Szacuny
3
Napisanych postów
2609
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
29039
Po 2 latach przerwy i zatraceniu wszystkich efektów wcześniejszych redukcji po rekonstrukcji ACL chciałbym znowu wrócić do ćwiczen i diety.
Kilka pytań:
1) Na czym smażyć kurczaka/jajka/ryby i inne? - wiem, że smażonych najlepiej unikać, ale kiedyś pamiętam smażyłem na oliwe z oliwek i kg leciały. Ostatnio słyszałem, że na oliwie nie powinno się smażyć, więc jak to jest?
2) Jakie pieczywo na redukcji? - pieczywo wywale po kilku tyg. diety definitywnie, ale na chwilę obecną nie jestem w stanie się bez niego obejść.
3) Co myślicie o włączeniu do diety słodkich syropów, sosów 0kcal i 0 zawartością cukru?
4) Jaka mąka do naleśników, omletów? Mąka żytnia typ 720 nada się?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9050
Napisanych postów
82723
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699674
coockawsky
Po 2 latach przerwy i zatraceniu wszystkich efektów wcześniejszych redukcji po rekonstrukcji ACL chciałbym znowu wrócić do ćwiczen i diety.
Kilka pytań:
1) Na czym smażyć kurczaka/jajka/ryby i inne? - wiem, że smażonych najlepiej unikać, ale kiedyś pamiętam smażyłem na oliwe z oliwek i kg leciały. Ostatnio słyszałem, że na oliwie nie powinno się smażyć, więc jak to jest?
Możesz rownież smażyć na oliwie
2) Jakie pieczywo na redukcji? - pieczywo wywale po kilku tyg. diety definitywnie, ale na chwilę obecną nie jestem w stanie się bez niego obejść.
Najlepiej pełnoziarniste
3) Co myślicie o włączeniu do diety słodkich syropów, sosów 0kcal i 0 zawartością cukru?
Możesz włączyć
4) Jaka mąka do naleśników, omletów? Mąka żytnia typ 720 nada się?
Szacuny
39
Napisanych postów
153
Wiek
35 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
38188
1) Jeśli chodzi o smażenie polecam olej kokosowy lub smalec.
2. Jeśli już musisz jeść chleb to polecam albo chleb żytni razowy lub najlepszą opcją jest chleb żytni na zakwasie najlepiej własnej roboty :D
3) Sosy zero myślę, że od czasu do czasu możesz sobie wrzucić jednak nie polecałbym tego robić codziennie wcale nie są takie zdrowe często nafaszerowane są chemią i słodzikami.
4) Mąka żytnia myślę że może być ja np. często używam mąki gryczanej i wychodzą z niej bardzo fajne naleśniki. Do omletów dodaję zamiast mąki płatki jaglane lub owsiane.
Zmieniony przez - wuper w dniu 2017-10-15 20:21:30
1
Doradca dietetyczny/ Trener personalny.
Potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety ? Zapraszam do kontaktu.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
1. Oliwa obfituje w jednonienasycony kwas oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Wobec tego może być używana do smażenia, niemniej należy unikać agresywnego smażenia. Oczywiście nasycone tłuszcze są najbardziej stabilnie termicznie takie jak chociażby w/w olej kokosowy.
2. Na redukcji można jeść sporadycznie nawet pszenne pieczywo, w niektórych przypadkach jest to nawet uzasadnione bowiem najlepiej wybierać chleb żytni razowy na zakwasie bez zbędnych dodatków.
3. Wg mnie strata pieniędzy, w dodatku to produkty wysoko przetworzone, wyjałowione odżywczo. Nie dajmy się zwariować bowiem można lepiej wybrać niż tego typu sosy. Osobiście nie jestem fanem.
4. Nie robię naleśników, także wstrzymam się z tą odpowiedzią.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-10-16 13:05:21