SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Dorsz w sosie jogurtowo-śmietanowym

Wysłana -


Składniki:

4 filety z dorsza
szczypta soli czosnkowej (lub wyciśniety ząbek) i czerwonej papryki
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki wody
Sos:
50 ml niskotłuszczowej śmietany
50 ml naturalnego, niskotłuszczowego jogurtu
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
pół średniego posiekanego ogórka
1 mała posiekana cebula

Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do 170 °C, opłukane pod zimną wodą filety ułożyć w naczyniu do pieczenia. Posypać czosnkiem i papryką, skropić sokiem z cytryny oraz wodą. Piecz 10-15 minut, sprawdzając czy ryba nie jest surowa np. wykałaczką.

2.Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu.

3.Upieczony filet podawaj polany sosem...

Bon apetit

Przybliżone dane dla jednej porcji: B24/T3/W0 Kcal 151
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Zmieniony przez - Termitek w dniu 2009-08-05 09:54:40
Wysłana -
hmmmm, a to sie nie bedzie klocic, ze ryba jest ciepla a sos zimny?
nie pasi mi to

a jakby tak na koniec pieczenia dolac sosu i jeszcze zamknac na pare minut, to by sie cos zlego z tym stalo?
Wysłana -
chyba nic by się nie stało... mi smakuje tak jak przedstawiłam... zabiłaś mnie pytaniem

Zmieniony przez - Iza_Kr w dniu 2009-08-05 12:31:57
Wysłana -
jak dasz ten sos do piekarnika to ci się prawdopodobnie zetnie
jogurt nie jest odpowiedni do obróbki cieplnej

a sos niech będzie w temp pokojowej i wg. mnie będzie dobrze smakować

Fajny przepis spróbuję
Wysłana -
robilas to juz kiedys wogole czy znalazlas gdzies przepis i fote i wklejasz??
Wysłana -
No w sumie tez tak wlasnie sie obawialam
cos sie wymysli, zeby i sos byl cieply
Wysłana -
robilas to juz kiedys wogole czy znalazlas gdzies przepis i fote i wklejasz??

Robiłam... zresztą kilka postów wyżej napisałam że mi smakuje... ale nigdy nie robiłam sosu na ciepło.
Uwielbiam ryby

pozdrawiam
Wysłana -
no wspaniałe danie na ostatni posiłek 0 ww hmm hmm :):)
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź