- wzmaga transport glukozy do komórek ( np. w tkance tłusdzczowej) i przez to zwiększa dostępność pirogronianu do syntezy kwasów tłuszczowych, jak i glicerolo-3fosforanu do tworzenia nowych kwasów tłuszczowych
- insulina zamienia nieaktywną postać dehydrogenazy pirogronianowej w postać aktywną i czyni to głównie w tkance tłuszczowej
- insulina zmniejsza stężenie cAMP w komórkach i przez to hamuje lipolizę
- insulina indukuje także powstawanie innego kluczowego enzymu w lipogenezie -syntazy kwasów tłuszczowych.
Zatem podsumowując: im wyższy poziom węglowodanów w diecie, szczególnie wysokoglikemicznych, tym silniej uruchamiają się procesy syntezy kwasów tłuszczowych.
Spróbujmy się przyjżeć drugiej stronie medalu, czyli diecie bez węglowodanów. Otóż przy niedoborze węglowodanów i dostarczaniu dużej ilości tłuszczu kwasy tłuszczowe nie wchodza na drogę pełnego spalania i zaczynają się gromadzic przed mitochondriami. Związki tłuszczowe, które nie weszły na drogę pełnego spalania (tzw. cząsteczki acylo-CoA) bardzo intensywnie hamują działanie enzymu - karboksylazy acetylo-CoA ( o którym była mowa wcześniej) i wówczas następuje zahamowanie syntezy kwasów tłuszczowych - po prostu organizm się broni.
W wyniku braku podazy węglowodanów powstają "tłuszczowe niedopałki" - tzw ciała ketonowe - które w stanach skrajności stanowią główne źródło energii dla komórek mózgowych i mięsniowych. Stany zwiększonego stężenia ciała ketonowych we krwi okresla się zjawiskiem ketonemii a zwiększone ich wydalanie w moczu - ketonurią. Oba te stany określa się jako ketozę. W stanach zwiększonego wydalania tych związków bardzo czesto dochodzi do wyczerpania rezerwy alkalicznej ustroju i rozwoju kwasicy ketonowej. Kwasica ketonowa może okazać się tragiczna w skutkach szczególnie u cukrzyków.
Dieta wysokotłuszczowa jest zatem skuteczna w odchudzaniu, ale czy bezpieczna? Większość enzymów w naszym organizmie funkcjonuje w środowisku zasadowym, wiec obniżenie pH przez ciała ketonowe może uposledzac ich funkcjonowanie. Oczywiście po pewnym czasie organizm się adaptuje, trudno jednak przewidzieć wszystkie konsekwencje. Ketoza w klinicznym leczeniu otyłoścui wykorzystywana jest na krótki czas, w dłuższej perspektywie nie jest zalecana. Ketoza jest stanem skrajności, a każda skrajność jest odbierana przez organizm bardzo specyficznie. Między innymi w warunkach ketozy dochodzi do drastycznego wzrostu liczby i aktywnosci receptorów insulinowych, co przy podazy węglowodanów może przyczynić się do bardzo silnego odkładania tkanki tłuszczowej i wody. M.in. z tego tytułu zawodnicy tydzień po zawodach przybierają niekiedy kilkanascie kilogramów. Przerwanie ketozy przypomina typowy efekt jo-jo.Dieta Kwaśnieskiego charakteryzuje się tym, że spozywa sie dodatkowo ogromne ilości tłuszczów zwierzęcych, które przez nauke zawsze były ogromnie krytykowane. Czy słusznie? trudno mi odpowiedzieć, nie jestem naukowcem i nie badam tego zjawiska, jednak na podstawie wiedzy jaką mam podzielam zdanie Komitetu Terapii Polskiej Akademii Nauk :" jest kwestią osobistą każdego obywatela, czy chce wierzyć w metody sprzeczne z nauką i poddane osądowi jednego autora, czy też w sposoby leczenia naukowo uzasadnione, oceniane racjonalnie przez zespoły fachowców z różnych dziedzin, czuwając nad obiektywizmem badań.; ...Komitet terapii PAN uznaje tzw. "dietę optymalną za wybitnie szkodliwą dla zdrowia. Wartość diety, jako poddanej osądowi jednego tylko lekarza, jest całkowcie niewiarygodna, dieta zagraża zdrowiu i nie powinna być stosowana." W innym podsumowaniu IŻŻ ocenia, żże " dieta optymalnajest o nieprawidłowym stosunku składników odżywczych, cechująca się się niedoborami niektórych waznych składników. Jest skuteczna w terapii odchudzającej, podobnie jak inne diety niskokaloryczne. Polecana jako prawidłowy sposób żywienia dla ludzi zdrowych, a stosowana przez długie okresy czasu, może okazać się miażdżycorodna"
Osobiście uważam, że tego typu rozwiązania można praktykowac jedynie w kontekście np. przygotowań do zawodów, jednak dłuższe ich stosowanie, naprzemiennie z normalnym sposobem odzywiania moze doprowadzić do powaznych zakłóceń w metabolizmie i w konsekwencji rozwoju powaznej otyłości. Wg mnie trwalsze , choć mniej spektakularne efekty przynosi dieta zrównowazona. Sorki, jeżeli napisałem to trochę chaotycznie, ale po prostu sie spieszyłem. Myśle, że tym tekstem wywołamy szerszą dyskusję.
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/