SFD.pl Doping

Dodaj odpowiedź

HTZ - sam nie wiem

Wysłana -
Mam 32 lata. Od listopada 2017 roku leczę się na depresję i GAD (uogólnione zaburzenia lękowe). Mimo iż się leczę instynktownie w marcu 2018 zrobiłem badania hormonalne (m.in. ze względu na totalny brak energii, zmęczenie itd), wcześniej brałem proviron 25mg ed, na dwa tygodnie przed badaniem odstawiłem. Wyniki z marca (na tsh i kortyzol rodzinny ledwo się zgodził wypisać skierowanie do labu, resztę prywatnie robiłem):
Prolaktyna 14.65 ng/mol (3-25)
Testosteron 7.77 nmol/L (7.88-35.74)
TSH 0.98 uIU/mL (0.25-5.00)
Estradiol 27 pg/ml (11-44)
Progesteron O,40 ng/ml (0.10-0.20)
Kortyzol przed godz 10: 11.4 ug/dl (3.7-19.4)
Poszedłem z wynikami do rodzinnego powiedział, że nie mam czym się przejmować
Postanowiłem sobie sam pomóc. Od 20 kwietnia przyjmuję 150 mg testo enan e7d.
W maju zrobiłem badania i wyniki były następujące:
Prolaktyna 28.81 (3-25) ng/mL
Testosteron 46.84 (7.88-35.74) nmol/L
Estradiol 72 (11-44) pg/ml
Progesteron 0.40 (0.10-0.20) ng/ml
Cholesterol całkowity 128.7 <190 mg/dL
Hematokryt 0.487 (0.380-0.495) l/l
%Granulocyty 71.3 (50-70) %
Ze względu na podwyższone estro 3 razy brałem 1/4 tab letro co dwa dni + proviron codziennie 25mg.
Nie zauważyłem zmian w libido, nadal brak. Nasienie jest jakiejs galaretkowatej konsystencji, jądra jakby się zmniejszyły.
Nadal nie mam energii, motywacja leży. skóra na twarzy strasznie się przetłuszcza i wyskakują "syfy".
Wyczytałem, że progesteron jest głównym inhibitorem enzymu 5-alfa reduktazy, stąd pewnie słabo umnie z dht.
Może ktoś coś doradzi czy zostać na testo czy sobie odpuścić i zastąpić tabletkami ?
Dodam, że moja przemiana materii w ostatnich 3 latach bardzo zwolniła, odłożył się tłuszcz na brzuchu foto w tym temacie http://www.sfd.pl/Gino_czy_lipo_-t1163381.html

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
To są wszystkie badania jakie masz?
Prl może tutaj zabijać libido
Hcg nie podajesz ? Dlatego pewnie sperma taka się zrobiła .
Wysłana -
Jak wyglada Twoje odzywianie . Jakieś leki stosujesz ?
Wysłana -
Tak to są wszystkie badania.
Nie HCG nie stosuję, nie było problemu do tej pory ze zmniejszeniem się jąder. Leki jakie stosuję to:
Trazodon 75mg, 5HTP 200mg, Pregabalina 2 x 150mg /dzień, zyrtec 10mg na alergię (wziewną), obecnie zmieniony na Telfast 120mg. Zauważyłem dziwną zależność przy napadach alergii, że czasami dostaję mega apetytu. Brałem też escitalopram ( najperw 5mg, kolejno 10 i 15 mg, który odstawiłem pod kontrolą psychiatry ze względu na sajdy (otumanienie, wykosił i tak słabe libido)) po tym leku libido wróciło (stosowałem nie całe 3 miesiące), ale i tak słabe. Mogę, rzec że po 30tce to libido lepsze od "święta" tak samo było z dobrymi dniami i energią.
Staram się mniej jeść. Generalnie nie jem chipsów i fastfoodów, czasami coś się na szybko zjem, ale unikam takiego jedzenia. Przez lata raczej byłem szczupły, później jakoś zacząłem zajadać stres, trochę schudłem, znowu przytyłem. Przemiana materii kiedyś była bdb, teraz jest z tym gorzej. Motywacja była do ćwiczeń w domu, teraz to leży. Chciałbym schudnąć, bo ogólnie "łapy" nogi szczupłe a brzuch i klatka piersiowa otłuszczone. Problem jest taki, że mam tendencję do otyłości brzusznej z jakiegoś powodu.






Zmieniony przez - Joregatsu w dniu 2018-06-20 20:25:47

Zmieniony przez - Joregatsu w dniu 2018-06-20 21:06:56
Wysłana -
Ćwiczysz coś? To bardzo ważne dla samopoczucia i dobrych hormonów.
Wysłana -
Był rower, bieganie. Motywacja tak mi siadła, że porzuciłem swoje hobby i zainteresowania. Anhedonia i prokrastynacja dominują. Nie wiem czy wołać coś od psychiatry, bo sam trazodon pomaga mi tylko zasypiać. Na zgłaszane problemy psychiatra mówi, że większość ssri uderzy po libido. Niektórzy określają PSSD jako chemiczną kastrację... Od dziś biorę SAM-e (S-adenozylometioninę) 400mg rano i popoludniu z wit. B12, b6 i kwasem foliowym. Odnośnie SAM-e research zrobiłem na anglojęzycznych forach.

Jakoś nie jadłem więcej a od siostry usłyszałem, że większy brzuch mam
Dodam, że jak brałem kiedyś mango afrykańskie ekstrakt to przemiana materii była jak kiedyś, nawet kilka kg zgubiłem.
Mam prawie zerową odporność na stres, jak mnie coś (nawet pierdoła) zestresuje to potem wkręca się GAD. Głównie podejrzewam, że to brak odporności na stres i kortyzol mi bardzo dużo namieszały. Idę niedługo do psychologa, wiem z czym nie daję rady i chcę to wszystko ogarnąć.

Nie wiem czy wybrać testa do końca
czy może warto by uderzyć w clomid/nolvadex ?


Zmieniony przez - Joregatsu w dniu 2018-06-21 09:34:58
Wysłana -
Trazodon w dawce, jaką aktualnie stosujesz ma działąaie nasenne, świetnie reguluje cykl snu, może podnieść libido (tu na każdego działą inaczej). Działanie przeciwdepresyjne zaczyna się powyżej dawki 100mg.
Escitalopram, który brałeś może powodować probleny z libido. Często jest tak, że po 4-8tyg stosowania sytuacja poprawia się.
Przy lekach tego typu trzeba dużo cierpliwości, a nie miotania si w środkach / dawkach.
Dodam od siebie, że stosuje escitalopram 10mg + testa w dawkach podobnych do Twoich i jest ok


Zmieniony przez - easyjerzy w dniu 2018-06-21 10:00:45
Wysłana -
Mi escitalopram nie pomógł, przy dawce 15mg pojawiło się otępienie. Po 3 miesiącach nie było odczuwalnej poprawy, na lęki dopiero pregabalina pomogła, choć są momenty gdzie po przebudzeniu lęk się pojawia i wzrasta, wtedy doraźnie alprazolam (xanax) - pomaga się wyciszyć. Testo na początku "kuracji" skok energii, wyraźna poprawa samopoczucia z czasem przestałem odczuwać tego T-kopa.
Wysłana -
Każdemu się z czasem zmniejszają jądra bez HCG, musisz zacząć to bić.

Może tak jak lodzianin napisał, podwyższona prolka Ci nie leży. Może Ci rośnie od tych wszystkich leków. Mógłby spróbować trochę kabergoliny zjeść i zobaczyć, jak się zmienia Twoje samopoczucie.

Kontrola estrogenu też do łatwych nie należy i trzeba metodą prób i błędów wypracować odpowiedni schemat. Sprawdzałeś w ogóle, jak bardzo zbiłeś to estro tym letro? Za rzadko się badasz
Wysłana -
Letro w sumie bylo 1/4 tab co dwa dni 3 razy. Codziennie 25mg provi. Nie badałem poziomu estro, czas zrobić.
A tego HCG przy dawce testo 150mg raz na tydzień ile jm?
Wysłana -
Jak chcesz bić razem z testem co tydzień w jednym strzale, to 500 - 1000 w zależności od potrzeb.
Ale podejrzewam, że spore wahania estrogenu mogą być od tego, bo zarówno HCG, jak i test podbija.


Zmieniony przez - xorton w dniu 6/21/2018 1:19:44 PM
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź