Składniki:
300g pieczenie wołowej
1/2 średniej cebuli
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
1/3 papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołu wołowego
0.5l wody
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
Przygotowanie:
1. Pieczeń wołową (może byc również polędwica biała krzyżowa) kroimy w kosteczke.
2. Następnie Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie lekko podsmarowaną tłuszczykiem (Ja nabijam kawałek smalcu na widelec i gdy patelnia sie rozgrzewa przecieram nim cala powierzchnie. Resztę odkładam przez co do smażenia nie używam duzej ilości tłuszczu). Obsmażamy z obu stron i możemy przykryc patelnie żeby mięso pusciło sos i się poddusiło. Po około 10 minutach do mięsa dorzucamy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy razem kilka minut. Następnie dorzucamy drobno pokrojoną marchewke, pietruszke i papryke. Smażymy wszystko kolejne kilka minut.
3. W między czase na wrząca wodę wrzucamy kostkę rosołu wołowego i gdy już sie dokładnie rozpuści dodajemy przyprawe do gulaszu i koncentrat pomidorowy. Następnie całą zawartośc patelni dorzucamy do naszego przyprawionego rosołu i pod przykryciem, na średnim ogniu gotujemy 1h - 1,5h.
4. Sami musimy sprawdzac kiedy mięso stanie się miekkie. Gdy chcemy zagęścic gulasz możemy to zrobic płatkami owsianymi zmielonymi na mąkę w blenderze (1-2 łyżeczki takiej mąki powinny wystarczyc). Smacznego :)
Wartości odżywcze (Wartości dla całej potrawy zagęszczonej. Warzyw nie licze):
kcal - 430
b - 66
t - 15
w - 9
Wartości odżywcze (Wartości dla całej potrawy nie zagęszczonej. Warzyw nie licze):
kcal - 393
b - 65
t - 15
w - 3
Wartości odżywcze (wartości dla około 1/3 naszego gulaszu + 100g ryżu)
kcal - 487
b - 29
t - 6
w - 80
Pozdrawiam !