SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

JABŁECZNIK HC-LF od okruszka

Wysłana -
JABŁECZNIK HC/LF
- 500-600g obranych i wydrążonych jabłek (u mnie 6szt)
- 200-250g pokrojonych w plasterki śliwek bez pestek (3-4szt)
- 50g mąki ryżowej
- 50g otrębów dowolnych (u mnie pół na pół żytnie i pszenne)
- 150g jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
- 1 jajo (50g, rozmiar M)
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon do oporu
- słodzik do oporu (użyłem erytrolu (2 łyżki) i słodziku stołowego (25szt))
*opcjonalnie łyżeczka kakao do spodu
----------
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy słodziki (u mnie dwie łyżki erytrolu dla 'skarmelizowania' jabłek i słodzik stołowy pokruszony na pył - 15szt) oraz cynamon (ile kto lubi) i wrzucamy na patelnię. Dusimy aż owoce zmiękną, a także pozbędą się większość wody tworząc kleistą masę. Pozostawiamy na kilka minut do przestudzenia.
---
W misce mieszamy suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę, otręby, opcjonalnie kakao, opcjonalnie słodzik (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, ja dałem 10szt). Dodajemy jogurt oraz jajo i wyrabiamy na lepkie ciasto, które wykładamy do tortownicy (u mnie 18cm) wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej. Za pomocą łyżki formujemy spód tak aby kilka centymetrów masy przylegało do ścianek (coś na kształt spodka, w którym później wylądują jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy do momentu kiedy ciasto zacznie 'wiązać' (15-20minut).
---
Formę wyjmujemy, przekładamy do niej jabłka, a na górze układamy śliwki. Wstawiamy ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 180st i pieczemy 40-45minut.
---
Ciasto studzimy, po czym wkładamy na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego













Zmieniony przez - W Z O R EK w dniu 2017-10-19 19:56:28
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Wygląda mega smacznie !! Spód mocno ciemny wyszeł jak na tak małą ilość kakao. Ale aż czuje jak pachnie jabłkami :D uwielbiam!
Wysłana -
wygląda mega aż ślinka cieknie
Wysłana -
Apetycznie
Wysłana -
blue_hope
Wygląda mega smacznie !! Spód mocno ciemny wyszeł jak na tak małą ilość kakao. Ale aż czuje jak pachnie jabłkami :D uwielbiam!


Otręby też dodały ciemnego koloru, a same brzegi przylegały do blaszki i całe ciasto stało w formie w lodówce, stąd też trochę ściemniało. Dziękuję za miłe słowo i zachęcam do spróbowania i podzielenia się wrażeniami. Pozdrawiam!
Wysłana -
Zachęciłeś już dobrze do zrobienia i spróbowania
Wysłana -
Cudnie! Czekam na Wasze zdjęcia i opinie!
Wysłana -
będzie trzeba wypróbować, dużą średnicy blachy miałeś?
Wysłana -
DJ_DoDo
będzie trzeba wypróbować, dużą średnicy blachy miałeś?


Przeczytaj proszę jeszcze raz przepis, podałem wszystko
Wysłana -
Bardzo fajne ciacho
Wysłana -
okruszek1

Przeczytaj proszę jeszcze raz przepis, podałem wszystko

Przepraszam, moje niedopatrzenie
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź