OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/38

Dieta Cambridge



Program żywieniowy, który powstał w 1970roku na Uniwersytecie Cambridge, dzięki pracom profesora Allana Howarda. W Polsce pojawił się w 1993 roku i od tej pory cieszy się dużą popularnością wśród walczących ze zbędnymi kilogramami. Co należy wiedzieć o diecie Cambridge? Otóż jest ona dietą niskokaloryczną opartą na różno smakowych produktach gotowych do spożycia (lub łatwych do przygotowania), w które należy zaopatrzyć się u odpowiedniego konsultanta. Posiłki te (zupki w proszku o rozmaitych smakach, batony, itp.) wg propagatorów diety są zbilansowanym źródłem poszczególnych składników odżywczych, umożliwiającym funkcjonowanie organizmu przy jednoczesnym ograniczeniu podaży kalorii. Upoważnieni konsultanci wspierają odchudzających się poradami, a także rozwiewają ewentualne wątpliwości.

Taki sposób odchudzania proponowany jest:

- osobom posiadającym niedobre i mało efektowne doświadczenia z innymi dietami niskokalorycznymi, (dieta Cambridge określana jest nieraz jako "dieta ostatniej szansy")

- osób z nadwagą, które w krótkim czasie muszą pozbyć się nadwagi (np.ze względu na czekającą ich zabieg operacyjny)
- dla osób otyłych lub otyłością, u których tusza jest zagrożeniem dla zdrowia a niekiedy i życia.

Dieta Cambridge należy do bardzo rygorystycznych- łączna ilość kalorii dostarczana organizmowi wynosi około 400 do 500 kcal. Podczas jej stosowania mogą pojawić się efekty uboczne m.in. w postaci bólu głowy. Nie jest ona wskazana dla kobiet w ciąży , dzieci i młodzieży. Możliwy spadek wagi wynosi do 2,5 kg na tydzień - uzależniony jest jednak od indywidualnych cech i predyspozycji organizmu.


OCEŃ DIETĘ
http://diety.sfd.pl/Diety/Opis/38