Obecnie za kryterium okreslające szybkość wchłaniania węglowdanów do krwi przyjmuje się tzw. indeks glikemiczny (IG). Klasyfikuje on produkty zywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi i czas pojawienia się tego wpływu. . Za punkt referencyjny, czyli punkt odniesienia przyjmuje się glukozę, której przypisuje się wartość 100. Czyli IG glukozy = 100. Następnie każdy kolejny produkt węglowodanowy porównuje się właśnie do glukozy. Im wyższy jest wskaźnik IG i im jego wartość jest bliżej 100, tym dany produkt wchłania się szybciej do krwi i tym samym bardziej może wpływać na wzrost tkanki tłuszczowej. Za najbardziej korzystne uznaje się produkty węglowodanowe o IG < 50, natomiast im wyższa wartośc tego wskaźnika tym niestety wieksze zagrożenie nadwagą. Ponizej chciałem Wam podać wartości IG najczęściej stosowanych przez Was produktów:
płatki kukurydziane 84 ; owsianka - 42 ; musli - 56 ; kasza gryczana 54 ; makaron 45 ; ryż biały 87 , ryż brązowy 76 ; ziemniaki 56 ; chleb biały 70 ; chleb ciemny barwiony 76 ; chleb pełnoziarnisty 46 ; pumpernikiel 41 ; soja 18 ; ananas 66 ; arbuz 72 ; banan 55 ; grejpfrut 25 ; gruszka 38 ; jabłko 38 ; kiwi 52 ; pomarańcza 44 ; rodzynki 64 ; winogrona 46 ; jogurt 33 ; mleko 32 ; sok jablkowy 40 ; pomarańczowy 46 ; fruktoza 23 ; cukier 65
Podana wartośc indeksu glikemicznego w różnych opracowaniach może się nieznacznie różnić.
Jak widzicie niektóre produkty spozywcze będące węglowodanami złozonymi mają wyższy indeks glikemiczny niż np. czysty cukier.
Należy pamietać że IG jest tylko jednym z kryteriów okreslajacych wartość węglowdanów w kontekście wpływu na rozwój masy tłuszczowej. Wazny jest również skład cukrów. Najbardziej niekorzystne z punktu widzenia tkanki tłuszczowej jest połaczenie glukozy i fruktozy (cukier zwykły) chociaż sam IG tego produktu nie jest aż tak wysoki. Jezeli jeszcze do tego występuje tłuszcz to już prawdziwa katastrofa. Dlatego tak bardzo niekorzystne są słodycze.
W przypadku osób borykających się z tkanką tłuszczową, węglowdany o wysokim indeksie glikemiczny są korzystne jedynie po treningu. W czasie dnia należy stosować węglowodany o niższym IG
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/