Skladniki:
na ciasto:
- 20g maki ryzowej
- 20g maki gryczanej
- 1 jajo
- 80g mleka 2%
- odrobina wody mienralnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
na nadzienie i "pierzyne":
- 125g twarogu poltlustego
- 1 jajo
- 40g jogurtu naturalnego
- 25g mleka 2%
- 35g budyniu waniliowego/smietankowe bez cukru (jedno male opakowanie)
- 30g masla z orzechow macadamia 100%
- 15g erytrytolu
- dodatki: u mnie wpadlo po 10g: wiorki kokosowe + platki migdalowe + siemie lniane + nasiona chia
Wykonanie:
skladniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na bok. przygotowujemy nasze nadzienie i "pierzynke" = wszystkie skladniki, oprocz masla i dodatkow, blendujemy do uzyskania jednolitej masy (bedzie ona dosc gesta). nastepnie dodajemy nasze dodatki i calosc mieszamy lyzka do polaczenia skladnikow. oczywiscie dodatki sa dowolne, wedle Waszych preferencji smakowych i Waszego makro - mozna dodac np. posiekane orzechy, ziarna slonecznika, ziarna sezamu, pestki dynii i tym podobne produkty, jednym slowem - dowolnosc wyboru. nastepnie smazymy nasze nalesniki. polowe naszej masy na nadzienie zuzywamy do wysmarowania nalesnikow, ktore zwijamy w rulony. tak zawiniete nalesniki ukladamy blisko siebie, tak zeby stykaly sie ze soba, na blaszce, na papierze do pieczenia. nastepnie bierzemy maslo orzechowe i rozsmarowujemy je po naszych rulonikach. gdy rozprowadzimy juz maslo pozostaje nam nalozyc nasza "pierzynke", czyli pozostala polowe naszego nadzienia. nakladamy je na rozsmarowane maslo orzechowe. calosc wkladamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. gotowe!!
Makro calosci:
bialko: 52g
tluszcze: 48g
weglowodany: 47g
kalorie: 828 kcal
SMACZNEGO!
when im going to do some mountaineering actually im going back home