SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

Jak to w końcu jest z tym ważeniem żywności.... PRZED czy PO obróbce termicznej?

Wysłana -
Mięso przed pieczeniem, gotowaniem będzie ważyć więcej niż po obróbce termicznej kiedy puszcza wodę .
Czyli jak zważę pierś z kurczaka przed obróbką to wyjdzie że zjadłem więcej białka niż w rzeczywistości.

Ryż ,kasza,pierogi itp. nabiorą wody i będą cięższe po zagotowaniu. Czyli tu akurat logiczne wydaje się ważenie przed .

Wszystko ważymy przed obróbką termiczną ??
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Tak wszystko. 200 g piersi po obróbce ma niekiedy 120 gr więc jakbyś zjadł 200 gotowanej przykładowo to prawie dwie porcje
Wysłana -
Przecież woda nie ma kalorii, także wszystko ważysz przed obróbką termiczną.
Wysłana -
100 piersi kurczak
Nazwa W 100 g.
Energia 98 kcal
Białko 21.5 g
Tłuszcze 1.3 g
Woda 76.3 g

po usmarzeniu będzie ważyła ok 60g ale nadal ma 21 g bialka bo straciła jedynie część wody.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź