Szacuny
4940
Napisanych postów
21619
Wiek
35 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
93517
Skladniki(ja robilam dla mojego chlopa,ale mysle ze kazdy sobie dostosuje ilosc skladnikow pod siebie ):
- 2piersi z kurczaka
- 30g.orzechow wloskich
- 30.platkow owsianych
- jajko
- przyprawy
- cos do smazenia (ja posmarowalam lekko patelnie oliwa)
Piersi z kurczaka myjemy,kroimy na grube paski.Roztrzepujemy jajko,do niego dodajemy przyprawy.Mielimy orzechy i platki owsiane na miazge.Kawalki urczaka obtaczamy w jajku a nastepnie w przygotowanej wczesniej mieszance z orzechow i platkow owsianych.Smazymy na duzym ogniu,niezbyt dlugo zeby kurczak nie byl suchy.Smacznego!
Czas przygotowania:ok.10-15min.
Wartosci wrzuce wieczorkiem,jak bedzie czas to policzyc
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2009-10-05 17:36:18
Szacuny
25
Napisanych postów
1836
Wiek
32 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
16130
co do smazenia moze dodam od siebie, jak sie to umiejetnie robi, to mniej szkodzi, ale lepiej jest nie robic tego codziennie.
Bo mimo wszystko, jeden ma takie geny inny siakie i jednemu to szybciej zaszkodzi, inne później. Bo myślicie ze skad sie biorze większość tych chorób?:) (pomijam srodowisko i kozie grypy). Jak mawiała moja pani z iologii: najczęstszą przyczyną chorob jest zła dieta (rozumiane jako styl odżywiania, a nie sztywne zasady codziennie to samo chociaż tak jest fajnie nie trzeba myśleć :P).
Szacuny
18
Napisanych postów
2749
Wiek
40 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
45388
wyglada apetycznie i napewno fajnie smakuje Mam tylko jedno zastrzezenie , ze zawsze musze pytac o przyprawy To nadaje potrawie smaku wiec w przepiesie powinny sie znajdowac
Szacuny
13
Napisanych postów
2484
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
23923
Moje pytanie: Czy smażenie na oliwie z oliwek, przynosi nie pożądany efekt tak jest to w przypadku zwykłego oleju. Chodzi mi podwyższeni ilości związku zwanego akrylamid, itp.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
smazenie na oliwie ( nie tej do spozycia na surowo, gdzie jest zaznaczone to na opakowaniu ) jest ok. co do tego pojedynczego zwiazku nie potrafie ci udzielic odpowiedzi, lecz ogolnie wydziela sie mniej zwiazkow rakotworczych niz przy innych olejach. jak sie boisz tych substancji to smaz na smalcu. tam sie nie ma co utleniac
Szacuny
13
Napisanych postów
526
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6494
powodem nie uzywania oliwy extra virgin do smazenia jest po prodtu ekonomia :P
nie oplaca sie, ona po podgrzaniu zmienia sie w tluszcz o takiej samej jakosci jak oliva rafinowana ... uzywanie jej do smazenia jest po prostu samooszukiwaniem sie ... w dodatku w takiej oliwie za duzo moze sie utlenic ...
do smazenia nei nadaja zie zdne tluszcza z duza zawartoscia jedno i wielonienasyconych tluszczy, najgorsze sa wlasnie wieloneinasycone do obrobki termicznej ...
zazwyzaj jest tak ze im bardziej tluszcz nasyon tym mniej obrobka mu szkodzi, wazna jest tez tzw. temperatura dymienia tluszczu. im wyzsza tym lepiej ...
z pewnoscia oliwa z oliwek zwykla, nie vergin jest lepsza do smazenia niz olej slonecznikowy czy zepakowy ale nie tak dobra jak kokosowy, palmowy czy smalec ...