo upiec w piekarniku. Pokroić na mniejsze części.
5.Ogórka kroimy drobno-razem ze skórką.
6.Z Granatu wyjąć pestki.
7.Ser pokroić w kostkę.
8.Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i dokładnie wymieszać.
9.Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Wartość odżywcza
Na całą porcję 1413,9 kcal
B: 111.1g
T: 75g
W: 73,7g




Zmieniony przez - Miodowa w dniu 2014-04-12 16:33:03
...
Napisał(a)
Usunięty przez lodzianin1 za pkt 1 regulaminu
rkarpinski Natural SFD Team
Ekspert
Szacuny 1596 Napisanych postów 56736 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 264393

Doświadczenia wszystkich kulturystów są podobne
Ludzie się na nich gapią, wytykają palcami
Są jak wybryki natury ale nie mają cyrkowego namiotu aby się w nim skryć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 166 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2952
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie odnośnie masła orzechowego

Następny temat

[LC] Naleśniki bez węglowodanów.

WHEY premium