SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

Dieta na bombie

Wysłana -
Odżywka białkowa jest dodatkiem do diety, więc wymień ją na konkretne jedzenie.
Piszesz o ft3, a co z tsh i ft4? Bez tego cięzko powiedzieć coś o tarczycy, jak masz badania, podeślij tutaj.
Wysłana -
Tu na forum mi odżywkę polecono jako dodatek do pierwszego posiłku(miałem w nim problem z białkiem). Śmiało mogę do drugiego śniadania dac serek wiejski/twarog/jaja tylko e wtedy do przed i po treningowego mógłbym Max po 100g mięsa dac żeby tych 180g bialka nie prrzekraczac.
Ft3 4.22 2 - 4.4
Ft4 1.24 0.93 - 1.7
Nie twierdzę że mam problemy z tarczyca, napisałem tylko że słyszałem że wysokie ft3 świadczy o podkreconym metabolizmie.
Tak lepiej?




Ostatnie dwa posiłki na odwrot

Zmieniony przez - Niki93 w dniu 2018-02-10 16:34:13

Zmieniony przez - Niki93 w dniu 2018-02-10 16:34:53
Wysłana -
Konwersja nie jest najlepsza. http://www.sfd.pl/art/Zdrowie/Czy_można_w_naturalny_sposób_poprawić_konwersję_hormonów_tarczycy_-a605.html jest nadprodukcja ft3.
TSH masz? Płatki owsiane wymieniaj z jaglanymi, takie ilości mogą spowodować kuku z układem trawiennym po czasie. Makrele w sosach od czasu do czasu. Nie jest źle - ogólnie. Teraz obserwuj obwody, samopoczucie etc.
Wysłana -
Jasne jaglana są w szafce. Jem różnie zależy jakie owoce i warzywa mi w rękę w sklepie wpadną mieso też na przemian wołowe pierś kury/indyka wieprzowe ryba. Dodałem tylko poglądowo jeden dzień Ale w ciągu tygodnia jak się jeden posilek powtórzy to Max. Tsh będę miał w poniedziałek.
Widzę że jesteś zorientowana w temacie Hope, więc mam pytanie. Zawsze były mocno chudy mimo przybrania na wadze koło 11 kg wcale nie nazbieralem tłuszczu, może to być spowodowane problemami że zdrowiem czy raczej nie ma się czym przejmować A raczej cieszyć? Dodam że wyniki ogolne mam dobre, tarczycy jak widać.


Zmieniony przez - Niki93 w dniu 2018-02-10 17:30:44
Wysłana -
No tarczyca nie jest taka dobra, jak widać Sama konwersja może być pokiereszowana złym stylem życia, niedospaniem, stresem, etc. Tutaj możliwości jest wiele, ale warto to kontrolować i wiarę poprawiać (wrzuciłam CI linka, jak naturalnie zadbać o konwersję hormonów tarczycy).
Co do 11kg wiesz zawsze coś tego tłuszczu wpadnie, jest problem z tym, że nie wiem jak wyglądała dieta, mogłeś być na nadwyżce (lekkie) i zbudowałeś mięso (chyba, że nie dzwigałeś wtedy, to inna kwestia).
Ale jeśli jest to niepokojące, że ciężko Ci przybrać, mimo nadwyżki i mimo dobrej regeneracji i treningu - warto zbadać pozostałe parametry zdrowotne. Mówię o hormonach typu testosteron, prolaktyna, czy cukier, morfologia.
Prócz tego notujesz jakieś inne objawy? Zły sen? Kiepskie libido? Nerwowość? Etc
Wysłana -
Testosteron naturalnie mam 1.5 x ponad normę A co za tym idzie prolaktyne e2 i progesteron podniesiony . Stresu nie brak w życiu. Styl życia kiepski ale staram się wyprowadzić na prosta. Moja mama ma problemy z tarczyca wi3c zdaje sobie sprawę że moge mieć problemy. Ale czasem samo postanowienie poprawy daje kopa. Postanowiłem coś zmienić i przytylem 11kg. Wiem że to nie wyścig mimo wszystko presja na sylwetkę wciąż naciska. Skoro życie jest nasze to niech nam dam to czego chcemy.
Wysłana -
Tarczyca do dokładniejszej analizy?
Wysłana -
Życie nie jest nasze, ale to tak w gwoli innych tematów.
Nacisk dajesz sobie sam najwidoczniej, powiem z autopsji, że dobrze jest do sylwetki i jej zmiany podejść z dystansem i dać sobie czas
Tarczyca (nie widzę tsh), ale konwersja nie jest najlepsza, z tym że tak jak mówię powodem może być sam zły styl życia, który na szczęście starasz się ogarnąć i oby tak dalej, warto, żebyś za jakieś3 miesiące zrobił kolejny raz badania (tsh, ft3, ft4) wtedy będzie można porównać, czy coś rzeczywiście się dzieje, czy styl życia miał mocny wpływ na wynik.
Co z witaminą D? Badałeś poziom? Suplementujesz? Zachęcam do zbadania witaminy D 25(OH) (koszt nieco spory około 40-80zł zależy od laboratorium) i po wyniku dostosować suplementację D, bo być może są braki.
Pijasz wody dobrej jakości? Mówię tutaj o średnio lub wysokozmineralizowanych, mają sporo pierwiastków, chociażby magnez, który również ma wpływ na nasze samopoczucie etc.
No i warto wprowadzić produkty, z których sporo skorzystasz, więcej ryb, strączki od czasu do czasu, warzywa - jak najwięcej, owoce to samo, urozmaicać się staraj, do tego orzechy, szczególnie włoskie, brazylijskie, warto też używać siemienia lnianego, nasion chia. Sporo jest produktów, które powinny być nieoddzwonionym elementem naszej diety.
Strona 2 z 2
Dodaj odpowiedź