Składniki (porcja na 2 osoby):
- 2-3 surowe filety z dorsza ok.400g
- ok. 10 małych ziemniaków (można wziąć mniej sztuk, a większe),
- 150g kukurydzy mrożonej
- 1 łyżka masła (ok.15g)
- 2 widelce mąki
- ok. 150ml chudego mleka
- sól, biały pieprz, mieszanka ziołowa: majeranek, bazylia, oregano, szałwia, tymianek i pietruszka (lub inne ulubione zioła do smaku)
- ew. starty parmezan
Wykonanie:
Rybę rozmrozić, opłukac i osuszyć. Ziemniaki ugotować w łupinkach przez 15-20 minut (maja być na wpół ugotowane), a po przestudzeniu obrać i pokroić w talarki. Leniwi mogą wykorzystać ziemniaki "z wczoraj" i zrobić z nich puree, które wykorzystają w zapiekance. Kukurydze rozmrozić; osoby zabiegane mogą dodać zamrożoną. Ugotować sos beszamelowo-ziołowy - masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie wlać mleko i zagotować. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sporą ilością ziół. Piekarnik rozgrzać do 175-180*C; naczynie żaroodporne posmarować minimalną ilością masła, wyłożyć porwana na kawałki rybę (w tym celu wykorzystać palce ), na to wysypać kukurydzę i całość polać sosem. Na wierzchu ułożyć ziemniaki w talarkach i ew. posypać startym serem. Piec ok. 35 min pod przykryciem. Potem zdjąć przykrycie na 10-15 min i dać się zrumienić górze.
Wartości odżywcze całej potrawy (w przybliżeniu):
Białko zwierzęce: 80g
Białko roślinne: 21g
Węglowodany (w zależności od ilości ziemniaków): 106g
W tym błonnik: 25g
Tłuszcze: 14g (bez parmezanu)
Ryba, kukurydza i sos:
Gotowe danie:
28:06:42:12
That is when the world will end.