SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KIEŁKI

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 26155

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 400 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2658
Obiecałam napisać artykuł o kiełkach, więc się do niego zabieram
ku radości zakrzesia i domera (mam nadzieję )
Na początek powtórzę, to co już było w temacie „Rzeżucha" + trochę ciekawych informacji (wybaczcie - jestem geografem ekonomicznym i muszę tu to też wrzucić - po prostu zboczenie )
Miłej lekturki życzę
START
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: wit. A, B, C, E, H. Maleńkie zarodki kryją w sobie cenne białka, zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz cynk, selen, lit, chrom, a zawartość tłuszczu jest tu śladowa. Zjadając je razem z nasionkiem i jego łuską zaopatrujemy się w substancje wspomagające trawienie i elementy bioaktywne. Świeże kiełki zawierają wystarczająco dużo witamin i minerałów, aby zlikwidować wszelkie ich niedobory w organizmie.
Cenne właściwości kiełek odkryli przed kilkoma tysiącami lat chińscy żeglarze, którzy podczas przedłużającego się rejsu zmuszeni byli jeść kiełkującą od wilgoci fasolę. Żeglarze nie tylko uniknęli śmierci głodowej, ale wzbogacili kuchnie chińską o wartościowy pokarm, bo do dziś kiełki fasoli mungo królują w orientalnych potrawach. Zarodki roślin doceniono przed wiekami także w innych częściach świata. Od stuleci kiełkujące proso jest podstawą produkcji piwa w Afryce, a suszone kiełki jęczmienia służą Europejczykom do produkcji kawy zbożowej. Słynące z długowieczności i zdrowia plemię z północnych Indii żywi się prawie wyłącznie kiełkami zbóż

DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ:
-dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek,
-obniżają poziom cholesterolu we krwi,
-utrzymuja w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg,
-chronią organizm przed anemią,
-zapobiegaja i leczą przeziębienia,
-dzięki zasobności w potas niedopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają,
-usuwają dolegliwości układu pokarmowego i zapobiegają jego schorzeniom,
-regenerują organizm, zwiększają odporność (skiełkowane ziarno jest bogatym źródłem wit. C, pobudzającej odporność)
-przypisuje im się właściwości odmładzające - włosy i skóra nabierają blasku
-działają korzystnie na włosy, zatrzymuja łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych, nadają zdrowy wygląd
-są doskonałe przy wszelkich kuracjach (łagodzą i likwidują objawy chorób, jak też wielką ich zaletą jest to, że są lekkostrawne, dzięki czemu mogą się znaleźć w diecie ludzi chorych),
-odchudzają - zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają wydzielanie żółci, a więc ułatwiają trawienie, i nie ma pokarmu, który byłby równie wartościowy pod względem wit., a jednocześnie tak niskokaloryczny J
-poprawiają sylwetkę - zawarty w skiełkowanych nasionach potas zwiększa wydolność organizmu i podnosi skuteczność ćwiczeń fizycznych,
-odmładzają- zawarte w kiełkach antyutleniacze opóźniają proces starzenia i pomagają zachować urodę.

WŁAŚCIWOŚCI NIEKTÓRYCH KIEŁEK
RZEŻUCHA:
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE: w starożytności stosowano ją jako lek; kiełki rzeżuchy zawieraja dużo witamin, soli mineralnych i olejków eterycznych, dlatego pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą schorzenia reumatyczne.SMAK: ostry (podobny do rzepy)

PSZENICA:
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE: bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, kwas foliowy, selen, cynk, fosfor, magnez. SMAK: łagodny, słodkawy.
LUCERNA (ALFALFA):
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE: zawierają dużo białka, enzymów i związków mineralnych oraz wszystkie potrzebne człowiekowi witaminy, zwłaszcza C i E; wzmacniają kości, zęby i mięśnie. SMAK: pikantny, lekko orzechowy.

SOJA:
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE: zawieraja bardzo dużo białka, witaminy A,B,C,K, żelazo, fosfor, magnez, potas .SMAK: łagodny, podobny do ozrechów.

SOCZEWICA:
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE: kiełki mają w sobie wartościowe białko, betakaroten, dużo wit.C oraz fosfor, żelazo, cynk, magnez. SMAK: delikatny, orzechowy.

CIECIORKA:
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE: kiełki sa źródłem substancji białkowych, betakarotenu, witamin B1, B2, C, potasu, fosforu, cynku i żelaza. SMAK: pikantny.

ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W KIEŁKACH W PORÓWNANIU Z MIĘSEM I JAJAMI
Jaja - 13%
Mięso - 19%
kiełki fasolki mungo - 24%
kiełki soi - 28%
kiełki lucerny (alfalfa) - 35%

SKŁADNIKI MINERALNE KIEŁKÓW PSZENICZNYCH I MUNGO W PORÓWNANIU Z WARZYWAMI (NA 100 GRAM)
KIEŁKI PSZENICZNE:
magnez - 33 mg
fosfor - 115 mg
żelazo - 1,0 mg
miedź - 0,11 mg
cynk - 0,7 mg
KIEŁKI MUNGO:
magnez - 25 mg
fosfor - 69 mg
żelazo - 0,8 mg
miedź - 0,17 mg
cynk - 0,5 mg
SAŁATA:
magnez - 11 mg
fosfor - 33 mg
żelazo - 1,1 mg
miedź - 0,05 mg
cynk - 0,2 mg
POMIDOR:
magnez - 20 mg
fosfor - 26 mg
żelazo - 0,5 mg
miedź - 0,09 mg
cynk - 0,2 mg
MARCHEW:
magnez - 18 mg
fosfor - 35 mg
żelazo - 2,1 mg
miedź - 0,13 mg
cynk - 0,1 mg

DOMOWA UPRAWA
Nasiona pzreznaczone do kiełkowania kupujemy w sklepach ze zdrową żywnością. Szybki wzrost zapewnia kiełkom temp. 18-22 st.C. Aby ‘uprawiać’ kiełki najprościej zakupić kiełkownicę - czyli takie naczynie, które umożliwia uprawianie kilku rodzajów kiełek jednocześnie na kilku poziomach (w sklepie ze zdrową żywnością - 23 PLN). Nasiona w kiełkownicy układamy (wysiewamy ) na 3 ‘piętrach’ wlewając do najwyższego 2 szkl. wody, która powoli spływając będzie nawilżać równomiernie wszystkie ziarna. Kiedy spłynie już na sam dół - do pojemnika na wodę - natychmiast należy ja wylać, żeby nie parowała.Podobno woda „po kiełkach" jest super do podlewania kwiatów - ładnie rosną po niej J
Kiełki można uprawiać tez na ligninie bądź wacie - trzeba rozłożyć ją na talerzyku, nawilżyć i posypać ziarna.
Można również hodować kiełki w słoiku - wsypać do niego ziarenka, zalać gotowaną , chłodną wodą i odstawić na kilka godzin, by napęczniały, nastepnie wylać tę wodę i przykryc słoik gazą.

ZBIORY:
Można rozpocząć, gdy przy kiełku pojawi się ‘ogonek’ (rzodkiewka np. gdy ma takie małe zielone listki w kształcie serduszka i biały ‘ogonek’ - jest pycha . Zebrane kiełki najlepiej od razu zjeść albo pzrechowywać w lodówce - nie dłużej jednak niż 3 dni, ponieważ potem gorzknieją. Możliwości zastosowania kiełek w kuchni są nieograniczone - można posypac nimi kanapki, dodawać do sałatek, sosów, zup etc.

PRZEPISY
Pasta twarogowa z kiełkami
1 opakowanie twarożku lub serka /homogenizowanego/ - 250 g,1 pieczarka - drobno pokrojona ,1 opakowanie kiełków rzodkiewki /50 g/ - mogą być pokrojone.
Wymieszaj wszystkie sładniki i dopraw do smaku solą i ziołami.

Surówka z kapusty z fenkułami
250g kapusty - poszatkowanej
100g fenkuł - pokrojonych
75g kiełków fasoli mung i innych
25g pestek dyni - wyłuskanych
1 łyżka kopru - posiekanego
6 łyżek majonezu
Ukręć majonez: 2 żółtka, 300ml oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub mieszaniny obu , 30ml /2 łyżki/ białego octu winnego sól i pieprz
Można dodać przyprawy - czosnek, estragon i inne, mniej tłusty majonez można uzyskać łącząc z taką samą ilością jogurtu.

Surówka orientalna
100g kiełków fasoli mung lub innych,
100g pokrojonych małych pieczarek,
1 czerwona lub żółta papryka - pokrojona,
4 łodygi selera naciowego - pokrojone.
Zalewa: 4 łyżki oleju słonecznikowego,1 łyżka czerwonego octu winnego , 2 łyżki sosu sojowego shoyu , sól i pieprz.
Wymieszj składniki surówki , zalej zalewą i ochłodź przed podaniem.

SMACZNEGO I DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ

Szpinak żrę - chudnąć chcę :D

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Możesz jeść. Następnym razem takie pytania zadawaj w pojedyńczych pytaniach bo zobacz z którego roku post odświeżyłeś...

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 409 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5204
ok sog :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 400 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2658
No dzięki - myślę, że mi się należał Napracowałam się
A tak a propo's GILeK - coś Ty na mnie nawypisywał na 'Treningu',kiedy pytałam jak zrzucić 'zboczki'????? Zostało to usunietę

Aha - rzec jeszcze chciałam, że podwieszony post powstał dzięki informacjom zaczerpniętym z pudełka po kiełkownicy , kolorowego pisma dla kobiet z 1998 (za reklamę mi nie płacą, więc nazwy nie wymienię), netu i oczywiście własnych..hmm..że tak powiem DOŚWIADCZEŃ
('doświadczam' z kiełkownicą od 2 tygodni )
Pozdrowionka!

Szpinak żrę - chudnąć chcę :D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1244 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 45703
Sog leci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 409 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5204
ej sam nie wiem, napisalem tylko, ze 'nie ten dzial ...'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 400 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2658
Oki, GILeK - niech będzie, że Ci wierzę
Dobra, idę podlać kiełki

Jestem sobie ogrodniczka, zbieram kiełki do koszyczka lalala:D
Oprócz zapędów ogrodniczych mam również wokalne
Pozdrawiammmmmm

Szpinak żrę - chudnąć chcę :D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6231 Napisanych postów 75800 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 753507
Bardzo fajny art A soga juz dawałem

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4520 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 18018
moze to nakloni wielu panow do zjadanie kielkow )

Your body cannot go where the mind has not gone first.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>.·´¯`·..><((((º>`
·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>

...
Napisał(a)
Usunięty przez Sachem za pkt 4 regulaminu
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Usunięty przez Sachem za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4520 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 18018

Your body cannot go where the mind has not gone first.

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>.·´¯`·..><((((º>`
·.¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>

...
Napisał(a)
Usunięty przez Sachem za pkt 4 regulaminu
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kilka pytań

Następny temat

Dieta pomoc:)!!!

Wiecej