SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta ketogenna w badaniu z udziałem zawodników gimnastyki sportowej

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

Ilość wyświetleń tematu: 1454

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
W swoim artykule „Korzyści z bycia w stanie ketozy cz. 2” (1) wspomniałem pokrótce o badaniu diety bardzo niskowęglowodanowej ketogennej (VLCKD) jakie przeprowadził Dr. Antonio Paoli z udziałem wysokiej klasy zawodników gimnastyki sportowej (2). Nie jest to nowe badanie, ale z kilku względów jest ono wyjątkowo interesujące. W tym wpisie przedstawię bardziej szczegółowo rezultaty tego badania.

W próbie wzięło udział 9 zawodników gimnastyki sportowej z włoskiego klubu CorpoLibero Gymnastics Team ASD, w tym 2 reprezentantów kadry narodowej Włoch. Zawodnicy najpierw przez 30 dni przestrzegali VLCKD. Testy wydolnościowe wykonano przed i po interwencji żywieniowej. Po 3 miesiącach („wash-out”) wykonano ponownie testy wydolnościowe - tym razem dla diety zbilansowanej, zwyczajowo stosowanej przez badanych zawodników przestrzeganej również przez 30 dni.

VLCKD została oparta na wołowinie, cielęcinie, drobiu, rybach, jajach, serach długodojrzewających (m.in. parmezanie) oraz surowych i gotowanych warzywach. Dodatkowo podczas przestrzegania VLCKD zawodnicy spożywali gotowe posiłki typu low-carb (bogate w białka i błonnik pokarmowy) oraz przyjmowali różne ekstrakty roślinne (m.in. mięta, czarna rzodkiew, łopian, palma sabalowa, biała fasola, skrzyp polny, mniszek lekarski, żeń-szeń, muira puama i guarana) i kompleks witaminowo-mineralny. Tabele przedstawiające bardziej szczegółowo jakie ekstrakty roślinne były stosowane i w jakim celu na podstawie dostępnych danych z literatury naukowej:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3411406/table/T1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3411406/table/T2

Zwyczajowa dieta stosowana przez zawodników (dieta kontrolna) była zbliżona do typowej diety zachodniej, z wyjątkiem źródeł tłuszczów – badani spożywali większe ilości oliwy z oliwek niż osoby na typowej diecie zachodniej.

Poziom tkanki tłuszczowej i mięśniowej szacowano na podstawie pomiarów grubości fałdów skórno-tłuszczowych.

Zawodnicy podczas obu interwencji żywieniowych zostali zobowiązani do utrzymania swojej objętości treningowej – średnio 30 godzin/tydz.

Podczas VLCKD zawodnicy spożywali średnio 22 g węglowodanów/dzień. Pozostałe makroskładniki: 200 g i 120 g - odpowiednio dla białek i tłuszczów. Dla diety zbilansowanej: 266 g, 84 g i 97 g - odpowiednio dla węglowodanów, białek i tłuszczów.

Przestrzeganie VLCKD przez 30 dni doprowadziło do zmniejszenia masy ciała (z 69,6 kg do 68,0 kg) i poziomu tkanki tłuszczowej (z 7,6% do 5,0%), podczas gdy przestrzeganie diety zbilansowanej nie miało istotnego wpływu w tym zakresie. Dodatkowo przy VLCKD nie odnotowano zmniejszenia masy mięśniowej (przed: 37,6 kg; po: 37,9 kg) i beztłuszczowej masy ciała (przed: 64,2 kg; po: 64,6 kg). Nie stwierdzono różnic w testach wydolnościowych przed i po wprowadzeniu VLCKD oraz przed i po wprowadzeniu diety zbilansowanej. Tabela z podsumowanie testów wydolnościowych:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3411406/table/T4

Wnioski/zastosowanie
Interesujące jest, że wysokiej klasy zawodnicy gimnastyki artystycznej podczas stosowania VLCKD (średnio 22 g węglowodanów/dzień) byli w stanie zachować swoją wyjątkowo wysoką objętość treningową (30 godzin/tydz.). Niemniej interesujące jest to, że przestrzeganie VLCKD „ad libitum” przyczyniło się u nich do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej z 7,6% do 5,0%, co nie wiązało się z ubytkiem masy mięśniowej i beztłuszczowej masy ciała oraz zmniejszeniem wydolności fizycznej.

Warto zwrócić uwagę, że w przedstawionej próbie zawodnicy podczas stosowania VLCKD spożywali bardzo duże ilości białka ~2,8 g/kg masy ciała. Zdaniem niektórych ekspertów przy niższej podaży białka uzyskanie takich rezultatów nie byłoby możliwe, z czym oczywiście można polemizować. Trudno też ocenić w jakim stopniu na odnotowane rezultaty wpłynęły zastosowane ekstrakty roślinne.

Przy okazji takiej próby przydatne byłby również pomiary stężenia ciał ketonowych (najlepiej we krwi i/lub w oddechu) oraz pomiary parametrów zdrowotnych. Niestety badacze nie pokusili się o takie pomiary.

Przedstawione rezultaty zainspirowały koreańskich naukowców do przeprowadzenia badania VLCKD z udziałem zawodników taekwondo – być może odniosę się do tej próby w innym wpisie – jest ona ciekawa przede wszystkim z tego względu, że badani uczestnicy również podczas przestrzegania VLCKD byli w stanie zachować swoją objętość treningowa – ponownie było to 30 godzin/tydz. (3, 4). Jednocześnie obok testów wydolnościowych w tej próbie wykonano pomiary stężeń cytokin zapalnych oraz pomiary markerów stresu oksydacyjnego i potencjału antyoksydacyjnego.

Mimo obiecujących rezultatów dotyczących zastosowania VLCKD w niektórych badaniach z udziałem uczestników o wysokim stopniu wytrenowania sądzę, że w przyszłości większe zainteresowanie w środowisku sportowym będzie wzbudzało wykorzystanie suplementów ciał ketonowych niż stosowanie VLCKD. Niedawno ukazała się publikacja przeglądowa „Ketone Bodies and Exercise Performance: The Next Magic Bullet or Merely Hype?”, rozpatrująca możliwość zastosowania suplementów ciał ketonowych w celu poprawiania wydolności fizycznej (5) oraz publikacja przedstawiająca wyniki pierwszego badania, w którym podaż napoju zawierającego estry ciał ketonowych i węglowodany przed wysiłkiem miała korzystniejszy wpływ na wydolność fizyczną u wytrenowanych zawodników uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe niż podaż samych węglowodanów (6). Przyjmowanie suplementów ciał ketonowych stwarza unikalne warunki, gdzie przy nieograniczonej dostępności substratów węglowodanowych pojawiają się w znacznym stężeniu ciała ketonowe, co w oparciu o wyniki wspomnianej próby między innymi prowadzi do „oszczędzania” glikogenu mięśniowego i zwiększenia wykorzystania triglicerydów wewnątrzmięśniowych, mimo znacząco podniesionego stężenia glukozy i insuliny we krwi. Niemniej jednak w tej chwili dysponujemy tylko jednym badaniem dotyczącym zastosowania takich suplementów w sporcie, co sprawia, że należy wstrzymać się z wyciąganiem daleko idących wniosków

1) http://180rekompozycja.pl/korzysci-z-bycia-w-stanie-ketozy-cz-2 
2) Paoli i wsp. (2012). Ketogenic diet does not affect strength performance in elite artistic gymnasts. J Int Soc Sports Nutr. 9:34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3411406 
3) Rhyu i Cho (2014). The effect of weight loss by ketogenic diet on the body composition, performance-related physical fitness factors and cytokines of Taekwondo athletes. J Exerc Rehabil. 10:326–331.
4) Rhyu i wsp. (2014). The effects of ketogenic diet on oxidative stress and antioxidative capacity markers of Taekwondo athletes. J Exerc Rehabil. 10:362–366.
5) Pinckaers i wsp. (2016). Ketone Bodies and Exercise Performance: The Next Magic Bullet or Merely Hype? Sports Med. Jul 18.
6) Cox i wsp. (2016). Nutritional Ketosis Alters Fuel Preference and Thereby Endurance Performance in Athletes. Cell Metab. 24:256-68.
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czego nie wolno jeść na diecie?

Następny temat

[BLOG] Od zera do Biela

WHEY premium