SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Domowy majonez

Wysłana -
Chciałbym pokazać jak łatwo jest zrobić majonez samemu w domu.
Wy maga to tylko posiadania blendera ręcznego i składników i po 5 minutach mamy gotowy majonez.





Składniki:
- 1 żółtko
- łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka octu
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 150-200 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Składniki żółtko, sól, miód, pieprz, ocet, musztardę wrzucam do pojemnika i zaczynam miksować blenderem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.

Taki przepis to jest baza i można go oczywiście modyfikować dodając więcej miodu, bądź octu.
Ma on oczywiście lepsze składniki niż ten sklepowy i jest pyszny. Może stanowić dodatek do kanapek, sałatek, jak i być podstawą do tworzenia dipów.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Ja robię bardzo podobnie, tylko mniej oleju i zazwyczaj jest to rozpuszczone masło klarowane.
Wysłana -
Jak długo w lodówce można trzymać ten majonez ?
Wysłana -
Najdłużej trzymałem tydzień i był dobry
Ale ogólnie robię małą ilość, czyli z jednego żółtka i z żoną zjadamy tak do 3 dni.
Wysłana -
ja też zazwyczaj robię małą ilość i z tego co pamiętam, to również najdłużej miałam tydzień, ale u mnie po tygodniu był już lekko kwaśny, raczej niezjadliwy.
Wysłana -
Żółtko gotowane czy surowe ?
Wysłana -
CF Chelsea
Żółtko gotowane czy surowe ?

Surowe.
Wysłana -
Mi wodnisty wyszedł hm
Wysłana -
Zetnie się w lodówce ?
Wysłana -
trzeba było dodać trochę oleju/innego tłuszczy i zblendować ponownie :)
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź