SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

Czy można pić przed i po posiłku? Które pieczywo się nadaje

Wysłana -
Czytałem, że należy jeść 5-6 posiłków dziennie i pić co najmniej 8 szklanek wody, ale czytałem też, że nie należy pić wody w trakcie jedzenia i bezpośrednio przed/po nim. Należy pić 20-30 min przed jedzeniem i 20-30 min po jedzeniu, żeby nie rozrzedzać enzymów trawiennych. Zastosowałem się do tego i trochę słabo, bo piję nie kiedy chce mi się pić, ale kiedy jest na to odpowiednia pora. Chce mi się pić, ale patrzę na zegarek i okazuje się, że pora na posiłek, więc nie piję, żeby posiłek się lepiej strawił. Po posiłku chce mi się pić, ale jeszcze nie pora, więc czekam chociaż te 20 minut i dopiero piję.
Dlatego moje pytanie jest takie: lepiej pić kiedy się chce i nie przejmować się czy piję na pusty brzuch, czy na pełny, przed posiłkiem, czy po nim, czy lepiej trzymać się tego, że przed i po posiłku nie piję, ale wtedy pić ogólnie rzadziej, tylko w większych ilościach, czyli zamiast 8 szklanek dziennie, np. 4 podwójne szklanki dziennie? Bo picie szklanki wody co półtorej godziny i to jeszcze żeby trafić tak, by nie kolidowało z jedzeniem zaczyna być na dłuższą metę męczące.

Mam też pytanie o pieczywo. Wymienię parę rodzajów pieczywa, które do tej pory spożywałem i wskażcie od najlepszego do najgorszego wg was i zaznaczcie dodatkowo czy dane pieczywo generalnie warto spożywać (++), można spożywać (+), lepiej nie spożywać (-), bezwzględnie wyrzucić z diety (--):
- żytnie zwykłe (nierazowe)
- pszenne razowe
- graham
- mieszanka pszennego z grahamem
- mieszanka pszennego z pszennym razowym
Wszystkie te pieczywka są robione na drożdżach, a przynajmniej tak mi się wydaje, ale nie jestem specjalistą, więc może wam uda się ocenić po zdjęciu, czy to drożdże, czy zakwas:
https://images82.fotosik.pl/1036/140f086a38535023gen.jpg - ten występuje pod nazwą "chleb razowy"
https://images81.fotosik.pl/1020/05f4dea92a35f266.jpg - ten występuje pod nazwą "chleb żytni" (to chyba nie jest razowy, nie? Jeśli jest, to tam wyżej w klasyfikacji zamieńcie "żytnie zwykłe" na "żytnie razowe").


Zmieniony przez - masseur w dniu 2018-04-10 12:53:25
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Najlepszy chleb jest to chleb żytni na zakwasie poznasz go po tym , że nie jest suchy, ma kwaskowaty smak i po zapachu . Taki chleb powinien zawierać mąkę, wodę zakwas sól. Twoje wyglądają na drożdżowe.
Wysłana -
Ale nie pytam jaki chleb jest najlepszy. Wymieniłem konkretne typy pieczywa i chciałem, żebyście je posortowali od najlepszego do najgorszego oraz dodali przy każdym odpowiedni znak w zależności od jego przydatności w diecie. :)
Wiem, że żytni razowy jest najzdrowszy i najbardziej wartościowy, ale po pierwsze jest drogi, po drugie średnio mi smakuje, a po trzecie nie widziałem go w żadnej piekarni w mojej okolicy. Jedynie taki paczkowany, ale ten już nie będzie taki świeży, no i tak jak mówiłem - drogi i średni w smaku.


Zmieniony przez - masseur w dniu 2018-04-10 19:03:44
Wysłana -
A więc?
Wysłana -
Nic nie trzeba sortować. Wystarczy, że będziesz wiedział czym się kierować przy wyborze pieczywa. Patrzeć należy na skład. Uniać mąki pszennej, karmelu, polepszaczy, drożdży, słodu. Dobrej jakości pieczywo najczęściej pełnoziarniste lub pumpernikiel jest ciężkie, twarde i wilgotne. Nie odkształca się jak gąbka, a kruszy. Trudno taki chleb pokroić.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź