SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

Erytrol rodzaje - czym się różnią

Wysłana -
Witam
Kupuję na allegro Erytrol.
Czym się różni Erytrol za 42 zł SŁODKI ERYK od Erytrolu innego z allegro za 19 zł.
Wiem, że kraj pochodzenia Francja / Chiny, ale czy warto dopłacić ?
Ten chiński może być przewalony ?
Pozdrawiam!

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Niestety tego nikt nie wie. Możemy tylko zakładać, że coś z Chin ma gorszą jakość. Jak jest w rzeczywistości, nie wiemy. Staraj się ew. kupować certyfikowane.
Wysłana -
Dokładnie, jak ma certyfikat, a i chińskie go mają, nie uważam, że będzie gorszy.
Sama w wyborze sugeruję się certyfikatem chociażby ten http://allegro.pl/slodzik-erytrytol-500g-intenson-i6304309802.html
dla porównania : ten nie ma certyfikatu http://allegro.pl/erytrol-250-g-mts-superzywnosc24-i6775711383.html 
Wysłana -
Ok, czyli ten Intenson kupić. Znalazłem taką aukcje z kilogramem, ale tu już nie napisali o certyfikacie bio.
http://allegro.pl/erytrytol-erythritol-erytrol-slodzik-stolowy-1kg-i6679359298.html

A to możliwe, że jak kupuje ERYTROL chiński z allegro, to przysyłają mi cukier, tylko że jest podpisany Erytrol ?
Pozdrawiam!
Wysłana -
Sądzę, że smakowo byś poznał On inaczej smakuje. Jesli chodzi o akcję wyżej, to nie wiem. Ja biorę pół kilo zazwyczaj. Mimo wszystko wzięłabym pod uwagę tego, gdzie jest certyfikat. Jak nie wspomnieli, to nie brałabym, mimo ze to ta sama "firma" cholerka wie.
Wysłana -
Możliwe jest wszystko. Jest bardzo mało prawdopodobne. My niestety nie wiemy tego. Podejrzewam, że ksylitol/erytrytol nie ulegnie karmelizacji na patelni, więc możesz sprawdzić.
Wysłana -
ernie1234

A to możliwe, że jak kupuje ERYTROL chiński z allegro, to przysyłają mi cukier, tylko że jest podpisany Erytrol ?
Pozdrawiam!

Możliwe. Ale nie możliwe byś nie poczuł różnicy. Erytrol jest mniej słodki i dużo gorzej rozpuszcza się w wodzie.
Wysłana -
Imo z erytrolem trzeba uważać. To alkohol cukrowy o statusie FODMAPs, a więc spożywając regularnie i/lub w dużych ilościach możemy rozregulować florę jelitową. Takie trzy grosze. A co do różnic, jeśli to i to jest czystym erytrolem to nie powinno być jakichś realnych różnic... W końcu to ta sama substancja, a nie jakiś produkt złożony.
Wysłana -
Arthass
Imo z erytrolem trzeba uważać. To alkohol cukrowy o statusie FODMAPs, a więc spożywając regularnie i/lub w dużych ilościach możemy rozregulować florę jelitową. Takie trzy grosze. A co do różnic, jeśli to i to jest czystym erytrolem to nie powinno być jakichś realnych różnic... W końcu to ta sama substancja, a nie jakiś produkt złożony.


No jak to. Jak pytałem tu w dziale to wszyscy pisali, że erytrol jest zdrowy i że sie nie metabolizuje, czyli wydalany jest , nie ma kalorii. A tu że alkohol ? Czyli lepiej używać cukru czy ksylitolu według Ciebie? Zwariowałem
Wysłana -
ernie1234
Arthass
Imo z erytrolem trzeba uważać. To alkohol cukrowy o statusie FODMAPs, a więc spożywając regularnie i/lub w dużych ilościach możemy rozregulować florę jelitową. Takie trzy grosze. A co do różnic, jeśli to i to jest czystym erytrolem to nie powinno być jakichś realnych różnic... W końcu to ta sama substancja, a nie jakiś produkt złożony.


No jak to. Jak pytałem tu w dziale to wszyscy pisali, że erytrol jest zdrowy i że sie nie metabolizuje, czyli wydalany jest , nie ma kalorii. A tu że alkohol ? Czyli lepiej używać cukru czy ksylitolu według Ciebie? Zwariowałem


Alkohol cukrowy :D To jest rodzaj węglowodanów, których praktycznie nie trawimy, albo trawimy ale tylko w niewielkiej ilości :D Dlatego posiada tam "mało kalorii", chociaż raczej warto napisać, że my z tych kalorii mało przyswajamy :P Problem z tym, że jeśli my go nie metabolizujemy, to trafia on dalej do niższych rejonów jelit. A w niższych rejonach jelit (gdzie my już posiadamy niską wchłanialność składników, dlatego np. mimo iż nasze bakterie w jelicie grubym produkują wit. B12 to i tak z niej praktycznie nie korzystamy...), zaczynają je fermentować nasze bakterie. Jeśli bakterie fermentują, to się rozrastają. Jeśli się rozrastają w nadmiarze to kolonizują kolejne, wyższe odcinki. Jeśli przedostaną się przez zastawkę Bauhina to mamy problem... Bo zaczynają fermentować co popadnie :D I są gazy, wzdęcia, biegunki i inne problemy trawienne. Zatem, jeśli stosujemy notorycznie składniki, które promują rozrost tych bakterii z niższych rejonów jelit, to prowokujemy ich rozrost, co może prowadzić do dysbiozy i dalszych problemów.

Erytrol jest nieszkodliwy dla osób zdrowych (o właściwej równowadze flory), wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne w jamie ustnej - więc jest zdrowy dla zębów. Jednak przy regularnym spożyciu i to w większych ilościach może powodować patologiczne zmiany (również nadmierne żucie gum na badzie alkoholi cukrowych kończących się na -ol będzie prowadzić do biegunek). Dlatego osobiście jestem fanem stewii - ale tylko prawdziwej, 100% stewii np. w formie sproszkowanych liści lub czystych ekstraktów. W PL 95% produktów nazywanych stewią jest tak naprawdę na bazie maltodekstryny + erytrolu/manitolu/ksylitolu i tylko 2-4% glikozydów stewiowych, więc jest to imo oszukiwanie klienta.
Wysłana -
Witam.
Strona 1 z 3
Dodaj odpowiedź