- co smażymy,
- na jakim tłuszczu,
- na jakiej patelni.
- na jakim ogniu,
- jak długo.
Czynników decydujących o tym jest wiele i niestety, aby opisać wszystko, trzeba by napisać książkę. Dlatego też skupmy się na podstawach. Smażyć bez wątpienia warto na:
- smalcu,
- maśle klarowanym,
- oleju kokosowym,
- bezkalorycznym tłuszczu do smażenia.
Warto pamiętać o odpowiednim nagrzaniu patelni z tłuszczem i nie kłaść mięsa na zimną patelnię. Smażenie drobiu, warzyw, czy mięsa tego w połączeniu z warzywami nawet dla amatora nie powinno stanowić problemu. Wrzucamy mięso na patelnie i smażymy kilka minut, przekręcając lub mieszając, w zależności od wielkości kawałków. Obserwujemy stopień usmażenia i ew. kawałek odłamujemy, aby sprawdzić, czy w środku nie jest surowe.
W sytuacji smażenia wołowiny, ważne jest, z jakiego pochodzi ona miejsca tuszy. W Polsce z reguły nie ma dobrej jakości wołowiny. Dlatego też trudno jest usmażyć ją w taki sposób, aby nie była gumowa. Polecam w tym celu zapoznać się z artykułem: https://potreningu.pl/articles/3308/jak-usmazyc-dobry-stek.
Moderator działu Odżywianie
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdźaktywny27Jak mięso sporządzić np;wołowinę,piersi z kurczaka i warzywa inne potrawy dla kulturystów bez tłuszczu na patelni grillowej z pokrywką.Kupiłem patelnię grillową i jak sporządzić wołowinę i piersi z kurczaka ,ryby i warzywa i czy można zawinąć folią aluminiową i czym nasmarować patelnię czy olejem kokosowym i jakie przyprawy dodać i ile gotować minut gotować.
Witaj.
Tak właściwie to patelnia grillowa nie różni się niczym od zwykłej. Ma jedynie ryfle. Pytanie jakiej jakości zakupiłeś tą patelenię. Czy teflon czy żeliwo. Każdego mięso można przygotować bez tłuszczu ale nie każde bedzie smaczne.
Ryby filet bym nie dał gołej bo się przyklei chyba że całą ze skórą, wołowinę zależy jaką stek się robi chwile, burgera też, jakiś udziec czy inne części, juz trzeba by dusić, pierś szybko się robi, jakieś tłustsze miesa, karkówka np ona już sama puści tłuszcz podczas obróbki, wszytsko zależy od tego jaką potrawę chcesz zrobić. Np cebula się zrobi szybko, czy pieczarka, cukinie czy papryka trochę dłużej trzeba potrzymać.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
pierś z kurczaka np. można rozbić lekko tłuczkiem, wtedy im cieńszy jest filet tym szybciej go usmażysz i ryzyko, że się przyklei czy przypali bez tłuszczu jest znikome
mięso najepiej natrzeć przyprawami przed smażeniem - to już wedle uznania (do piersi np. sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, może jakieś zioła); wołowinę tak samo - ja np. jedynie solę i pieprzę a stopień wysmażenia zależy od indywidualnych prefrencji, nie da się powiedzieć jak długo smażyć bo będzie to zależało od grubości mięsa
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
Zmieniony przez - deja vu w dniu 2018-01-29 16:00:29
Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.