składniki:
versja light:
kostka chudego twarogu(250g), 1 jajko
versja normal:
kostka chudego twarogu (250g), 2 jajka, 1 kopiasta łyżka mąki żytniej razowej (30g)
versja full: nie próbowałam
kostka chudego twarogu (250g), 3 jaja i więcej mąki - tylko dla "ekto"
W malakserze mieszamy twaróg z jajem i mąka na gładką masę. Jak nie ma malaksera, ucieramy drewnianą pałką. Na gotującą się osolona wodę w garnku kładziemy łyżeczką do herbaty kluseczki. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu. Woda nie może wrzeć, ma się tylko lekko gotować. Bez przykrycia.
Gotowe kluski kładziemy na talerz i:
polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z owocami np. truskawkami plus np. słodzik - jak ktoś musi
polewamy jogurtem owocowym - jak ktoś lubi
polewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem i posypujemy słodzikiem - jeszcze nie próbowałam
Cynamon możemy również dodać na samym początku do ciasta, będą wtedy kluski cynamonowe - takie są na zdjęciu...
Wersja normal z jogurtem naturalnym (2 łyżki - 70g) i truskawkami (100g) - prezentowana na zdjęciu:
B68,88g T12,54g W39,66 561kcal
Wersja light jw.
B60,2 T7,15g W18,63g 390,7kcal
smacznego
Zmieniony przez - yoyo1978 w dniu 2009-06-19 20:20:01
Zmieniony przez - yoyo1978 w dniu 2009-06-19 20:24:45
Zmieniony przez - yoyo1978 w dniu 2009-06-19 20:25:08
Pozbylam sie kota!!!!
---------------------------