OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/53

Dieta Myra



To sposób nie tylko na zgubienie nadprogramowych kilogramów, ale również metoda na oczyszczenie organizmu, stosowana także w niektórych szpitalach czy sanatoriach. Ten tygodniowy program umożliwia utratę do 3 kg , lecz należy pamiętać, iż do samodzielnego stosowania polecana jest osobom zdrowym - w przeciwnym razie konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Ponieważ przez siedem dni spożywamy tylko warzywa i pieczywo, nie dostarczamy organizmowi dostatecznej ilości białka - ze względu na krótki czas trwania diety, nie odbije się to niekorzystnie na naszym zdrowiu, pod warunkiem, że nie prowadzimy aktywnego trybu życia.

Tym co różni dietę dr Myra od typowych, popularnych programów odchudzających, jest nacisk na odpowiedni sposób spożywania pokarmów. Jedząc poszczególne produkty należy to robić w określony sposób: rozgryzać aż do momentu powstania papki. Ważny jest także sposób preparownia produktów:

Warzywa:
- rozdrabniać nie trzeba: rzeżuchy, sałaty,

- kroić w plastry należy: pomidory

-w cienkie paski powinno się kroić: cebulę, ogórki, koper włoski, kapustę, seler naciowy

- w grubsze paski należy kroić: sałatę ogrodową, endywię, cykorię szpinak, paprykę

- na tarce o małych oczkach ścieramy: rzodkiew, kalafiora, selera, marchew, buraki, pasternak, rzepę

-na tarce o grubszych oczkach ścieramy: dynię, kabaczek, cukinię

Chleb:
-lekko czerstwe pieczywo należy pokroić na małe kawałki

- do ust bierzemy małe porcje, żując i nasycając śliną do momentu aż wyczujemy słodkawy smak

-należy popić łyżeczką soku warzywnego, a przed następnym kęsem odetchnąć głęboko

- należy jeść do momentu poczucia lekkiego nasycenia


Przykładowy jadłospis


Dzień 1 i 2
Jest to wstępna faza diety. Uczysz się właściwego sposobu przeżuwania pokarmu.

śniadanie: (ok. 120 kcal)
- mała grahamka lub trzy cienkie kawałki pieczywa chrupkiego
- warzywa, np. pomidory, rzodkiewki, szczypiorek
- filiżanka herbatki ziołowej

II śniadanie: (ok. 90 kcal)
- lekko czerstwa bułka, pokrojona na kawałki grubości palca

obiad: (ok. 500 kcal)
- duża porcja warzyw (korzystnie sezonowych). Najlepiej wybierz dwa warzywa wytwarzające części jadalne pod ziemią i dwa nad ziemią

podwieczorek: (ok. 100 kcal)
- grahamka i szklanka soku wielowarzywnego

- melisa, lub kozłek lekarski fix

kolacja: (ok. 180 kcal)
- 2 pieczone ziemniaki


Pozostałe 5 dni
Jesz to samo i w ten sam sposób jak przez pierwsze dwa dni, ale uzupełniasz jadłospis o dodatkowe 30 g białka pochodzącego z produktów mlecznych.


OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/53