SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dzik - jakie makro?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2603

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 63 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3225
Witam, zna sie ktoś na mięsie z dzika?
Dostałem dziś taki oto kawałek (~500g) i nie mam pojęcia co to moze być i jakie wartości dać, doradzi ktos coś? :)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 987 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93341
wygląda mi na szynkę, chude mięso, liczyłbym ok 135 kcal/100g, BTW 22, 5, 0. Może nawet jest trochę chudsze.

ps. chyba widać na focie że trochę źle kroisz (na skos włókien) - trzeba w poprzek, będzie bardziej kruche i smaczniejsze.


Zmieniony przez - Mellopl w dniu 2018-07-04 23:25:01
2

FLUCTUAT NEC MERGITUR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 63 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3225
Dzięki za odpowiedź :)

Następnym razem pokroje to lepiej, a jeszcze pytanie, jak to usmażyć i ile czasu smażyć? Na razie zmieszalem z przyprawami i leży w lodówce
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 987 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93341
Smażone może być suche, chyba że cienko pokroisz. Wolalbym je udusić długo w małej ilości wody plus warzywa i przyprawy. Albo upiec.
Bardzo dobrze nadaje się na gulasz. Ale można usmażyć - na średnim ogniu, raczej proste
1

FLUCTUAT NEC MERGITUR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Dzik <3 Smakuje mega, zdecydowanie smażenie tym bardziej takich kawałków nie popłaci, jest nieco suche, lepiej wypada duszone pod przykryciem lub z rękawa w piekarniku z warzywami.

Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa, nawet tego samego - ma inną wartość, z racji większej iloścu tłuszczu chociażby.
W tablecha kalorii podają - 100g dzika - 22g białka oraz 4g tłuszczy.
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75935 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754304
Liczyłbym jak chudą szynkę wieprzową, czyli max 10% tłuszczu. Przygotować możesz w podobny sposób. Upiec, czy dusić w formie gulaszu. Jak lubisz.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Zgadza się, może liczyćjak szynke wieprzową, niemniej nawet jeśli byś tego nie wliczył to przecież nic się nie stanie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Carb Cycling - rozkład dni

Następny temat

Dieta dla ektomorfika

WHEY premium