SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Fit Makowiec

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4453

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214365
FIT MAKOWIEC



Składniki:

-2 jaja
-100g mielonego maku*
-100g kaszy jaglanej
-150g banana
-40g rodzynek
-30g wiórek kokosowych
-30g mielonych migdałów
-skórka z połówki pomarańczy
-sok z jednej pomarańczy
-70g erytrytolu
-10g ciemnego kakao

Wierzch:
-30g wheya czekoladowego
-30g gorzkiej czekolady 85%

*Jesli kupujemy cały mak, należy najpierw zmielić go w maszynce, ewentualnie zblendować, najlepiej kupić gotowy mielony mak. Mak, nie masę makową!

Wykonanie:

Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą, następnie ugotować i wystudzić.
Mak zalać wrzątkiem, zostawić do namoczenia na 10 minut a następnie odsączyć, używając łyżki/sitka/gazy. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę z mniej więcej połowy owocu. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć przez kilka minut. Mak dokładnie zblendować z jajami, kaszą, erytrytolem i bananami. Ważne, by nie pozostały żadne grudki z kaszy. Dodać sok z wycisniętej pomarańczy, skórkę, kakao, migdały, wiórki, namoczone rodzynki i mieszać przez 2-3 minuty.

Tortownicę o srednicy 20 cm nasmarować olejem kokosowym lub innym tłuszczem, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika. Tortownicę ustawić na dolnych widełkach piekarnika. Piec przez około 80minut. Jesli będziemy sprawdzać ciasto patyczkiem - będzie ono odrobinę mokre, ale masa nie powinna przyklejać się do patyczka. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwi piekarnika i pozostawić na 15 minut.

Przygotować polewę z wheya wymieszanego z wodą lub mlekiem. Można dodać więcej odżywki, wedle uznania. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta. Udekorować startą na tarce czekoladą.

Makro:
Całosć:
1 972,2 kcal B:80,2 g W:178,1 g T: 104,4 g
Porcja ze zdjęcia:
245,0 kcal B:10,0 g W:22,0 g T: 13,0 g









Bardzo polecam amatorom makowców, smakowało i dietującym i jedzącym ''normalnie''. Nikt nie zgadł, że jest to odchudzony przepis. Nie czuć kaszy jaglanej!


Zmieniony przez - missInvincible w dniu 15/08/2017 17:31:46
7

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Mega ciacho !

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
na święta będzie jak znalazł :) jak w końcu znajdę czas to wypróbuję :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 48 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37245
Miss zblendowac w sensie jak smoothie? To sie papka gladka zrobi chyba. Czy masz na mysli wymieszac?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214365
Teti, zblendowałam jaja, mak, banana, kaszę i słodzidło. Resztę dodawałam kolejno i mieszałam łyżką.
Można też zblendować kaszę z bananem, dodać mak a jajka ubić z cukrem osobno. Ale ja wszystko razem wrzuciłam i było OK


Zmieniony przez - missInvincible w dniu 17/08/2017 10:36:59

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ciasteczka z amarantusem

Następny temat

Mug Cake z płatków jaglanych i twarogu

WHEY premium