SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Jajecznica - Wszystkie możliwe odsłony

Wysłana -
Witam,

chciałbym zaproponować temat, gdzie będziemy zamieszczać Nasze przepisy na różne, różniste jajecznice, by nie szukać po całym dziale. Jak wiadomo, jajka są jednym z głównym składników diety kulturysty, a w zimne wieczory, czy też poranki fajnie zjeść ciepłą jajecznicę z różnymi dodatkami.

Jako, że ja zakładam temat, zobowiązuje mnie to do tego, by zacząć. Także:

Jajecznica Low Carb:

1. 3 jajka.
2. Łyżka oliwy z oliwek.
3. 3 pieczarki.
4. Z pół cebuli.
5. Przyprawy, szczypiorek, warzywa do zagryzania.

Chyba nie muszę opisywać jak zrobić jajecznicę, gdyż każdy z Nas to potrafi. Chodzi o to, by pokazać wszystkie możliwe odsłony tego dania. Moja jest może i prosta, ale mega smaczna. Potraktowałem ją dziś na II śniadanie.

Kcal : 307 - Liczone dla 3 jaj klasy L oraz 10 g oliwy z oliwek
B: 20g
T: 25g
W: 1g




Proszę każdego, by wpisywał wartości odżywcze, i umieszczał zdjęcie gotowego dania. Mam nadzieję, że temat się przyjmnie. Pozdrawiam.
Wysłana -
Jajka są jednym z bardziej wartościowych produktów żywieniowych. Można je zaliczyć razem z wątróbką do topowych produktów z tzw. super-food, które wcale nie są wyszukane ani drogie. Jaja są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczów i różnego rodzaju witamin. Białko to przez długi okres uważane było za wzorcowe.

W 100 g jajka zawierają 155 kcal, 13 g białka, 1,1 g węglowodanów i 11 g tłuszczów. Jedno średniej wielkości jajko ma około 50 g, więc automatycznie zawiera połowę wartości odżywczych co 100 g produktu.

Wielką zaletą jajek jest różnorodność ich stosowania i przygotowania bardzo urozmaiconych posiłków. Może być to jajecznica, jaja na twardo, miękko, w koszulkach, kokilkach, omlety, placki, czy dodatek do różnych potraw. Możliwości są więc nieograniczone. Zdecydowanie warto wprowadzić je do swojej diety i urozmaicać ją na różne sposoby. Warto pamiętać jednak o tym, że jaja zawierają dość dużo alergenów. Dlatego też należy wkomponować je w dietę z rozsądkiem. Jedzenie ich codziennie po 5-6 może z czasem spowodować powstanie alergii żywieniowej.

Temat ten powstał w celu umieszczania w nim różnego rodzaju przepisów na posiłki z jajkami. Podzielmy się nimi ze sobą i zobaczmy, jakie kto ma pomysły na smakowite urozmaicanie diety.



Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Witam, to ja dorzucę od siebie moją ulubioną wersję z kiełbaską
4 jaja (60-70g)
100g pomidora
50g kiełbaski (tu użyte frankfurterki)
10g oliwy do lekkiego podsmażenia kiełbaski
przyprawy wedle uznania

BTW:
Białko 37g
Tłuszcze 38g
Węglowodany 4g
Wart. energetyczna 504 kcal

Wysłana -
Ja robie tak :
warzywa chińskie
4 jaja
oliwa
przyprawy według uznania , ja dałem zioła prowansalskie ,oregano,duzo papryki słodkiej
na koniec dodałem jak widac na zdjeciu ogorki kiszone + sos

Wysłana -
dobry temat!

ja jem klasyczną jajecznice, czekam na fajne przepisy

Zmieniony przez - davidooo w dniu 2011-11-01 20:23:02
Wysłana -
zdecydowany nr 1 to combo jaja+masło, nic więcej
2. z cukinią, pieczarkami
3. z kaszą gryczaną
Wysłana -
glupie pytanie,ale czy jajecznice mozna jesc czesto, zalozmy 5x w tyg? duzo mowi sie o wplywie jajek na potencje.
Wysłana -
można, jajka nie mają nic wspólnego z potencją.
Wysłana -
Ja jem na maśle z serem żółtym ;)
Wysłana -
Polecam wersję z pomidorami i czosnkiem :)
Wysłana -
Właśnie zjadłem najlepszą jajecznicę w swoim życiu Przepis własny.
Pokroiłem z 1/4 cebuli jak najdrobniej, potem z 1/3 papryki tak samo. Smażyłem na patelni aż cebula zrobiła się nieco brązowa a papryka przybrała pomarańczowy odcień. Wbiłem 4 jajka. Dodałem soli, papryki słodkiej, pieprzu białego i ziół prowansalskich i smażyłem dalej. Jadłem z ogórkami kiszonymi. Zaj#^*ste.

Polecam.

P.S. Przypomniało mi się żeby zrobić zdjęcie dopiero pod sam koniec jedzenia, więc możecie polegać tylko na opisie.

Zmieniony przez - 90packer w dniu 2011-11-11 22:58:01
Wysłana -
Ja polecam w trakcie smażenia jajeczniczki dodać do niej sera białego, znacznie poprawia smak. Ilość według uznania :D Ja ładuje jakieś 50g. Pycha! :D
Strona 1 z 13
Dodaj odpowiedź