SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Kilka prostych przepisow na niskokaloryczne sosy do potraw.

Wysłana -
Dip ala'malinowa



Podawac do pieczonego miesa z grila i do swiezych warzyw

Skladniki:
-2 chude serki homogenizowane
-1/2 glowki czosnku
-2 lyzki majonezu light
-2 lyzki przyprawy tzatziki kamis


Sos jogurtowy z dymką




Podawac do pieczonych ziemniakow i salaty i miesa.

Skladniki:
-150ml jogurtu naturalnego
-4 drobno posiekane dymki
-1/2 lyzeczki zmielonego kminku
-sol pieprz do smaku


Sos Tzatziki



Podawac do miesa,pieczonych ziemniakow itd.

Skladniki:
-1 swiezy ogorek
-2 duze zabki czosnku
-lyzka koperku
-lyzka natki pietruszki
-lyzka oliwy z oliwek
-lyzka octu jablkowego
-0,5 dobrego jogurtu
-sol,pieprz do smaku

Dip paprykowo-pomidorowy



Skladniki:
-1 duża czerwona papryka
-1 dojrzały pomido
-szczypta cukru
-1 łyżka octu balsamicznego
-sól, przyprawy: bazylia, pieprz.

Zdjąć skórkę z papryki i pomidora (aby zdjąć skórkę z papryki należy ją upiec w piekarniku aż lekko zbrązowieje skórka), usunąć pestki i zmiksować razem z bazylią. Posolić, dodać ocet, cukier i pieprz


Dietetyczny sos czosnkowy



Skladniki:
- jogurt naturalny - tyle, ile sosu potrzebujemy,
- 1 lub 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- lyzeczka ketchupu
- musztarda (do smaku),
- oregano i/lub zioła prowansalskie

Sos slodko-kwasny



Skladniki:
- 4 lyzki cukru,
- 3 lyzki octu,
- 1 mala puszke ananasow, pokrojonych na male kawalki i sok z tej puszki,
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 1 szklanke ketchupu,
- 1 lyzke korzenia imbiru, najlepiej surowego startego albo suchego startego,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 lyzeczka soli,
- 1/2 lyzeczki pieprzu.

Przygotowanie:
Polaczyc ze soba wszystkie skladniki i dusic pod przykryciem 10 min.
Podsmazyc mieso na odzielnej patelni dodac sos i jeszcze chwile dusic.

Sos winegret



Podawac do salatek

Skladniki:
-4 łyżki oleju słonecznikowego
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka octu winnego (można więcej)
-1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
-1 łyżeczka musztardy
-sól,
-cukier i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na jedną godzinę. Każdorazowo przed podaniem wymieszać







Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2009-06-20 17:47:28
Wysłana -
Spora część osób, którym zależy na zmianie swojej sylwetki i poprawie zdrowia stara się ograniczyć przetworzoną żywność na tyle, ile jest to tylko możliwe. Dochodzi do sytuacji, w których zmuszamy się do jedzenia suchego ryżu z mięsem, mając ochotę na jakiś sos, który by poprawił smak posiłku. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że nazwa "sos" nie musi wcale oznaczać produktu zawierającego sporą ilość słabej jakości tłuszczów i cukrów a jak najbardziej zdrowe składniki.

Zastanówmy się jednak na tym, czy tak naprawdę jest sos. Jest to bardziej lub mniej gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, które nadają mu różne smaki (słodki, kwaśny, ostry, łagodny). Sosy stosuje się jako dodatek do mięs, ryb, warzyw, surówek, pieczywa, dań gotowych itp. W zasadzie dodawać je można do wszystkiego. Kwestia tego, jak kto lubi.

Co więc zrobić, aby dodawane sosy do naszych posiłków można było uznać za dobre jakościowo i zdrowe? Trzeba się przede wszystkim zastanowić jakie składniki warto dodawać. Wśród dwóch podstawowych zaliczyć należy:

- gęsty jogurt naturalny,
- przecier pomidorowy.

W wątku tym znajdziemy wiele ciekawych przepisów na dobre jakościowo sosy, które stosować można do spożywanych posiłków. Jeżeli jednak nie chcemy sosu, który zawiera jakiekolwiek kcal, warto przemyśleć zakup bezkalorycznych sosów o różnych smakach:

http://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Sauce_Zero_-opis36491.html
http://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Sauce_Zero_Sweet-opis36499.html




Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
czy to zdjecia twojego autorstwa?
Wysłana -
Powinienes podac zrodlo pochodzenia tych przepisow, po zdjeciach widac ze to raczej nie sa przepisy twojego autorstwa. Chyba ze sie myle..
Wysłana -
Przepisy sa rozne, jedne przepisane z gazet , inne moje wlasne a jeszcze inne znalezione kiedys w internecie. Zdjecia sa z google wiec chyba sa ogolnodostepne, czy sie myle ?
Wysłana -
a męża nie szukasz?
Wysłana -
prv, już mówiłem, że kolejka jest... weź sobie numerek i czekaj
Wysłana -
ten pomidorowy mnie zainteresował.... czy do tego sosu trzeba używać świerzych pomidorów czy mogą być z puszki ?? Bo jak patrze na te pomidory ze sklepu to tam więcej wody niż miąższu i może niezły syf wyjść....
Wysłana -
Ja lubie uzywac tych z puszki bo sa bardziej slodkie ale ze swiezym tez wyjdzie tylko bedzie trzeba ciutke dluzej podgotowac zeby woda zeszla.
Wysłana -
Hm hm ale przepisy, wypróbuje czy mi posmakuje.
Wysłana -
Tzatziki zrobiłem zamiast pomidorowego do sphagetti
makaron durum i pierś w kawałkach smażona, polałem tym sosem do tego pomidor piękna rzecz !
Wysłana -
Dzięki za przepisy, trzeba spróbować przyrządzić.
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź