SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KLUSKI TWAROGOWE

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 15704

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5889 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21012
KLUSKI TWAROGOWE



składniki:

versja light:
kostka chudego twarogu(250g), 1 jajko

versja normal:
kostka chudego twarogu (250g), 2 jajka, 1 kopiasta łyżka mąki żytniej razowej (30g)

versja full: nie próbowałam
kostka chudego twarogu (250g), 3 jaja i więcej mąki - tylko dla "ekto"

W malakserze mieszamy twaróg z jajem i mąka na gładką masę. Jak nie ma malaksera, ucieramy drewnianą pałką. Na gotującą się osolona wodę w garnku kładziemy łyżeczką do herbaty kluseczki. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu. Woda nie może wrzeć, ma się tylko lekko gotować. Bez przykrycia.

Gotowe kluski kładziemy na talerz i:
polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z owocami np. truskawkami plus np. słodzik - jak ktoś musi
polewamy jogurtem owocowym - jak ktoś lubi
polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem i posypujemy słodzikiem - jeszcze nie próbowałam

Cynamon możemy również dodać na samym początku do ciasta, będą wtedy kluski cynamonowe - takie są na zdjęciu...

Wersja normal z jogurtem naturalnym (2 łyżki - 70g) i truskawkami (100g) - prezentowana na zdjęciu:
B68,88g T12,54g W39,66 561kcal

Wersja light jw.
B60,2 T7,15g W18,63g 390,7kcal

smacznego



Zmieniony przez - yoyo1978 w dniu 2009-06-19 20:20:01

Zmieniony przez - yoyo1978 w dniu 2009-06-19 20:24:45

Zmieniony przez - yoyo1978 w dniu 2009-06-19 20:25:08

Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
sam twarog z jajem bez maki sie skleja ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5889 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21012
jest bardzo gęsty więc powinien, ale przyznam że nie próbowałam
jak robię klopsy z mięsa to nie dodaję mąki i nic się w zupie nie rozwala...

Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
No to bedzie trzeba sprobowac ,chociaz ja najchetniej sprowalabym z maka razowa, bo wygladaja smakowicie;)

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5889 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21012
przetestuje jutro wersje light i powiem jak wyszlo

Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Za sam pomysl sog Bardzo ladnie wyszly.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5889 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21012


versja light poprawki:
wyjmować minutkę po wypłynięciu i nie używać jakiegoś dziwnego miękkiego twarogu wiejskiego
gotować na naprawdę małym ogniu, woda nie może wrzeć!
jak ktoś chce mieć pewność, że mu się nie rozwalą dodać małą łyżeczkę mąki

Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5889 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21012


wersja light z posypką orzechową, słodzikiem i jogurtem naturalnym... na normalnym twarogu, bez mąki

Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 2058 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 33403
a czym to sie w smaku różni od normalnego twarogu?

"These are the people who always know a guy who knew a guy, who took steroids and his head exploded."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
ale pytanie zapewne w tym ze jest na cieplo ,bardziej gumiaste,w postaci klusek i zapewne smaczniejsze ;]

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 5889 Wiek 45 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21012
gumiaste może być ewentualnie z mąką, ajk ktos jej doda za dużo
a tak to po prostu twaróg na ciepło z dodatkami - milej dla oka i podniebienia

Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przepisy w pigulce.

Następny temat

Kilka prostych przepisow na niskokaloryczne sosy do potraw.

WHEY premium