SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Fish pie, czy zapiekanka rybna (wersja własna)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7907

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
Post Mawashiego zainspirował mnie do wrzucenia kolejnego dania z kuchni brytyjskiej, jakim jest fish pie. Kupny jest tragiczny, zaś domowy nie wymaga wiele zachodu, aby go przyrządzić.


Składniki (porcja na 2 osoby):
- 2-3 surowe filety z dorsza ok.400g
- ok. 10 małych ziemniaków (można wziąć mniej sztuk, a większe),
- 150g kukurydzy mrożonej
- 1 łyżka masła (ok.15g)
- 2 widelce mąki
- ok. 150ml chudego mleka
- sól, biały pieprz, mieszanka ziołowa: majeranek, bazylia, oregano, szałwia, tymianek i pietruszka (lub inne ulubione zioła do smaku)
- ew. starty parmezan

Wykonanie:
Rybę rozmrozić, opłukac i osuszyć. Ziemniaki ugotować w łupinkach przez 15-20 minut (maja być na wpół ugotowane), a po przestudzeniu obrać i pokroić w talarki. Leniwi mogą wykorzystać ziemniaki "z wczoraj" i zrobić z nich puree, które wykorzystają w zapiekance. Kukurydze rozmrozić; osoby zabiegane mogą dodać zamrożoną. Ugotować sos beszamelowo-ziołowy - masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie wlać mleko i zagotować. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sporą ilością ziół. Piekarnik rozgrzać do 175-180*C; naczynie żaroodporne posmarować minimalną ilością masła, wyłożyć porwana na kawałki rybę (w tym celu wykorzystać palce ), na to wysypać kukurydzę i całość polać sosem. Na wierzchu ułożyć ziemniaki w talarkach i ew. posypać startym serem. Piec ok. 35 min pod przykryciem. Potem zdjąć przykrycie na 10-15 min i dać się zrumienić górze.

Wartości odżywcze całej potrawy (w przybliżeniu):
Białko zwierzęce: 80g
Białko roślinne: 21g
Węglowodany (w zależności od ilości ziemniaków): 106g
W tym błonnik: 25g
Tłuszcze: 14g (bez parmezanu)

Ryba, kukurydza i sos:




Gotowe danie:

28:06:42:12
That is when the world will end.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1595 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 38302
wygląda świetnie, pewnie i za***iście smakuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68749
taka a'la zapiekanka
trzeba stestowac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 355 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4254
Musi byc dobre :)

rower-power

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1471 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53505
świetnie SOG leci wygląda bardzo apetycznietroche tam zmodyfikować żeby było bardziej dietetyczne i myśle że jako potreningowy bedzie ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
Dzięki.
Potrawa sama w sobie jest chuda i z tych dietetycznych, jeśli nie wrzucasz parmezanu. Te kilka gram tłuszczy jakie masz z ryby, mleka i masła, to nic. Można oczywiście też modyfikować ilością węgli, dając mniej ziemniaków i/lub kukurydzy. I co ważne, potrawa szybka, bo ziemniaki podgotować można nawet i dzień wcześniej, rybę i kukurydzę wyrzucić z zamrażalnika rano, gotowanie sosu to 5-10 min, a w między czasie można rozgrzać piekarnik....

Zmieniony przez - Grasik w dniu 2009-06-11 07:09:03

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 509 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15998
mnie ciekawi jak nabierasz mąke widelcem :D:D

hehe zartuje , a potrawa 1-sza klasa
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
mnie ciekawi jak nabierasz mąke widelcem :D:D


Spróbuj, a zobaczysz.
Mąka jest na tyle lekka i wilgotna, że można to zrobić bez problemu.

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 69 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1193
hehe, ladnie to wyglada szkoda, ze wczoraj tu nie zagladalem gdyz pielem na patelni tunczyka i nawet pies nie chcial tego zjesc =P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 150 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 21850
mrożona kukurydza? nie słyszałem o takiej. Rózni sie czyms od zwykłej z puszki?( oprócz tego ze jest zamrożona)

Zmieniony przez - dzejsson w dniu 2009-06-14 20:27:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
Tym, że jest bez żadnych syfnych dodatków takich jak zalewa czy konserwanty. Poza tym porównując oba smaki (tak, są RÓŻNE), smak mrożonej jest IMO bardziej zbliżony do świeżej kukurydzy niż smak puszkowanej.
Na upartego można dodać tę z puszki. Polecam jednak ją opłukać na sitku i dobrze odsączyć.

Aha, oprócz mrożonej kukurydzy, jest jeszcze zielony groszek (polecam do zupy-kremu z zielonego groszku z grzankami), marchew i inne warzywa solo...

Przypuszczam, że mrożoną kukurydzę (ziarna, nie kolby) dostaniecie w Tesco.

Zmieniony przez - Grasik w dniu 2009-06-14 22:17:55

28:06:42:12
That is when the world will end.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Serowa zupa rybno-pomidorowa

Następny temat

[low carb] Salatka z pieczarek surowych z krewetkami

WHEY premium