W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
...
Napisał(a)
Mam pytanie dotyczące przepisów kulinarnych. Konkretnie chodzi mi o jakieś sałatki, sosy bądź inne przepisy na tuńczyka, które pasowałby do ryżu. Tuńczyka jadam w oleju ale z samym ryżem nie jest zbyt smaczny więc chce to urozmaicić. Przepisy mają być proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Za konkrety będą sogi.
W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
...
Napisał(a)
Tuńczyki jest to plemię obejmujące kilkanaście gatunków dużych, drapieżnych, morskich ryb okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Żyją one głównie w wodach Atlantyku, Pacyfiku oraz mórz przyległych. Można je spotkać również na Morzu Północnym i Barensa.
W Polsce szczególnie popularny stał się tuńczyk w puszce. Wynikało to jeszcze kilka lat temu z dość niskiej ceny, dostępności i łatwości przygotowania. Nawet nieszczególnie dobry smak powodował, że sporo osób kształtujących swoją sylwetkę skupiało na nim swoją dietę, jako jedno z głównych źródeł białka. Niestety niedawno cena tuńczyka poszła mocno w górę. Z tego też względu nieszczególnie opłaca się jego kupowanie. Poza tym ma on kilka wad. Jako ryba drapieżna, tuńczyk żyje długo, w związku z czym kumuluje sporo metali ciężkich, w tym toksycznej rtęci. Minusem jest również wspomniana cena, blisko 5 zł za 140 g, czyli ponad 43 zł za kg to sporo. Taniej możemy kupić lepsze jakościowo: makrelę, śledzia, dzikiego łososia, pstrąga, czy dorsza. Więcej na temat jakości tuńczyka w puszce możemy przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/4239/tunczyk-z-puszki--jesc-czy-unikac
Jeżeli zakładamy jednak, że czasami wystąpi on w naszej diecie, to warto kupować tuńczyka w sosie własnym i w kawałkach, a nie w olej i rozdrobnionego.
Odnośnie do przepisów, zapraszam do ciekawych w dziale kuchnia sfd: https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Osobiście najlepiej smakuje mi ten oto przepis: https://www.sfd.pl/Danie_z_tunczykiem-t457113.html
W Polsce szczególnie popularny stał się tuńczyk w puszce. Wynikało to jeszcze kilka lat temu z dość niskiej ceny, dostępności i łatwości przygotowania. Nawet nieszczególnie dobry smak powodował, że sporo osób kształtujących swoją sylwetkę skupiało na nim swoją dietę, jako jedno z głównych źródeł białka. Niestety niedawno cena tuńczyka poszła mocno w górę. Z tego też względu nieszczególnie opłaca się jego kupowanie. Poza tym ma on kilka wad. Jako ryba drapieżna, tuńczyk żyje długo, w związku z czym kumuluje sporo metali ciężkich, w tym toksycznej rtęci. Minusem jest również wspomniana cena, blisko 5 zł za 140 g, czyli ponad 43 zł za kg to sporo. Taniej możemy kupić lepsze jakościowo: makrelę, śledzia, dzikiego łososia, pstrąga, czy dorsza. Więcej na temat jakości tuńczyka w puszce możemy przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/4239/tunczyk-z-puszki--jesc-czy-unikac
Jeżeli zakładamy jednak, że czasami wystąpi on w naszej diecie, to warto kupować tuńczyka w sosie własnym i w kawałkach, a nie w olej i rozdrobnionego.
Odnośnie do przepisów, zapraszam do ciekawych w dziale kuchnia sfd: https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html Osobiście najlepiej smakuje mi ten oto przepis: https://www.sfd.pl/Danie_z_tunczykiem-t457113.html
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
zrezygnuj z tuny w oleju, lepszy z wody/w sosie wlasnym
Ja tune robie z ryzem dodajac sos pomidorowy (niskotluszczowy) DOLMIO lub UNCLE BENS, zajmuje tylko tyle czasu, ile zagotowanie ryzu. Mozesz dodac przyprawy do smaku, co tam lubisz, tylko bez przesady z sola.
Dobra jest tez tuna z makaronem lub kasza (wlasnie wciagam z kasza, pychota)
Pozdro
no pain, no gain
Ja tune robie z ryzem dodajac sos pomidorowy (niskotluszczowy) DOLMIO lub UNCLE BENS, zajmuje tylko tyle czasu, ile zagotowanie ryzu. Mozesz dodac przyprawy do smaku, co tam lubisz, tylko bez przesady z sola.
Dobra jest tez tuna z makaronem lub kasza (wlasnie wciagam z kasza, pychota)
Pozdro
no pain, no gain
1
były moderator działu ODŻYWIANIE
...
Napisał(a)
Ja robie zwykłą sałatke ważywną: gotowana marchew, jajka, ogórki kiszone, ziemniaki, przyprawy, troche majonezu i tuńczyk w sosie własnym
Trzeba rosnąć
Trzeba rosnąć
2
...
Napisał(a)
Sogi poszły czekam na inne przepisy...
W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
...
Napisał(a)
z tunczyka mozna zrobic idealna paste rybna z serem bialym lub z serkiem wiejskim np. tym odtluszczonym (ja daje tlusty ) + ugotowane, pokrojone w koseczke jajka - wszystko wymieszac, przyprawic i to wszystko
aaaaaa, no i mozna dodac szczypiorku do smaku badz drobno posiekanego ogorka kiszonego. pyyyyyycha.
nie wiem jak sie to ma do ryzu... to juz musisz sam wyprobowac
never pop your nose where you're not supposed to...
aaaaaa, no i mozna dodac szczypiorku do smaku badz drobno posiekanego ogorka kiszonego. pyyyyyycha.
nie wiem jak sie to ma do ryzu... to juz musisz sam wyprobowac
never pop your nose where you're not supposed to...
...
Napisał(a)
LukRecJa: masz SOGa za ten przepis.. pozdro
no pain, no gain
no pain, no gain
były moderator działu ODŻYWIANIE
...
Napisał(a)
a dziekuje, dziekuje
no i oczywiscie polecam przepis. naprawde pyyyyyyyyyycha i wartosci B:T:W sa ok.
aaaa zapomnialam dodac ze jak ktos moze (np bo jest na tluszczowej) niech polaczy to wszystko majonezikiem a jak nie moze to odrobina jogurtu naturalnego i jest elegancko.
ja takze pozdrawiam
never pop your nose where you're not supposed to...
no i oczywiscie polecam przepis. naprawde pyyyyyyyyyycha i wartosci B:T:W sa ok.
aaaa zapomnialam dodac ze jak ktos moze (np bo jest na tluszczowej) niech polaczy to wszystko majonezikiem a jak nie moze to odrobina jogurtu naturalnego i jest elegancko.
ja takze pozdrawiam
never pop your nose where you're not supposed to...
...
Napisał(a)
125gr ryżu
4 całe jajka
puszka tuńczyka
pół puszki kukurydzy
majonez albo oliwa z oliwek
Wszystko mieszasz,przyprawiasz i wcinasz
"I'm Neutral, BUT - Not Afraid You"
4 całe jajka
puszka tuńczyka
pół puszki kukurydzy
majonez albo oliwa z oliwek
Wszystko mieszasz,przyprawiasz i wcinasz
"I'm Neutral, BUT - Not Afraid You"
2
"I'm Neutral, BUT - Not Afraid You"
...
Napisał(a)
Polecam z makaronem z tuńczykiem. Papryke i cebule podtusić i przyprawić (można dodać czosnku drobno posiekanego) dodać tuńczyka, pokrojone olivki i podgrzać. I naprawde dobry obiadzik. Najlepszy makaron do tego to świderki.
Climb more think less
Pozdrawiam Bonatti
Climb more think less
Pozdrawiam Bonatti
Climb more think less
Pozdrawiam Bonatti
...
Napisał(a)
Czesc
Ryz
Mrozone albo swierze warzywa
Ogorek kiszony
Puszka tunczyka
Bialko jajka(ja zawsze wrzucam cale jajka do kanapek do szkoly, a pozatym najczesciej jem to po treningu i dlatego nie biore zoltka)
Przyprawy do smaku(ja lubie ostre ale nie wolno z nimi przesadzac bo bardzo po nich suszy)
Wszystko oprocz tunczyka i ogorkow gotujemy. Po ugotowaniu i wymieszaniu posypujemy przyprawami i/lub czyms zielonym.
Mozecie zedrzec nas z ulicy, ale ulicy z nas nie zedrzecie!
Ryz
Mrozone albo swierze warzywa
Ogorek kiszony
Puszka tunczyka
Bialko jajka(ja zawsze wrzucam cale jajka do kanapek do szkoly, a pozatym najczesciej jem to po treningu i dlatego nie biore zoltka)
Przyprawy do smaku(ja lubie ostre ale nie wolno z nimi przesadzac bo bardzo po nich suszy)
Wszystko oprocz tunczyka i ogorkow gotujemy. Po ugotowaniu i wymieszaniu posypujemy przyprawami i/lub czyms zielonym.
Mozecie zedrzec nas z ulicy, ale ulicy z nas nie zedrzecie!
Polecane artykuły