SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Zdrowie i Uroda

Dodaj odpowiedź

INTERPRETACJA - badania lab, usg, rtg, inne Q/A

Wysłana -
Witam

Jako, że co chwilę są odświeżane starsze tematy dotyczące wyników badań, ich interpretacji, pytań ogólnych etc… postanowiłem założyć jeden temat z tego zakresu.

W tym temacie można zamieszczać wyniki badań (kopia pisemna bądź foto), pytania dotyczące ich objaśnienia, pytania jakie badanie wykonać aby dowiedzieć się tego co daną osobę interesuje.

Temat ma służyć podstawowej konwersacji n/t, porad, opinii gdzie należy się udać lub co wykonać aby szybko i efektywnie zorientować się z czym dana osoba ma lub może mieć do czynienia. Należy się też liczyć z możliwością braku odpowiedzi na bardziej skomplikowane pytania dotyczące specjalistycznych badań.

Zapraszam

UWAGA!

Udzielanych w tym temacie odpowiedzi, porad, opinii nie należy traktować jako wytycznych! Należy się liczyć z możliwymi błędnymi interpretacjami wynikającymi z braku wykształcenia medycznego osób udzielających się! Dlatego pamiętaj, aby zawsze konsultować wyniki badań z lekarzem specjalistą!

Zmieniony przez - krzykacz w dniu 2008-10-15 22:48:54
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -




Prawidłowy wynik badania usg j.brzusznej.
Wysłana -




Morfologia, rozmaz, OB.
Prawidłowe jak widać.
Wysłana -




Próby wątrobowe, cholesterol, cukier.
Prawidłowe.
Wysłana -




Mocz.
Prawidłowy.
Wysłana -
Powyższe wyniki badań przekazane dzięki uprzejmości jednego z userów forum sfd.pl
Wysłana -
Proszę o interpretacje:
kobieta; wiek 20 lat; choroby przewlekłe: alergia

WBC 4,9
LYM 2,7 54,2%
MID 0,3 5,8%
GRAN 2,0 40,0%

RBC 4,31
HGB 12,8
HCT 37,9
MCV 88,0
MCH 29,7
MCHC 33,8
RDW 14,8

PLT 227
MPv 8,1


Hemogram:
Segmenty: 38%
Eozynofile: 2%
Limfocyty: 55%
Monocyty: 5%

Z góry dziękuję za pomoc
Wysłana -
Wartości podkreślone są albo poniżej / powyżej normy (lekko).
Ogólnie wyniki OK.
Wysłana -
Dzięki za pomoc;]
Pozwolę sobie jeszcze dorzucić wyniki układu krzepnięcia.

1APTT CZAS 37,2 s <26,2 - 39,2>
1APTT RATIO 1,14 <0,8 - 1,2>
1PT CZAS 15,2 s <9,9 - 14,9>
1PT WSK. 82% <80 - 120>
1PT INR 1,24 <0,8 - 1,2>
1PT FIBR. 336 mg/dl <200 - 450>

Widzę, że dwie wartości są poza normą. Czy są to duże zmiany które warto skonsultować z lekarzem, czy można spać spokojnie
Wysłana -
Bardzo nieznacznie.
Radziłbym powtórzyć badania za jakiś czas - max do 3 miesięcy.
Zawsze jednak jeśli istnieje możliwość można się poradzić lekarza ocb...
Szczególnie jeśli badania wykonuje się w celu wykrycia jakiejś choroby / postawienia diagnozy / ustalenia leczenia etc...
Wysłana -
Prawidłowy obraz rtg płuc:

Strona 1 z 90
Dodaj odpowiedź