Wydawać by się mogło, że od czasów epoki kamienia łupanego minęło tyle czasu, że powoływanie się na prehistoryczne uwarunkowania jest kuriozalne. Faktycznie nie można zaprzeczyć, w kolejnych następujących po sobie pokoleniach zachodziły i nadal zachodzą mutacje ukierunkowane na przystosowania się do gwałtownie zmieniającej się diety. Wziąć jednak należy pod uwagę, że od czasów paleolitu nasz sposób odżywiania uległ drastycznej modyfikacji, pokarmy takie jak chuda dziczyzna, bulwy i kłącza dzikich roślin czy kwaśne owoce zostały najpierw zastąpione przez zboża, nabiał i tłuste mięso zwierząt hodowlanych, a w dzisiejszych czasach w ich miejsce weszły przetworzone przemysłowo, nafaszerowane cukrami rafinowanymi tłuszczami typu trans i oczyszczoną skrobią produkty spożywcze. Można powiedzieć, że współcześnie spożywana żywność jest skrajnie odmienna od paleolitycznego menu naszych przodków.
Co istotne, ilość generacji dzieląca nas od owych czasów i nasze „genetyczne” możliwości adaptacyjne niestety nie dają nam wielkich szans by nadążyć za wyżej opisanym „postępem”. Historia rodzaju ludzkiego liczy sobie około siedmiu milionów lat, przez większość tego okresu zmiany w udziale poszczególnych pokarmów w diecie zachodziły stopniowo dając możliwość wykształcenia mechanizmów adaptacyjnych. Dopiero około 10 tysięcy lat temu, wraz z rozwojem kultury agrarnej nastąpił gwałtowny zwrot w stronę pokarmów które do tej pory były nam zupełnie nieznane. Tempo owych zmian jest wielokrotnie szybsze niż zdolności przystosowawcze człowieka. Dlatego też, gdyby porównać budowę i funkcje naszego układu pokarmowego z układem pokarmowym dawnych łowców-zbieraczy okazałoby się, że są one trudne do rozróżnienia.
Wszystkie te powyższe rozważania byłyby pewnie jedynie teoretyczną dywagacją gdyby nie kilka istotnych faktów. Po pierwsze nasi przodkowie z paleolitu cieszyli się wyjątkowo dobrym zdrowiem (nie znali chorób takich jak miażdżyca czy cukrzyca) i znakomitą kondycją fizyczną co skłania do zainteresowania się ich dietą nie tylko osoby zainteresowane dbaniem o stan zdrowia, ale także sportowców chcących poprawić swoją formę. Po drugie w ostatnich latach opublikowane zostały wyniki badań w których zweryfikowany został potencjał zdrowotny diety paleolitycznej we współczesnych realiach. Okazało się, że w przypadku niektórych parametrów metabolicznych korzyści ze odżywiania zgodnego z zasadami „paleo” daje lepsze wyniki niż uznawana za wysoce prozdrowotną dieta śródziemnomorska.
Wnioski: biorąc pod uwagę fakt, że fizjologiczne uwarunkowania zapisane w naszych genach ukształtowane zostały przez specyficzne wymogi środowiska charakterystycznego dla okresu paleolitu rozsądnym wydaje się powrót do korzeni. Jeśli Twoim celem jest poprawa zdrowia i ogólnie pojętej kondycji fizycznej z pewnością założenia diety paleolitycznej warte są tego by się z nimi zapoznać.
Bibliografia:
„Dieta paleo” – Loren Cordain,
"Na początku był głód" - Marek Konarzewski
http://everydaypaleo.com
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-05-02 17:02:26