SFD.pl Zdrowie i Uroda

Dodaj odpowiedź

Jak poprawić te wyniki

Wysłana -
Witam, w najbliższym czasie czekają mnie badania do sluzb mundurowych i chciał bym przed przystąpieniem do badań poprawić wyniki. Około 3 tyg. temu skonczylem cykl SAA.

Morfologia z różnicowaniem krwinek białych Leukocyty 6,87 tys./ul[4,23-9,07]~,
Erytrocyty 5,77 mln/ul[4,63-6,08]~,
Hemoglobina 17,9 g/dl[13,7-17,5]H,
Hematokryt 53,0 %[40,1-51]H,
MCV 91,9 fl[79-92,2]~,
MCH 31,0 pg[25,7-32,2]~,
MCHC 33,8 g/dl[32,3-36,5]~,
RDW-CV 14,2 %[11,6-14,4]~,
RDW-SD 47,6 fl[35,1-43,9]H,
Płytki krwi 178 tys./ul[150-400]~,
MPV 13,0 fl[9,4-12,5]H,
PDW 19,2 fl[9,8-16,1]H,
PCT 0,23 %[0,16-0,35]~,
P-LCR 51,9 %[19,2-47]H,
Limfocyty 2,56 tys./ul[1,1-4]~,
Limfocyty % 37,3 %[21,8-53,1]~,
Neutrofile 3,54 tys./ul[1,5-7,7]~,
Neutrofile % 51,5 %[34-67,9]~,
Eozynofile 0,13 tys./ul[0,02-0,5]~,
Eozynofile % 1,9 %[0,8-7]~,
Bazofile 0,02 tys./ul[0-0,2]~,
Bazofile % 0,3 %[0,1-1,2]~,
Monocyty 0,61 tys./ul[0,1-0,9]~,
Monocyty % 8,9 %[5,3-12,2]~,
IG 0,01 tys./ul[0-0,03]~,
IG % 0,1 %[0-0,5]~;
Bilirubina całkowita 1,32 mg/dl[0,3-1,2]H;
Glukoza 84,1 mg/dl[70-99]~;
Kreatynina 0,86 mg/dl[0,67-1,17]~,
eGFR >60 ml /min / 1,73 m2[60-];
VDRL ujemny [-ujemny]~;
HBS antygen niereaktywny [-niereaktywny]~;
P/c anty-HCV niereaktywny [-niereaktywny]~;
Badanie ogólne moczu z osadem
Przejrzystość klarowny [-],
Kolor moczu jasnożółty [-],
Glukoza nieobecna mg/dl[0-0],
Bilirubina nieobecna [-],
Ketony nieobecne [-],pH 5.5 [-],
Cieżar właściwy 1,014 kg/l[1,01-1,03]~,
Białko ślad g/dl[0-0],
Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,
Azotyny nieobecne [-],
Kwas askorbinowy nieobecny [-],
Osad moczu -------------------- [-],
Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],
Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],
Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-];
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Po prostu daj sobie luz. Lekkostrawna dieta, umiarkowana aktywność, zero leków, używek, spokojnie z suplementami. Regeneracja sen.
Wysłana -
Sądzisz że to efekt cyklu?
Mam niewiele czasu by to ogarnąć żeby mieścić się w normach.
Wysłana -
Ktoś coś podpowie w tym temacie?
Wysłana -
Tak SAA w zaleznosci co brales moga byc hepatotoksyczne co moze podniesc poziom bilirubiny jak i podwyzszac wartosci parametrow czerwonokrwinkowych, ale w Twoim przypadku bym sie nie martwil niczym bo wartosci sa blisko gornej granicy normy. Po co chcesz poprawic wyniki? Leczy sie chorobe a nie wyniki, pozdrawiam
Wysłana -
Słaba ta dieta lepiej nie stosować.
Wysłana -
Tak jak wczesniej opisałem, chciał bym by wszystkie podane wyniki mieściły się w normie by nie bawic się później w odwołania do komisji lekarskiej w służbach mundurowych.

Czy wysiłek o bardzo wysokiej intensywności i odwodnienie dzień przed badaniem krwi mógł pozawyżać parametry?
Wysłana -
ile czasu zostalo?
Wysłana -
comar250


Czy wysiłek o bardzo wysokiej intensywności i odwodnienie dzień przed badaniem krwi mógł pozawyżać parametry?


zdecydowanie może mieć wpływ na kilka parametrów ale to w ten niekorzystny sposób
Wysłana -
Raczej musialbys na chwile przed badaniem zrobic sobie kroplowke zeby rozcienczyc krew wtedy podwyzszone parametry spadna, ale po okolo 30 minutach objetosc osocza sie wyrownuje w wyniku wielu fizjologicznnych mechanizmow i wraca do normy
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź