• 80 dag filetów z dorsza,
• puszka pomidorów, 2 cebule,
• jajko na twardo, kostka bulionowa,
• 2 ząbki czosnku, odrobina masła, oliwa
• sok z cytryny, bazylia, zioła prowansalskie,
• mielona papryka, sól, pieprz
1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawić pokruszoną kostką bulionową, mieloną papryką i pieprzem.
2. Masę pomidorową przełożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć filety z dorsza. Posypać je bazylią, szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem i wyłożyć wiórkami masła (niekoniecznie).
3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut. Jajko na twardo posiekać, posypać nimi potrawę tuż przed podaniem.
SMACZNEGO!
"Lenistwo jest głupstwem ciała, a głupstwo jest lenistwem duszy." A. Żółkowski