SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Grupa krwi A

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 17745

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Teorie tego typu dlatego wytrzymują "próbę czasu", bo stwarzają pozory. Dobrym przykładem jest astrologia, horoskopy, wróżenie ze szklanej kuli itp, prziecież są osoby którym się sprawdza, sam znam powaznych ludzi którzy dali by sobie rekęobciąć, że za ich powodzenie w zyciu "krzyż atlantów", który zawsze przy sobie noszą odpowiada...

Indywidualne, empiryczne doznania, czest są mylne, bo jednostki nie umieją ocenic wpływu parametrów dodatkowych, czynników zenwetrznych i fizjologicznych które wplywają na efekt koncowy. I tak ilekroc mozna spotkac sie z opinią, że crepure universala działa lepiej niż creapure sprzedawane przez Olimp. I niektóre jednostki są o tym przekonane, bo dowodzą ich zdaniem tego - ich prywatne doswiadczenia. Wiele osób w to wierzy - bo brakuje im własnie wiedzy która jednoznacznie to podwaza.

A do kwestii "szczepionek, biznesu" itp nie bedę się odnosił - co najwyzej mógłbym powiedzieć, że biznes - to predzej stoi za poradnikiem zywieniowym dr Adamo, a nie za moja postawą i moimi argumentami. Dr Adamo prawi "czary mary", dla osoby która chociaż trochę inetersowała się fizjologią, genetyka, biochemią - to są bajki na poziomie o powiastek o Świętym Mikołaju.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-23 15:03:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
eee czasem okazywalo sie dlaczego niektore suple ktore nie mialy prawa dzialac lepiej od innych wlasnie tak dzialaly - i doswiadczenia indywidualne nie byly tutaj bledne
ale to inna sprawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
nie o tym jednak mówię, to jednak margines w kontekscie ogólnej "klasyfikacji" anabolicznej mocy splementów i odzywek, zwłaszcza gdybysmy miesli zawezić do rodzimych producentów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
co do grupy 0 i mniejszej ilości węglowodanów, to całkowicie się zgadzam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
faftaq
wiem
ale przyznam ze najwiecej opini o super dzialajacym np gainerze slyszalem wlasnie w przypadkach ktore po czasie okazywaly sie takimi jakimi opisalem - a ile 'hitow' umknelo situ ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
G piotrek OLIMP TEAM
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 630 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 6899
Dzięki Stillborn,wyraziłeś to jeszcze lepiej niż ja

Podpis

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1528 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17554
Stillborn jak wygląda strawność
ww
białka
tłuszczy
na podstawie wydzielania kwasu soku żołądkowego wiesz może?

Zmieniony przez - Maniek_M w dniu 2010-12-24 14:14:35

Niech masa bedzie z wami ....:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1033 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 38760
Maniek_M

Zacznijmy od tego że nie wszystkie składniki (B, T, W) są trawione w żołądku przez kwas solny.

Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku za pomocą enzymu
pepsyny, który dzieli „białka” na „krótsze fragmenty”
( min. polipeptydy).W dwunastnicy dochodzi do dalszego trawienia
i „cięcia” na coraz krótsze fragmenty gdzie zostają w całości
wchłaniane (pod postacią aminokwasów, dwu i trój peptydów) w jelicie cienkim.

Początkowe trawienie tłuszczy rozpoczyna się w żołądku za pomocą
lipazy ślinowej i żołądkowej. Dotyczy głównie kwasów tłuszczowych
o średnich łańcuchach np.: MCT. Właściwe trawienie tłuszczy
rozpoczyna się w dwunastnicy pod wpływem lipazy trzustkowej i żółci.

Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej
za pomocą enzymu zawartego w ślinie (alfa amylaza).
W żołądku dochodzi do nieuczynnienia enzymu i szczątkowego
trawienia węglowodanów (za wyjątkiem hydrolizy dwucukrów).
Dalsze trawienie przebiega w jelicie cienkim (dwunastnicy)
za pomocą alfa amylazy wytwarzanej przez trzustkę.



Strawnośc by: s.m.p.a. (odżywianie)

Często zastanawiamy się w jakim stopniu składniki odżywcze które jemy są wykorzystywane przez nasz organizm, gdy wcześniej zostają strawione i wchłonięte. Wyjaśniają to 2 pojęcia

STRAWNOŚĆ określa ona stopień w jakim dany produkt lub składnik odżywczy może zostać rozłożony do części składowych, nadających się do wchłonięcia do krwi i limfy. Określa się ją dla białek tłuszczy ww i pokarmu jako całości.

Drugi termin to:
BIODOSTĘPNOŚĆ wyraża stopień w jakim dany składnik odżywczy może zostać uwolniony i wchłonięty z przewodu pokarmowego oraz wykorzystany przez organizm. Pojęci odnosi się do witamin i skł mineralnych.

Strawność jakiegoś produktu lub racji żywieniowej można oceniać za pomocą współczynnika strawności czyli procentowego stosunku strawionej i wchłoniętej ilości składnika odżywczego do ilości tego składnika spożytego z pokarmem. Może on być pozorny lub rzeczywisty.

Wartości współczynników wyznacza się w ramach kilkudniowego doświadczenia gdzie żywi się ludzi lub zwierzęta badanym pokarmem określa się jego spożycie i ilośc wydalonego kału następnie oznacza się średnią zawartość skł. Pokarmowych w pokarmie i kale.
Wskaźnik rzeczywisty określa się częściej dla białka rzadziej dla tłuszczuw oddzielnym doświadczeniu wyznacza się watrości poprawki na poza pokarmowe źródła danego składnika odżywczego w przewodzie pokarmowym (bakterie, nabłonki)oznaczając jego wydalanie z kałem przy żywieniu dietą pozbawioną tego składnika.

Współczynnik strawności pozornej = Dap = Xp - Xk/Xp X 100%
Współczynnik strawności rzeczywistej = Dt = Xp - (Xk - Xko)/ Xp X 100%

Gdzie:
Xp- ilośc skł odżywczego spożytego z badanym pokarmem
Xk- ilość danego skł wydalonego z kałem
Xko- ilość danego składnika wydalona z akłem przy żywieniu dietą pozbawioną tego skł

INNĄ prostszą metodą wskaźnikową jest metoda z użyciem całkowicie niestrawnych i obojętnych makrerów Cr2O3, SiO2, lignina. Niewielką ilośc makreka dodaje się do diety a nastęnie oznacza jego zawartość w pobranej losowo próbce pokarmu (Wp) oraz wydalonego kału (Wk).

CO MA WPŁYW NA STRAWNOSĆ POKARMU:
- rodzaj i ilośc skł. Odżywczych w nim zawartych
-obecność niestrawionych substancji balastowych
-stan uzębienia
-motoryczna i wydzielnicza sprawność ukł. Pokarmowego
-sposób obróbki technologicznej i przygotowania do spożycia

JAK MOŻNA ZWIĘKSZAĆ STRAWNOŚĆ:
- dokładniejsze rozdrabnianie
-usuwanie łusek, skórek, pestek itp.
- poddawanie obróbce hydrotermicznej
- nadawanie smaku zapachu atrakcyjnego wyglądu
-zapewnienie spokoju konsumpcji

NIEKORZYSTNIE ODDZIAŁUJE NATOMIAST:
-spożywanie nadmiaru tłuszczu
-produktów zawierających inhibitory proteaz
-smażenie potraw
-jedzenie w biegu
-objadanie się

Wklejam poniżej tabelę współczynnika strawności niektórych pokarmów. Powinna ona was zainteresować gdyż kilka razy było pytanie "jak przyswaja się np. jajko surowe" . Nie ma tu oczywiście wszystkich produktów tylko pobieżnie ale myślę że to rozjaśni trochę sytuację.





JAK BADANA JEST STRAWNOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW?

Prowadzi się testy laboratoryjnie z użyciem preparatów enzymatycznych. Przez określony czas poddaje się badany produkt działaniu odpowiednio wybranych enzymów 9pepsyny, trypsyny, amylazy czy lipazy) odpowiednio oczywiście dobiera się warunki PH i temp. Następnie oznacza się ilość powstałych produktów trawienia i odnosi się procentowo do ilości tych produktów uzyskiwanych po całkowitej chemicznej hydrolizie substratu. To tak ogółem.
Pewnym wskaźnikiem strawności produktu może być jego czas przebywania w żołądku. Ponieważ odźwiernik nie przepuszcza spozytego pokarmu dopóki nie zostanie on upłynniony i rozdrobniony, możemy przyjąć że im dłużej pokarm przebywa w żołądku jest ciężej strawny.
Przykładowo kleik ryżowy czy gotowane jabłko opuszczają żołądek po kilkudziesięciu minutach są więc lekkostrawne natomiast smażone mięsa czy rośliny strączkowe zalegają nawet kilka godzin więc są ciężej strawne.
Mam nadzieję że choć trochę się przyda.

Źródło: Podstawy nauki o żywieniu.


Zmieniony przez - Stillborn w dniu 2010-12-30 14:27:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 342 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2929
Panowie sceptycy a co powiecie na to






pan Recko czesto odbiega od tematu ale obejrzyjcie całe

pan Rećko wielokrotny medalista w podnoszeniu ciężarów, ts, wyciskaniu i kulturystyce twierdzi że nawet trening powinien byc dopasowany do grupy krwi

Zmieniony przez - pedro1993 w dniu 2010-12-30 15:15:57

Co robisz w walentynki?
Biceps i klate

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
coz robic
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wysyłka na arenie międzynarodowej? (Rosja)

Następny temat

efekt mrowienia i swędzenia skóry!

WHEY premium