Dieta bez wątpienia jest podstawą kształtowania sylwetki. Również ma ona duże znaczenie w zasadzie w każdej dyscyplinie sportu. Dlatego też poprawienie błędów żywieniowych będzie niezmiernie istotne.
W Twoim przypadku podstawą oceny diety będzie poznanie Ciebie. W tym celu niezbędne jest wypełnienie dokładnie ankiety działu. Bez tego nie wiemy o Tobie zbyt wiele. Zapraszam więc do zapoznania się z nią dokładnie:
https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html. Dietę z kolei należy wrzucić w formie zrzutu ekranu z dziennika żywieniowego potreningu.pl. W tym samym linku znajdziesz opis, w jaki sposób można to zrobić.
Następnie wyliczyć należy dokładnie zapotrzebowanie kaloryczne:
https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. Dodać do niego około 400 kcal i podzielić uzyskany wynik na zalecane ilości makroskładników: 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,5 g tłuszczów i reszta kcal pochodząc z węglowodanów. U Ciebie jest zdecydowanie zbyt dużo białka.
Wyeliminować warto następujące produkty:
- maślanka owocowa (sporo cukru),
- pieczywo pszenne (mocno przetworzone),
- carbo (tylko po treningu),
- makaron jajeczny (za niego durum lub żytni/razowy),
- wędliny (za nie elementy tuszy mięs),
- serki smakowe.
Posiłki powinny być pełnowartościowe, a nie odżywka z rana i na noc. Z kolei produkty należy wrzucać w rozpiskę osobno, a nie
gotowe posiłki.