SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Dorsz w pesto z batatami z pieca by makrosięzgadza

Wysłana -
Z tego co wiem, większość Prawdziwych Dzików ;) preferuje po treningu prawdziwe jedzenie a nie białko w prochu. Nie powiem, mnie też czasem zdarzy się wypić izolacik ale jednak wolę porządną szamę.

Dziś wjechał...

Dorsz w pietruszkowo-koperkowo-bazyliowym pesto z batatami.

Pesto możecie zrobić z czego zielonego chcecie. Ja użyłam mrożonej natki pietruszki - około 5 łyżek - śmiało możecie użyć świeżej. Do tego łyżka mrożonego koperku i 3 łyżki liofilizowanej bazylii. Może być suszona lub świeża. Do tego dodałam sól, pieprz, trawę cytrynową i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko zblendowałam. Ta porcja wystarczy mi na dwa razy.
Filet z polędwicy dorsza umyłam i osuszyłam. Skropiłam dobrze sokiem z cytryny i grubo nałożyłam pesto. Na wierzch dałam plasterki cytryny. Polędwiczka ważyła 200 gram. Tak przygotowaną rybę odkładacie na min 1h.
Frytki z batata.
Obieracie batata, myjecie i osuszacie. Ja miałam 150 gram.
Kroicie w grube fryty. Włóżcie do jakiegoś pojemniczka. Do tego łyżka oleju. Polecam z Kujawskiego smakowe. Ja użyłam ostrej papryki
Do tego tymianek, rozmaryn, pieprz i sól i wszystko dobrze wymieszać.
Jeśli chcecie upiec wszystko na jednej blaszce to rybę włóżcie w korytko - ja zrobiłam z folii, żeby woda z ryby nie podlała batatów.
30 min w 200 stopniach i gotowe.

Kcal całej porcji 400kcal. B36 T15 W30













Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
wygląda bardzo apetycznie
Wysłana -
Banan
wygląda bardzo apetycznie

Dobrze, że na jutro mam drugą porcje :)
Wysłana -
apetycznie? obłędnie kto by pomyślał, że dorsza można inaczej zrobić niż na parze
Wysłana -
DJ_DoDo
apetycznie? obłędnie kto by pomyślał, że dorsza można inaczej zrobić niż na parze

Mam nadzieję, że jeszcze wiele razy Was zaskoczę i odczaruje rzeczy oczywiste ;)
Wysłana -
makrosięzgadza
DJ_DoDo
apetycznie? obłędnie kto by pomyślał, że dorsza można inaczej zrobić niż na parze

Mam nadzieję, że jeszcze wiele razy Was zaskoczę i odczaruje rzeczy oczywiste ;)


Dorszyk bajka
Liczymy na to i uwaznie sledzimy
Wysłana -
Polędwiczki z dorsza już zakupione, normalne ziemniaki tyle samo czasu piec ?
Wysłana -
anubis84
Polędwiczki z dorsza już zakupione, normalne ziemniaki tyle samo czasu piec ?

Z doświadczenia wiem ze dłuzej. Zalezy od ziemniaka i mocy piekarnika. Min 40 min.
Wysłana -
To najpierw dam ziemniaki a potem rybę, ale skubańce podgotuje z 5-10 minut
Wysłana -
Boom

Wysłana -
Anubis wyszło super widze
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź