SKLADNIKI NA SPOD:
1. 100g maki jaglanej
2. 1 jajo L
3. 25g oleju kokosowego (temp. pokojowa)
SKLADNIKI NA NADZIENIE:
1. 100g suszonych daktyli
2. 30g masla orzechowego (ja uzylem z nerkowcow)
3. 15g whey'a (u mnie poszedl smak slony karmel)
4. 30g orzechow laskowych
SKLADNIKI NA POWELE:
1. 50g gorzkiej czekolady 90%
lub jezeli ktos woli moze sobie zrobic polewe z kakao, oleju kokosowego i jakiegos slodzidla, badz tez i nie.
PRZYGOTOWANIE:
1. Skladniki na ciasto wyrabiamy rekami przez dobrych kilka minut. po uzyskaniu kuli z ciasta rozgniatamy je na jakiejs formie, moze byc silikonowa, jakies naczynie zaroodporne, wszystko sie nada. wczesniej oczywiscie natluszczamy spod formy. formujemy z ciasta kwadrat / prostokat, nakluwamy ciasto widelcem z kilku miejscach i wkladamy do piekarnika na 25 minut w 180 stopniach.
2. Daktyle namaczmy we wrzatku ok 20 minut. nastepnie skladniki na nadzienie, oprocz orzechow, blenduje na jednolita mase. orzechy zdlendowac osobno, badz posiekac nozem na odpowiadajaca nam grubosc.
3. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygniecia, a nastepnie nie przekladajac go z formy wkladamy calosc najlepiej do zamrazarki na ok. 20 minut.
4. Wyciagamy ciasto i rozsmarowujemy nasze nadzienie po jego powierzchni, a nastepnie obsypujemy posiekanymi orzechami lekko dociskajac je do nadzienia. mozna rowniez orzechy wymieszac z nadzieniem przed polozeniem na spod, jak kto woli.
5. Rozpuszczamy gorzka czekolade w kapieli wodnej i pokrywamy nia w calosci nasze ciasto.
6. Calosc wkladamy ponownie do zamrazarki na kolejne 30 minut.
7. Po tym czasie wyciagamy, kroimy na batony w taki sposob, w jaki nam pasuje.
8. Batony przechowujemy w lodowce owiniete np. w folie aluminiowa.
co do pkt 5 to jesli ktos woli, a polecam tak zrobic, bo na pewno bedzie lepsze, tylko oczywiscie makro pojdzie w gore, bo trzeba bedzie uzyc znacznie wiecej czekolady, to mozna na tym etapie juz pokroic ciasto, z nalozonym nadzieniem i orzechami, na batony i cale batony zanurzyc w czekoladzie. wtedy tak de facto uzyskamy rasowego Twixa
PS. oczywista sprawa, ze gramatura skladnikow w nadzieniu mozna spokojnie sobie zonglowac i dobierac pod swoje makro w zaleznosci, jakie je chcemy na baton z takiej ilosci skladnikow na ciasto wychodzi ok 5 batonow wielkosci takiej Princessy, moze ciut wezsze
MAKROSKLADNIKI CALOSCI:
Bialko 46 g
Tluszcze 86 g
Weglowodany 160 g
Kalorie 1598 kcal
SMACZNEGO!!
kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!