sfd logo sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Zdrowie i Uroda

Dodaj odpowiedź

INTERPRETACJA - badania lab, usg, rtg, inne Q/A

Wysłana -
jakieś objawy są? Można usg tarczycy dla bezpieczeństwa
Wysłana -
Kipchaq
Cześć,

Mam prośbę o interpretację wyników i wskazówki co do dalszej ewentualnej diagnostyki. Tym razem nie moje - dotyczą 25 letniej kobiety, uprawiającej sport i trzymającej się diety.

TSH: 2,870 (0,270-4,200)
fT4: 0,987 (0,932-1,710)
fT3: 2,740 (2,020-4,430)

ATG: 13.07 (<115,00)
TPO: 16,69 (<34,00)

Dziwne jest, że T3 i T4 jest tak niskie, a TSH w zasadzie w porządku. Lekarz uznał, że "wszystko w normie" i spławił.

Pozdrawiam.



Zmieniony przez - Kipchaq w dniu 2017-06-25 10:47:02



Jak wyżej warto zrobić USG tarczycy, ale też można zerknąć na poziom witamin B12, Witamin D, warto też zbadać CRP i OB- niskie Ft4/Ft3 (przy prawidłowym TSH) może wynikać z jakiejś infekcji wirusowej, czy to bakteryjnej.

I na pewno warto przyjrzeć się diecie, a po jakimś czasie ponowić badania.
Wysłana -
W sumie glownym objawem sa skoki nastrojow z tendencja do dola. Brak efektow treningow pomimo diety i treningu. Do tego pomimo naprawde ksztaltnej, kobiecej sylwetki pojawil sie u niej celulit i fioletowe pajaczki (twierdzi, ze wczesniej tez byly - ja nie widzialem, ale klocil sie nie bede). Myslalem, zeby zrobila estrogeny.

Edit: USG tarczycy w normie, bez nieprawidlowosci. Tylko podobno "mala jest". Tarczyca w sensie.




Zmieniony przez - Kipchaq w dniu 2017-06-25 22:04:38
Strona 81 z 81
Dodaj odpowiedź