- 300 g pocietej na małe kawałki piersi z indyka
- 1 szklanka startego zółtego sera
-1 średnia cebula ,drobno posiekana
- 1/2 szklanki pocietej drobno papryczki chilli
- 3/4 łyżeczki kolendr
- 6 placków tortilli ( do nabycia w supermarketach)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka salsy ( sos pomidorowy ze świezych pomidorów z dodatkami cebuli,papryki i przypraw)
- 1/2 łyżeczka chilli w poszku
- 1/8 łyzeczka kminku
W jednej Porcji:
kalorie 425:białko 30 g : weglowodany 35 g :tłuszcze 19 g ..
Przygotowanie :
przygotować naczynie żaroodporne ,w którym będzie zapiekana potrawa,musi byc wysmarowana tłuszczem .Indyka wymieszac z 1 szklanka tartego sera,chili,cebula i kolendra.nastepnie układac po około 1 łyzce na plackach tortilli i zawijac .Zawiniete "naleśniczki" układamy w naczyniu żaroodpornym zawinieciem do dołu .Teraz przystepujemy do przygotowania sosu:trzeba wymieszać koncetrat pomidorowy z sosem salsa,kminkiem i chilli w proszku.posłuży on jako dodatek do pieczenia tortilli.piekarnik trzeba nagrzać do temperatury 350 stopni .teraz polewamy tortillę przygotowanym sosem ,przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy przez 15 minut .Nastepnie posypujemy pozostałym tartym serem i pieczemy kolejne 10 minut .Podawać z sosem pomidorowym .Potrawkę można przechowywać w lodówce ,trzeba tylko dokładnie owinąć pojemnik z tortillami folia aluminiowa.nie przechowywac dłuzej niz 2 dni..