OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/14

Dieta dla grupy krwi AB

Grupa krwi AB jest wg autora „najmłodszą" grupą krwi, która powstała zaledwie 12 wieków temu, na skutek krzyżowania się ludów posiadających grupę krwi A i B. Jest uważana za najlepiej przystosowaną do współczesnych czasów, a jednocześnie najrzadziej występującą wśród populacji ludzkie (około 5% na świecie)j. Preferencje pokarmowe są swoistą mieszanką preferencji dla grup krwi A i B, trudno jest zatem sformułować jednoznaczne reguły. Jednakże układając dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby dostarczać wymagane - odpowiednio duże, ilości witaminy C czy selenu. Polecana jest dieta mieszana, jednak bez nadmiaru mięsa i tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. Sugerowane jest spożycie nabiału i przetworów mlecznych, tj., kefiry i jogurty.

Układając jadłospis powinno uwzględnić się dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z aktywności i trybu życia. Przygotowując posiłek wykorzystujemy produkty „wskazane", a eliminujemy produkty z grupy „niewskazane". Produkty z grupy neutralnej nie mają aż takie wpływu na nasze zdrowie, dlatego można je uwzględniać w menu, ale w ograniczonych ilościach.

Produkty wskazane:

Mięso i drób: indyk, królik baranina, jagnięcina.
Owoce morza i ryby: dorsz, makrela, jesiotr, sardynki, szczupak, pstrąg, ślimaki .
Nabiał i jaja: serek wiejski, owczy, ricotta, jogurt, kefir, kwaśna śmietana, tofu, mleko owcze, ser farmer.
Oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek, masło orzechowe, olej z orzechów włoskich.
Orzechy i pestki: orzechy włoskie, orzeszki ziemne, kasztany.
Fasola i rośliny strączkowe: fasolka czerwona, pinto, soczewica.
Zboża, ziarna, pieczywa i makarony: ryż basmati, brązowy, biały, orkisz, żyto, otręby ryżowe i owsiane, chleb z kiełków pszenicy, żytni, sojowy, wafle ryżowe, makaron ryżowy, żytni i orkiszowy.
Warzywa: brokuły, buraki, bakłażan, kalafior, kapusta włoska, jarmuż, kiełki lucerny, ogórki, pasternak, słodkie ziemniaki, gorczyca, pietruszka, seler .
Owoce: ananas, figi suszone i świeże, śliwki, cytryna, grejpfruty, winogrona, wiśnie, żurawina.
Przyprawy: chrzan, imbir, miso, curry, pietruszka.
Używki: kawa z kofeiną i bezkofeinowa.


Produkty niewskazane:


Mięsa: cielęcina, gęś, kaczka, dziczyzna, wołowina, wieprzowina, przepiórki, szynki, bekon,
Owoce morza i ryby: flądra, łosoś, halibut, homar, krewetki, kraby, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, węgorz
Nabiał i jaja: masło, maślanka, mleko chude, brie, camembert, parmezan, lody
Oleje i tłuszcze: olej dyniowy, krokoszowy, kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy
Orzechy i pestki: mak, orzechy kokosowe, laskowe, pestki dyn, słonecznik, sezam
Fasola i rośliny strączkowe: fasola azuki, aduke i czarna, groszek czarne oczko
Zboża, ziarna, makarony i pieczywo: gryka, kukurydza, płatki kukurydziane, mąka kukurydziana, pieczywo kukurydziane
Warzywa: grzyby shitake, karczochy, kiełki fasolki mung i rzodkiewek, awokado, kukurydza, papryki, rzodkiewki
Owoce: karambola, granaty, banany, pomarańcze, truskawki, oliwki czarne
Przyprawy: kozieradka, anyżek, kapary, pieprz biały, czarny, czerwony i Cayenne, ziele angielskie, ketchup, ocet balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy, winny, żelatyna, słód jęczmienny
Używki: czarna herbata, coca-cola, napoje gazowane, likiery destylowane


Produkty neutralne:
Mięsa:wątróbka
Ryby i owoce morza: karp, kawior, małże, sola, sum, śledź, tuńczyk
Nabiał i jaja: mleko, mleko sojowe, ser cheddar, edamski, ementaler, gouda, szwajcarski,
Oleje i tłuszcze: olej lniany, z wątroby dorsza, z orzeszków ziemnych
Orzechy i pestki: migdały, nasiona pinii, orzech brazylijski, orzechy nerkowca, pistacje
Fasola i rośliny strączkowe: bób, fasola biała, fasolka szparagowa, groch, soczewica,soja
Zboża, ziarna, pieczywo, makarony: amarant, jęczmień, pszenica, kiełki i otręby pszenne, chleb: bezglutenowy, pszenny, pumpernikiel, bagietka, mąka: graham, jęczmienna, pszenna, kuskus
Warzywa: brukselka, cebula, cebula czerwona, chrzan, cukinia, cykoria, dynia (wszystkie dyniowate), imbir, kalarepa, kapusta: biała, chińska, czerwona, pekińska, kolendra, koper, marchew, oliwki zielone, pędy bambusa, pieczarki, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska, sałata, szalotka, szczaw, szparagi, szpinak, trybula ogrodowa, wodorosty, ziemniaki białe i czerwone
Owoce: rodzynki, suszone śliwki, borówki, brzoskwinie, gruszki, daktyle, jabłka, jeżyny, , oliwki zielone, papaja, porzeczka, arbuz, mandarynki
Przyprawy: cukier (biały i brązowy), czekolada, galaretki i konfitury z dopuszczalnych owoców, majonez, melasa, miód, syrop klonowy, musztarda,
Używki: napoje gazowane, piwo, wino białe i czerwone, woda sodowa


Przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

Wariant I: szklanka wody z sokiem z połowy cytryny, 1 jajo na miękko, 2 kromki pieczywa żytniego, kawa

Wariant II: woda z cytryną, serek wiejski z kiełkami z lucerny, kromka chleba sojowego, zielona herbata

Wariant III: woda z cytryną, 2 cienkie kromki chleba żytniego z masłem orzechowym , plaster ananasa, kefir

Lunch :

Wariant I: pstrąg grillowany lub pieczony w folii, brokuł gotowany na parze

Wariant II: filet z indyka, gotowany na parze z warzywami ( bakłażanem, kalafiorem i brokułami)

Wariant III: klopsy z mielonego mięsa indyczego, gotowane na parze, filiżanka ryżu basmati, surówka z buraków

Podwieczorek:

Wariant I: szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego

Wariant II: grejpfrut

Wariant III: orzechy włoskie

Kolacja:

Wariant I: sałatka owocowa z odrobiną jogurtu naturalnego

Wariant II: 2 kromki pieczywa sojowego z owczym serem i ogórkiem

Wariant III: ricotta z rzodkiewką, niewielką ilością cebuli, kromka pieczywa żytniego


OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/14