SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Zdrowie i Uroda

Dodaj odpowiedź

Hipogonadyzm hipogonadotropowy - moja walka z chorobą

Wysłana -
Witam ! Zalozylem ten temat, bo chciałbym sie z wami podzielic moimi doświadczeniami w walce z choroba jaką jest Hipogonadyzm hipogonadotropowy. Mam 23 lata . Na poczatek moze przyblize czym jest ta choroba.

Hipogonadyzm hipogonadotropowy jest chorobą mozgu, inaczej wtórna niewydolność hormonalna jąder. Jest ona spowodowana niedostatecznym wydzielaniem gonadoliberyny (GnRH) przez podwzgórze lub gonadotropin (lutropiny, czyli LH i folitropiny, czyli FSH) przez przysadkę mózgową. Niedobór tych hormonów powoduje zaburzenia rozwoju i funkcjonowania jąder. Aby jądra funkcjonowały prawidłowo, potrzebują stymulacji hormonami o nazwie gonadotropiny przysadkowe - lutropina (LH) i folitropina (FSH) - produkowanymi przez przysadkę mózgową oraz gonadoliberyną (GnRH) produkowaną przez podwzgórze. Hormon luteinizujący (LH) oddziałuje na komórki Leydiga, które pod jego wpływem produkują testosteron. Hormon folikulotropowy (FSH) natomiast odpowiada za rozwój jąder. Dzięki temu, że stymuluje komórki Sertoliego, pobudza także spermatogenezę. Niedobór tych hormonów lub jednego z nich powoduje, że u mężczyzny pojawia się wtórna niewydolność hormonalna jąder, czyli właśnie hipogonadyzm hipogonadotropowy.

zródło : http://parenting.pl/portal/hipogonadyzm-hipogonadotropowy

Tak wiec moja walka z tą choroba zaczela sie 2 miesiace temu, jednakze od czasów licealnych zawsze dziwilo mnie moje slabe owlosienie na nogach, klatce piersiowej, jednakze zawsze sobie to tlumaczylem ze poprostu jedni maja ich mniej inni wiecej, albo ze mi jeszce urosną, moje libido bylo zawsze niskie, nigdy nie mialem takiego pociagu do dziewczyn jak rowiesnicy, bylem niesmialy, malo pewny siebie w kontaktach z kobietami. Na poczatku mi to nie przeszkadzalo, jednakze z biegiem czasu kiedy u moich kumpli zaczal sie okres szczytu testosteronu, zaczalem sie wyrozniac. Nie moglem zrozumiec co jest ze mna nie tak. Mialem stany depresyjne, slaba koncentracje, pamiec mi szwankowala, problemy skorne( sucha skora). W wieku 23 lat wyczytalem w internecie o hipogonadyzmie, udalem sie na badania krwi, aby oznaczyc hormony. Moje wyniki byly nastepujace

Testosteron calkowity : 15,05 nmol/l Norma (7,57-31,4)
LH : 4,43 mlU/ml (1,7-8,6)
FSH : 1,93 mlU/ml (1,5-12,4)
Estradiol : 120 pmol/l (28-156)
Testosteron wolny :18 ng/l (8,8-27)

Ktos by powiedzial ze w normie, tak ale dla kogos w wieku 45 lat moze a nie dla 23 letniego chlopaka ktory powienien byc w sile wieku.

Poszedlem z wynikami do jednego z najlepszych lekarzy Endokrynologa-Andologa w Polsce, który znał sie na rzeczy i wiedzial jak leczyć tą chorobe. Info na PRIV. Po obejrzeniu wynikow, postawil diagnoze :
Hipogonadyzm hipogonadotropowy.

Leczenie testosteronem w moim przypadku nie jest koneiczne bo moja jadra sa sprawne i same potrafia go wyprodukowac. Celem bylo zmuszenie przysadki do produkowania wiekszej ilosci LH i FSH. Przepisal mi Clostillbegyt (Clomid) - cytrynian klomifenu. Panowie z dzialu dopping na pewno wiedza o co to jest, czesto uzywany w celu odblokowania jader po "bombie".
Clomid jest lekkiem pierwszego rzutu, najpierw uzywalem go przez 10 dni i zrobilem sobie badania ktore wykazaly ze zarowno LH , FSH i TST sie lekko podniosly. Zalecil mi branie go przez kolejne 3 miesiace.
Narazie jestem w 15 dniu kuracji i jedyne co odczuwam do bol jader, jest to oznaka ze Clomid dziala a moje jadra rosną by produkowac wiecej TST.



Na dzisiaj to tyle

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Ok, nawijaj.
Wysłana -
Dodam jeszce ze moim celem leczenia jest zwiekszyc stosunek masy miesniowej do masy tluszczu, zrzucic zalegajacy tluszcz na posladkach i biodrach, pozbyc sie lipomastii, nabrac bardziej meskiego wygladu ( zarost, owlosienie na nogach, meskie rysy twarzy), oraz zwiekszyc libido. Malo jest w internecie opisanych efektow leczenia, nawet na zagranicznych stronach. Mysle ze komus sie to przyda i zmotywuje do walki !

Zmieniony przez - damianoski w dniu 2013-02-05 12:48:23
Wysłana -
Autor wklej te wyniki po 10 dniach leczenia clomem. I napisz jak dawka.

Zmieniony przez - Hermann1 w dniu 2013-02-05 16:41:41
Wysłana -
Testosteron calkowity : 17,6 nmol/l Norma (7,57-31,4)
LH : 7,53 mlU/ml (1,7-8,6)
FSH : 4,18 mlU/ml (1,5-12,4)

Takze widac zmiany, a to dopiero 10 dni, zwiekszylosie FSH i LH , Tesosteron troche tez, lekarz mi powiedzial ze musi torcheminac zanim jadra zareaguja w odpowiedni sposob, takze T powinien sie jeszce podniesc.

Dawka 1tab/50mg Clomidu x 1 wieczorem

Zmieniony przez - damianoski w dniu 2013-02-05 17:54:02

Zmieniony przez - damianoski w dniu 2013-02-05 17:54:27
Wysłana -
Posłuchaj mnie kolego.Specyfika tego działu jest taka, ze jest tu ukryty jeden taki co to jak ja sie wypowiem to on wyskakuje jak diabeł z pudełka, zarzuca mi brak kompetencji i dlatego nie lubie sie tu wypowiadac.Powiem Ci jednak moje sugestie.To nie jest dobry sposób na leczenie Twojego problemu.Owszem istnieje taka opcja clomid plus jeszcze jeden srodek ale ma to na celu leczenie problemów zwiazanych z mała iloscia plemników. To co zalecił Ci lekarz jest zwykłym testem.

Test z klomifenem służy do oceny
rezerwy wydzielniczej przysadki w zakresie gonadotropin.
Prawidłowy jest przyrost stężenia LH
o 100%, FSH o 20–50% i testosteronu o 30–220% po
7–10 dniach podawania doustnie 50 mg cytrynianu
klomifenu.
Leczenie powinno wygladać inaczej i przy pomocy innych srodków.Jesli masz mozliwosc skonsultuj to z innym lekarzem.
Wysłana -
Mozesz mi powiedziec jak powinno wygladac takie leczenie ? Slyszalem o strzalach z HCG jednak wiem ze problemem jest mozliwoscia uszkodzenia jader przy dlugim stosowaniu, oraz wzrost Estradiolu ktory i tak mam dosc wysoki. CZy jest jakiekolwieg skuteczne leczenie tej choroby ?
Wysłana -
Moge Ci jedynie zasugerować i naprowadzić Cie.Dawki musi dobrac lekarz.
W leczeniu zaburzeń spermatogenezy i hipogonadyzmu
stosuje się ludzką gonadotropinę kosmówkową
(hCG — odpowiednik ludzkiego LH), która występuje
w dawkach 500–5000 jm. Odpowiednikiem FSH jest
gonadotropina menopauzalna (HMG, human menopausal
gonadotrophin) występująca w handlu w dawkach
75–150 jm. w ampułce. Obecnie stosuje się również
ludzką rekombinowaną gonadotropinę FSH (rFSH, recombinant
follicle stimulating hormone). Są to leki skuteczne
i bezpieczne. Musi to wszystko okreslic i zalecic lekarz aby w wypadku aromatyzacji zadziałac w odpowiedni sposób. Twoja sytuacja jest jak najbardziej do unormowania.ale wybacz przyjacielu ten clomid poprawi sprawe chwilowo.Tobie potrzebne jest leczenie.
Wysłana -
Wszystko rozumiem, procz jednej rzeczy, mowisz ze potrzebne jest leczenie, czy stosowanie HCG i HMG lub rFSH, czy takie cos ma prawo mnie wyleczyc, skoro jest to tylko zastepowanie mojego naturalnego LH, FSH, a jak wiadomo te moja przysadka moze produkowac sama. Na chlopski rozum wydaje sie ze problem tkwi na drodze podwzgorze-przysadka.

Czy jest szansa ze nie bede musial sie kuc do konca zycia, a moja przysadka zaskoczy.

Zmieniony przez - damianoski w dniu 2013-02-05 18:30:59
Wysłana -
Celem leczenia hCG/HMG
jest wpływ na komórki Leydiga (produkcja testosteronu)
i komórki Sertolego (spermatogeneza). Stosowanie
leczenia hCG/HMG stanowi postępowanie z wyboru
u pacjentów z hipogonadyzmem hipogonadotropowym
i ma na celu indukcję spermatogenezy i podwyzszenie poziomu testosteronu.
Trwa zazwyczaj 6 miesiecy.Potem w zaleznosci od badań decyduje sie o dalszym postepowaniu.
PS Nie bedziesz sie musiał kłuc do końca zycia.

Zmieniony przez - Hermann1 w dniu 2013-02-05 18:41:21
Wysłana -
Ok, jakie badania sa to i co decyduje o leczeniu po tych 6 miesiacach, jak ono w zaleznosci od tego wyglada, dalej hcg?
Strona 1 z 18
Dodaj odpowiedź