SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

Dzik - jakie makro?

Wysłana -
Witam, zna sie ktoś na mięsie z dzika?
Dostałem dziś taki oto kawałek (~500g) i nie mam pojęcia co to moze być i jakie wartości dać, doradzi ktos coś? :)

Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
wygląda mi na szynkę, chude mięso, liczyłbym ok 135 kcal/100g, BTW 22, 5, 0. Może nawet jest trochę chudsze.

ps. chyba widać na focie że trochę źle kroisz (na skos włókien) - trzeba w poprzek, będzie bardziej kruche i smaczniejsze.


Zmieniony przez - Mellopl w dniu 2018-07-04 23:25:01
Wysłana -
Dzięki za odpowiedź :)

Następnym razem pokroje to lepiej, a jeszcze pytanie, jak to usmażyć i ile czasu smażyć? Na razie zmieszalem z przyprawami i leży w lodówce
Wysłana -
Smażone może być suche, chyba że cienko pokroisz. Wolalbym je udusić długo w małej ilości wody plus warzywa i przyprawy. Albo upiec.
Bardzo dobrze nadaje się na gulasz. Ale można usmażyć - na średnim ogniu, raczej proste
Wysłana -
Dzik <3 Smakuje mega, zdecydowanie smażenie tym bardziej takich kawałków nie popłaci, jest nieco suche, lepiej wypada duszone pod przykryciem lub z rękawa w piekarniku z warzywami.

Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa, nawet tego samego - ma inną wartość, z racji większej iloścu tłuszczu chociażby.
W tablecha kalorii podają - 100g dzika - 22g białka oraz 4g tłuszczy.
Wysłana -
Liczyłbym jak chudą szynkę wieprzową, czyli max 10% tłuszczu. Przygotować możesz w podobny sposób. Upiec, czy dusić w formie gulaszu. Jak lubisz.
Wysłana -
Zgadza się, może liczyćjak szynke wieprzową, niemniej nawet jeśli byś tego nie wliczył to przecież nic się nie stanie.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź