SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jeść ryby czy nie jeść? Rtęć na naszym stole

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15671

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 1619 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 15501
Jeść ryby czy nie jeść? Rtęć na naszym stole




„Konserwy z tuńczyka zawierają rtęć" - ostrzegała niedawno prasa i organizacje konsumenckie. Wszczynając alarm, podały listy marek produktów rybnych, które są najbardziej zanieczyszczone i których powinniśmy unikać. „Tymczasem zawartość rtęci w rybach stawianych przez nas na stole nie zależy od marki produktu. Nie mieszajmy w tę sprawę firm" - tłumaczy dr Zygmunt Usydus, kierownik Laboratorium Badawczego Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.

W myśl danych, które przedstawiły niektóre z gazet, np. „Super Express" czy „Świat konsumenta", okazało się, że różnice w zawartości rtęci w poszczególnych puszkach z mięsem tuńczyka bardzo się różnią - nawet kilkunastokrotnie. „Konsumenci mogli się przestraszyć i faktycznie zacząć unikać wyrobów pochodzących od pewnych producentów. Tymczasem konserwy z tuńczyka trafiające na polski rynek nie są produkowane w Polsce, lecz głównie w Tajlandii, na Filipinach i w Ekwadorze. Dlatego jest właściwie kwestią przypadku, pod marką jakiego dystrybutora znajdzie się on na rynku - wymienione w artykułach firmy zajmują się jedynie ich importem i dystrybucją" - tłumaczy badacz.

Ile rtęci w jakiej rybie?

Od czego, jeśli nie od marki produktu, zależy ilość rtęci w zjadanej przez nas rybie?

Po pierwsze, od gatunku ryby. Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA (European Food Safety Authority), najwięcej szkodliwych związków zawierają ryby znajdujące się na szczycie łańcucha pokarmowego, czyli ryby drapieżne. Należą do nich m.in. rekin, miecznik, marlin, tuńczyk, halibut, szczupak, w których zawartość rtęci sięga często rzędu 1 mg/kg.

Po drugie, od wieku ryby. „Im ryba jest starsza, tym większe prawdopodobieństwo, że jest zanieczyszczona" - mówi dr Maria Wojciechowska-Mazurek, kierownik Pracowni Badania Zanieczyszczeń Chemicznych Żywności z Państwowego Zakładu Higieny .

Po trzecie zaś, ilość rtęci w rybach morskich zależy również od obszaru geograficznego, z którego pochodzą. „Ryby z czystych wód oceanicznych zawierają mniejsze ilości toksycznych substancji" - zapewnia dr Usydus.

Czy jedzenie ryb jest bezpieczne?

W myśl rozporządzenia Komisji Unii Europejskiej, maksymalny dopuszczalny poziom rtęci w większości produktów rybnych nie powinien przekraczać 0,5 mg/kg produktu. Czy w dostępnych na sklepowych półkach rybach zawartość rtęci jest zgodna z dopuszczalną?

Produkty rybne, zanim trafią do obrotu, znajdują się pod kontrolą inspekcji weterynaryjnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Te z nich, które trafiły do sprzedaży, poddawane są również wyrywkowej kontroli inspekcji sanitarnej. Jak tłumaczy Anna Malinowska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego, żadna z nich nie wykazała, aby którykolwiek z obecnych na polskim rynku produktów rybnych przekraczał którąkolwiek z norm bezpieczeństwa.

Również w badaniach monitoringowych prowadzonych przez Morski Instytut Rybacki w Gdyni nie stwierdzono, aby w którymś z produktów zawartość rtęci, a także innych metali toksycznych - arsenu, kadmu i ołowiu - była wyższa niż dopuszczalna. Badania odbyły się w latach 2001-2003 na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przebadano w nich 294 produkty rybne, wyprodukowane przez polskich producentów konserw, ryb solonych, wędzonych i marynat.

Ile człowiek może zjeść rtęci?

Rtęć występuje w środowisku w postaci związków chemicznych o różnej toksyczności. Jak podaje EFSA, najbardziej szkodliwe dla człowieka są organiczne związki metylortęciowe. Powstają one w wodach i glebie pod wpływem mikroorganizmów. Metylortęć kumuluje się w rybach i innych organizmach morskich i to wraz z nimi dostaje się jej najwięcej do organizmu człowieka.

„Maksymalne dopuszczalne pobranie rtęci, tolerowane przez organizm zdrowego człowieka, wynosi tygodniowo 0,005 mg, w tym 0,0016 mg związków metylortęciowych na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 60 kg może przyjąć 0,3 mg rtęci (w tym 0,1 mg metylortęci) na tydzień, dzieci o niższej masie ciała - wielokrotnie mniej" - tłumaczy dr Wojciechowska-Mazurek.

Działanie toksyczne rtęci

Jak podaje EFSA, rtęć uszkadza przede wszystkim ośrodkowy układ nerwowy. Szczególnie wrażliwy na jej toksyczne działanie jest rozwijający się płód, a także małe dzieci.

Jakie są objawy zatrucia rtęcią? Oprócz m.in. nadmiernej wrażliwości skóry, drętwienia warg i języka należą do nich porażenie mięśni kończyn, a także zaburzenia wzroku, mowy i słuchu. „Pobranie dużych ilości rtęci może prowadzić nawet do śmierci" - mówi dr Wojciechowska-Mazurek.

Jeść czy nie jeść?

Dietetycy zalecają jedzenie ryb. Są one dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin, szczególnie z grupy A, D i E, składników mineralnych (potas, wapń, fosfor) i mikroelementów (żelazo, kobalt, mangan, miedź, cynk jod, fluor). „Jeśli będziemy wybierali odpowiednie gatunki ryb oraz dobierali właściwe ich ilości, najlepiej nie więcej niż dwie porcje ryby tygodniowo, nie powinniśmy obawiać się zagrożenia. Jednak kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci powinny pamiętać, aby nie spożywać w ciągu tygodnia więcej niż 100 g dużych ryb drapieżnych takich jak miecznik, rekin, marlin, szczupak, tuńczyk" - podkreśla dr Wojciechowska-Mazurek.
1

Gdy ty się op*****lasz ktoś inny trenuje(koksuje) zeby skopać ci Dupe

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
jakbys mial tak patrzec to nic bys juz zjesc nie mogl ...

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 138 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1907
kolejna schiza... zaraz bedziemy mieli rybia grype, albo lepiej, ryby zaczna sie topic

"Keep your friends close, but your enemies closer"

Zapraszam na forum dot. serialu Jericho www.jericho.fora.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
sog ja tam tylko w piatki na rybkach jade
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 138 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1907
ja codziennie prawie tunczyka z ryzem szamie, a tu wszyscy wyolbrzymiaja - nie jedz jaj, nie jedz mleka , nie jedz rybków aaaa tam

"Keep your friends close, but your enemies closer"

Zapraszam na forum dot. serialu Jericho www.jericho.fora.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 396 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6335
Choroba wściekłych ryb Sog jak wejdzie to wejdzie.

meserszmit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 898 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24602
No to tak:

- Jajek lepiej nie ruszac bo cholesterol
- Ryb nie ruszac bo rtec
- Mięs nie ruszac bo ptasia grypa
- Pieczywa nie ruszac bo cos tam z insulina (jakos tak)


Artykul nalezy wedlug mnei traktowac wylacznie jako ciekawostke. Gdyby tak patrzec to na wszystko znalazloby sie cos i nie mielibysmy czego jesc. A jajka i ryby to jedne z najwartosciowszych pokarmow. Najlepiej tłuste z morz polnocnych i gotowane na parze (mniam).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 8967 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 48014
no tak , nie mozna popadac w paranoje ale z drugiej strony trzeba starac sie odzywiac jak najlepiej mozemy i jak nasze srodowisko nam pozwala
Jajek lepiej nie ruszac bo cholesterol NIEPRAWDA
- Ryb nie ruszac bo rtec JAK AUTOR NAPISAL, 2 RAZY NA TYDZIEN MAX
- Mięs nie ruszac bo ptasia grypa ETAM, JA JEM I ZYJE, WIRUS GINIE W ILOS TAM STOPNIACH
- Pieczywa nie ruszac bo cos tam z insulina (jakos tak) PIECZYWA BIALEGO, CO INNEGO PRAWDZIWY RAZOWIEC
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
k3ho - daj mi sklep gdzies sprzedaja prawdziwy razowiec

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DZIWNE??

Następny temat

190cm / 110kg - Ratunku, Chce schudnac!!

WHEY premium