Ostatnio miałem okazję odwiedzić bliski wschód i spróbować tamtejszych specjałów, oto przepis na jeden z nich, a mianowicie hummus.
Składniki:
- 100g ciecierzycy
- 2 łyżki orzechów włoskich (oryginalny przepis uwzględnia tahini czyli pastę z nasion sezamu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ziarna cieciorki zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w tej samej wodzie do miękkości (1-1,5 godziny). Wodę z gotowania pozostawiamy.
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, sokiem z cytryny, zmielonymi orzechami oraz łyżką oliwy z oliwek. Po zmiksowaniu dodajemy wodę z ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Tak otrzymaną pastę przekładamy do miseczki tworząc dookoła otwór w który wlewamy oliwę z oliwek. Przyozdabiamy całymi ziarnami cieciorki, natką pietruszki oraz ostrą\słodką papryką.
Hummus bardzo dobrze komponuje się z pieczywem szczególnie pita.
Można tworzyć różne jego kombinacje dodając np. koncentrat pomidorowy, szpinak itd.
Wartości odżywcze w 100g:
- białko 25g
- węglowodany 38g
- tłuszcze 33g
- kalorie 550
Smacznego
Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2012-09-30 17:33:15
"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html