SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

DIETA - NAJLEPSZA PROFILAKTYKA I DOBRE LEKARSTWO

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19808

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 134 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2992
BŁĘDY ŻYWIENIOWE
Źle dobrane posiłki zamiast dostarczać odżywczych składników, op prostu szkodzą.
Sposób odżywiania się jest jednym z ważnych elementów decydujących o zdrowiu, na który można świadomie wpływać. Do ilustracji tego problemu warto nadmienić, że cechy wrodzone w zaledwie 20% mają wpływ na nasze zdrowie, a styl życia aż w 60% i połowę tej liczby należy przypisać diecie. Warto więc zweryfikować sposób odżywiania, co i ile jemy.
Ostatnio pojawiło się pojęcie chemioprewencji jako metody wpływania żywności na stan zdrowia, a przede wszystkim ochrony przed rozwojem raka. Substancje chemioprewencyjne to określone składniki warzyw, owoców, ziół czy leków roślinnych o których wiemy na pewno, że chronią nas przed mutacjami, kancerogenami i rakiem.
Z organizmem człowieka jest jak z samochodem. Dobry samochód zbudowany jest z dobrych materiałów. Słabe blachy szybko opanuje rdza, a zanieczyszczone paliwo utrudni albo wręcz uniemożliwi rytmiczną jazdę. Przez porównanie: zapychając żołądek byle czym, narażamy go na zbyt ciężką pracę, a komórkom dostarczamy mało wartościowe składniki. Doświadczenie uczy, że to, co najprostsze i zgodne z naturą jest najlepsze, więc składniki prawidłowej diety powinny być przede wszystkim: naturalne, nieprzetworzone, świeże i urozmaicone.

WOLNE RODNIKI
Ostatnio w wielu publikacjach, audycjach radiowych i telewizyjnych pojawia się pojęcie wolnych rodników i szkodliwości, jakie niosą one dla zdrowia. Czym właściwie są te wolne rodniki? Otóż nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale ich nadmiar zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią. Przebieg takiej reakcji łączenia cząsteczek nazywamy utlenianiem, a jego efektem może być uszkodzenie DNA oraz błon komórkowych, co może stanowić początek różnych chorób i przyspieszenie tempa starzenia się organizmu.
Choroby nowotworowe mają swój początek w uszkodzeniu aparatu genetycznego komórki. Za takie uszkodzenie, doprowadzające do mutacji komórki, obwinia się właśnie wolne rodniki. Czynnikami zwiększającymi ilość wolnych rodników mogą być:
nieprawidłowa dieta zawierająca dużą ilość tłuszczów zwierzęcych i konserwantów;
alkohol;
nikotyna;
zanieczyszczone środowisko;
pestycydy;
promieniowanie słoneczne;
radio- i chemioterapia.
W wielu krajach wprowadza się badania, mające określić rzeczywistą rolę wolnych rodników w organizmie. Niekorzystne działanie wolnych rodników tlenu na organizm polega m.in. na: powodowanie mutacji materiału genetycznego komórki, co może stanowić początek rozrostu nowotworowego;
podwyższeniu poziomu nie dobrego cholesterolu LDL, a w konsekwencji rozwoju zmian miażdżycowych;
uszkodzeniu nasienia, co zwiększa ryzyko wystąpienia bezpłodności lub wad wrodzonych potomstwa;
sprzyjaniu zmianom ocznym, jak zaćma i zwyrodnienie plami żółtej;
możliwości uszkodzenia tkanki nerwowej;
obniżeniu sprawności układu immunologicznego.
ANTYOKSYDANTY
Organizm do pewnego stopnia sam umie się bronić przed wolnymi rodnikami, powodując ich wychwytywanie i neutralizowanie. Antyoksydanty, czyli substancje działające w ten sposób, potocznie nazywamy „wymiataczami". Należą do nich różne obecne we krwi enzymy i składniki odżywcze. Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) wykazują m.in.: witaminy A, C i E;
makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, selen, cynk, mangan, miedź;
substancje roślinne: beta-karoten i flawonoidy.
Stosując odpowiednią dietę, wzbogaconą w produkty odżywcze zawierające przeciwutleniacze, możemy zmniejszyć lub zneutralizować niekorzystne działanie wolnych rodników. Jest to logiczna, racjonalna droga, dzięki której mamy szansę wpływać na nasze zdrowie. Możemy więc, poprzez odpowiednią dietę, zapobiegać chorobom lub wspomóc leczenie trapiących nas już dolegliwości.

ANTYOKSYDANTY W ŻYWNOŚCI
Zdecydowanie najwięcej znajdziemy ich w warzywach i owocach. Najlepiej jeśli będą to produkty świeże bądź mrożone, a nie konserwowane i gotowane zbyt długo. Generalnie najlepsze są owoce i warzywa mocno nasycone kolorem pomarańczowym i zielonym. Lista najważniejszych produktów o działaniu antyoksydacyjnym, czyli w konsekwencji przeciwnowotworowym, które w naszej diecie są szczególnie zalecane i które bezwzględnie w dużych ilościach powinny znajdować się w codziennym jadłospisie, obejmuje:
czarne winogrona i grapefruity, pomarańcze;
jagody leśne-borówki, czarne jagody, jeżyny, żurawiny;
marchew, dynię, kapustę, kalafiora, brokuły, czosnek, czerwoną cebulę, rzeżuchę;
warzywa strączkowe;
oliwę z oliwek;
ryby;
orzechy, nasiona;
kiełki, kasze.
Korzystne działanie mają warzywa strączkowe. Soja np. zawiera cenną genisteinę, dzięki której kobiety w Azji rzadziej chorują na raka piersi.
Warzywa z rodziny krzyżowych, a szczególnie brokuły i brukselka, ochraniają przed nowotworami złośliwymi, tzw. hormonozależnymi- sutka i macicy, bo występujące w nich związki azotu, zwane indolami, przyspieszają wydalanie z organizmu estrogenów odpowiedzialnych za wzrost tych nowotworów.
Należy spożywać wszelkie warzywa i owoce, najlepiej w całości, ewentualnie w postaci soków. Trudno wyliczyć optymalną ilość warzyw i owoców zalecaną np. w profilaktyce chorób nowotworowych, ale jedzenie co najmniej dwóch różnych owoców i trzech różnych warzyw dziennie wydaje się być wystarczające. Mówimy oczywiście o owocach i warzywach świeżych, nie polecamy przetworów konserwowanych.

DIETA PODSTAWOWA
To, co powinniśmy jeść, nazywamy dietą podstawową. Powinna ona każdemu towarzyszyć przez całe życie. Zalecana jest szczególnie w okresie przyjmowania leczniczych preparatów roślinnych, ale nie tylko.
Dieta podstawowa powinna składać się z:
30% tłuszczu- pochodzącego z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek;
55% węglowodanów złożonych- z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych;
15% białka;
8-10 szklanek płynów.
WSKAZÓWKI SZCZEGÓŁOWE
Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Przy założeniu, że dieta podstawowa jest ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, w przypadku niektórych dolegliwości należy stosować dietę zmodyfikowaną.
ALERGIE
Przede wszystkim należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona. Za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się:
mleko i produkty mleczne, np. masło, śmietanę, jogurt, sery;
produkty zawierające gluten, takie jak mąką, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa;
jajka;
ryby świeże i wędzone;
orzechy;
soję i jej przetwory;
kukurydzę i jej przetwory;
owoce cytrusowe;
czekoladę;
barwniki spożywcze.

WZDĘCIA
Niewskazane są produkty:
mleko i produkty mleczne, np. masło, śmietanę, jogurt, sery;
warzywa, takie jak brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, brukiew, cebula, rzepa;
owoce z dużą ilością fruktozy np. gruszki;
słodziki z dodatkiem sorbitolu;
Zalecane:
stosowanie przypraw takich jak imbir, majeranek, tymianek, czosnek;
picie wywarów z mięty i kopru włoskiego;
jedzenie warzyw blanszowanych i gotowanych na parze.

BIEGUNKA
Niewskazane są produkty:
mleko;
produkty wzdymające takie jak fasola, kapusta;
potrawy i płyny słodkie;
potrawy ze słodzikiem-sorbitolem;
produkty wysokoresztkowe z dużą ilością błonnika;
warzywa i owoce, suszone śliwki;
przetwory z grubej mąki.
Zalecane:
kasze;
banany;
ryż i zupy z dodatkiem ryżu;
warzywa korzeniowe, np. marchew i ziemniaki.

ZAPARCIA
Należy unikać:
mleka;
serów;
słodyczy;
czekolady.
Zalecane są:
otręby nieprzetworzone pszenne oraz żytnie;
pieczywo razowe, wieloziarniste;
kasze i płatki z grubego przemiału;
suszone owoce;
jabłka, pomarańcze i inne owoce;
surowe warzywa, w tym dużo kapustnych i strączkowych;
duża ilość płynów, w tym wody z miodem.

CHOROBA WRZODOWA ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY
Unikać należy:
mleka, piwa, wina, kawy;
surowych warzyw i owoców (jest to zalecenie względne, gdyż różna jest indywidualna tolerancja na te produkty);
ostrych przypraw.
Zalecane są:
potrawy gotowane, szczególnie na parze lub w szybkowarze);
banany;
czerwona fasola;
napary z zielonej herbaty.

UCHYŁKOWATOŚĆ JELIT
Nie radzi się spożywać:
słodyczy;
produktów wzdymających (warzywa kapustne i strączkowe);
Należy jeść:
warzywa gotowane;
kiszoną kapustę;
pełnoziarniste produkty zbożowe;
jabłka.

CHOROBY JELIT
CHOROBA LEŚNIOWSKIEGO-CROHNA
I ZESPÓŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO
Nie zalecane są:
otręby pszenne;
orzechy i nasiona;
warzywa strączkowe;
kukurydza i jej przetwory;
słodycze;
owoce cytrusowe;
przetwory mleczne.
Należy jeść:
owoce takie jak jabłka, banany;
warzywa korzeniowe;
ryby.

OTYŁOŚĆ
Dieta w tym przypadku polega na ograniczeniu ilości przyjmowanego pokarmu, czyli na zmniejszeniu ilości kalorii w pożywieniu. Wskazane jest obniżenie dziennej wartości kalorycznej posiłków do 1200-1400 kcal i zaprzestaniu spożywania lub ograniczeniu produktów wysokokalorycnych:
orzechów i nasion;
suszonych owoców;
pieczywa;
słodyczy;
masła i tłuszczów roślinnych;
alkoholu.
Zaleca się:
jeść dużo warzyw, szczególnie liściastych;
wypijać około 2 litrów wody.

REUMATYZM
Unikaj:
mleka i jego przetworów
kukurydzy i jej przetworów;
pszenicy;
oleju słonecznikowego.
Zaleca się:
tłuste ryby;
warzywa i owoce.

DNA MOCZANOWA
Nie radzi się:
mięsa indyczego;
ryb;
warzyw, takich jak szparagi, groch, szpinak;
rabarbaru.
Zaleca się:
owoce;
ryż.

OSTEOPOROZA
Unikać należy:
soli;
alkoholu.
Zaleca się:
tłuste ryby;
owoce- szczególnie jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie;
warzywa strączkowe, zwłaszcza soję;
orzechy- laskowe, ziemne i migdały;
jogurt naturalny.

KAMICA NERKOWA
Unikać należy:
produktów bogatych w szczawiany- szpinaku, rabarbary, botwinki, orzeszków ziemnych, a także owoców cytrusowych;
soli i potraw słonych;
mięsa w większej ilości.
Zaleca się:
picie dużej ilości wody;
jedzenie produktów bogatowłókniastych, tzn. warzyw i przetworów zbożowych.

KAMICA ŻÓŁCIOWA
Nie powinno się jeść:
cukru;
tłuszczów;
jajek.
Zaleca się:
warzywa- zwłaszcza strączkowe;
oliwę z oliwek.

CHOROBY WĄTROBY
Należy unikać:
pieczywa razowego i świeżego białego;
warzyw wzdymających;
alkoholu;
potraw tłustych;
orzechów;
grzybów.
Zaleca się:
owoce i ich przetwory;
warzywa gotowane;
miód;
przypawy ziołowe typu estragon, szafran, kurkuma, rozmaryn, oregano.
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 134 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2992
PIERWIASTKI ŻYCIA I WITAMINY

Składniki mineralne stanowią wprawdzie zaledwie 4% tkanek organizmu ludzkiego, trudno jednak przecenić ich znaczenie. Stanowią materiał budulcowy tkanek ciała ludzkiego, wchodzą w skład niektórych enzymów ustrojowych, regulują procesy przemiany materii, odpowiadają za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, regulują gospodarkę wodną, kontrolują procesy trawienia... Dzieli się je na dwie grupy: makro- oraz potrzebne w ilościach śladowych mikroelementy.




Najważniejsze makroelementy:


FOSFOR
Około 80% fosforu znajduje się w kościach, zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu, ale praktycznie jednak nie ma komórki w ludzkim organizmie, która nie zawierałaby tego pierwiastka. Prawidłowa dieta codzienna dostarcza go na szczęście w wystarczającej ilości, stąd przypadki niedoboru fosforu zdarzają się sporadycznie. Aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia.

WAPŃ
W organizmie człowieka jest go ok. 1kg. Wapń odpowiada za procesy krzepnięcia krwi oraz prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego- w tym za pracę serca. Prawie 99% wapnia znajduje się w zębach i kościach. Jego niedobór prowadzi do rozmiękania kości, próchnicy zębów i krzywicy.
Niedobór tego pierwiastka można uzupełnić, wprowadzając do diety większą ilość mleka, serów, jaj. Znacznie lepiej przyswajalny wapń znajduje się w warzywach liściastych, owocach i orzechach.

MAGNEZ
Jest go w ciele zaledwie około 25 gramów. Wchodzi w skład kości zębów i mięśni. Wpływa na przemiany węglowodanów, wapnia, fosforu, potasu i witaminy C, syntezę białek ustrojowych oraz na czynności układu nerwowego i mięśniowego. Jest antagonistą wapnia. Dorosły człowiek potrzebuje od 250 do 300mg magnezu dziennie. Głównym jego źródłem w naszym pożywieniu są rośliny strączkowe, grubo mielone produkty zbożowe, warzywa zielone, podroby, orzechy, morele, figi, banany oraz kakao. Jego niedobór może powodować zaburzenia rytmu serca, migreny, u kobiet zwiększa dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym. Nadmiar magnezu natomiast wywołuje biegunkę.

POTAS I SÓD
Pierwiastki te zawiadują gospodarką wodną organizmu- sód zatrzymuje wodę, zaś potas zwiększa jej wydalanie- poza tym wpływają one na równowagę kwasowo-zasadową i utrzymują właściwe ciśnienie osmotyczne. Potas występuje powszechnie w większości produktów spożywczych, w roślinach strączkowych, orzechach, warzywach i owocach, zaś sód zwłaszcza w żółtym serze, drobiu, rybach, pieczywie i oczywiście w soli kuchennej. Dzienne zapotrzebowanie na sód wynosi około 10-15g, a przy dużym wysiłku do 20g.

ŻELAZO
Niezbędne jest do budowy krwinek czerwonych- hemoglobiny, barwnika mięśni- mioglobiny, do wytwarzania niektórych enzymów, do transportu tlenu w organizmie, jak też do oddychania komórkowego. Organizm gromadzi jego zapasy w wątrobie, nerkach, śledzionie i szpiku. Dzienne zapotrzebowanie to 15mg żelaza. Dobrym jego źródłem są żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce to cenne źródła tego pierwiastka. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, natomiast produkty mleczne (a konkretnie kazeina) utrudniają.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
dałbym soga ale niwejdzie

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 134 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2992

Dzięki, liczą się chęci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 2090 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20230
sog za ciekawe info
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
moj sog tez niestety nie wchodzi :(
artykul Twojego autorstwa?

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 134 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2992
Niestety to nie moje autorstwo, ale sama przepisywałam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034

w takim razie podaj zrodlo... nie chcemy zeby ktos posadzal sfd o plagiatowanie

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
no fajny artykuł sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 134 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2992
jest to artykuł z "Vilcacora. Jedz zdrowo" pod autorstwem lek. med. Aliny Lubowskiej-Rewako i Jolanty Ossowskiej. Są tu jeszcze fajne artukuły o warzywach, jak będę miała chwilkę to "przepisze"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
czekamy

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Łap soga, moj chyba wszedl

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jedzenie+problem psychiki?

Następny temat

Tunczyk i puszka

WHEY premium